Amerikanska siffror i fokus på börsen

Makroveckan Börsuppgångarna fortsatte under veckan som gick och den svenska börsen gick i spetsen. Nu väntar en vecka med en hel del inflationsfokus där onsdagens amerikanska siffror är huvudnumret.

Trots att det skakade till rejält under torsdagen så har vi åter en fin börsvecka bakom oss med börsrekord på flera håll. Den svenska börsen steg med 2,0 procent medan den amerikanska uppgången stannade vid 0,4 procent.

En viktig drivkraft bakom de fortsatta börsuppgångarna är att de amerikanska långräntorna fortsatt att fall. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 1,35 procent. Till mångas förvåning är väl bäst att tillägga.

Den svenska kronan ligger stabilt medan den norska kronan fortsätter att tappa och nu handlas under paritet mot den svenska. Detta trots ett fortsatt högt oljepris och en centralbank som i alla fall börjar närma sig en räntehöjning.

Den här veckans höjdpunkt är tisdagens inflationssiffror från USA. Det är numera en, mer eller mindre, etablerad sanning på marknaden att de höga inflationsutfallen, som vi sett under de senaste månaderna, är tillfällig. Möjligen skulle ett högre inflationsutfall än väntat kunna skapa lite förnyad oro över inflation även på lite sikt. I det fallet är en börsnedgång trolig. Däremot skulle nog ett lägre inflationsutfall än väntat kunna spä på riskaptiten.

Lite mer kött på benen kring den amerikanska konjunkturen och utvecklingen på arbetsmarknaden får vi när den amerikanska centralbanken publicerar sin Beige book på onsdagskvällen.

De svenska inflationssiffrorna publiceras under onsdagen och här lär nog dramatiken utebli. Möjligen skulle ett nytt, svagt utfall kunna sätta lite press på kronan.

I övrigt lär det hamna en hel del fokus på de kinesiska BNP-siffrorna för årets andra kvartal. Det spekuleras en del kring en mer rejäl dämpning av den kinesiska tillväxten och skulle det bekräftas av BNP-siffrorna kan det bli lite oroligt på finansmarknaden. Pandemieffekten gör dock siffrorna svårtolkade.

Det ska också noteras att ECB gjort vissa förändringar kring inflationsmålet och väntas komma med mer nyheter kring det penningpolitiska ramverket under veckan. Det ska inte ha någon stor påverkan på penningpolitiken i nuläget men är förstås intressant på lite sikt.

Måndag

Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll. Det väntas inte innehålla några stora nyheter men kanske är det någon i direktionen som ändå tar upp frågan om en kommande räntehöjning.

Tisdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för juni. Visserligen tycks marknaden övertygad om att dagens höga inflation är tillfällig men ett högre utfall än väntat skulle ändå kunna utmynna i lite tvivel om detta. Handelsbalanssiffror från Kina.

Onsdag

Efter föregående månads överraskande låga inflation i Sverige är det intressanta junisiffror som publiceras. Ett nytt svagt utfall skulle kunna sätta lite press på den svenska kronan. Mer intressant för marknaden är den regionala sammanställning av det ekonomiska läget som den amerikanska centralbanken publicerar. Av särskilt intresse är utvecklingen på arbetsmarknaden och företagens möjligheter att hitta lämplig personal.

Torsdag

BNP-siffror från Kina. Visserligen är siffrorna fortsatt svårtolkade mot bakgrund av pandemin men en rejäl dämpning av tillväxttakten är väntad och det kan förstås spä på oron för att den kinesiska ekonomin är på väg att svalan mer rejält. Regionala snabb index från USA kan också komma att bidra till lite oro för att tillväxttoppen är nådd för den här gången.

Fredag

Inflationen i EMU-området är fortsatt plågsamt låg. Detaljhandeln i USA väntas visa på en lite mer dämpad utveckling nu när hushållens stimulanspengar börjar tryta. Bank of Japan lämnar penningpolitiskt besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -