Finns det mer än avkastning?

Kommentar Det finns olika syften och strategier när det gäller köp av aktier, men målet är (nästan) alltid att tjäna ekonomiskt på affären. Direktavkastning och värdeökning är såklart den vanligaste motiveringen till att äga aktier, men aktieägarförmåner kan vara ett annat sätt att uppnå avkastning.

Syftet med en investering är primärt avkastning i form av direktavkastning eller positiv värdeutveckling, något som inte är så konstigt. Att investera i ett bolag innebär en risk som man som aktieägare kräver kompensation för. Men det finns även andra aspekter som inte är lika självklara men som kan gynna den privata aktieägaren. En sådan sak är aktieägarförmåner.

Aktieägarförmåner innebär oftast att innehavaren av ett visst antal aktier kan få rabatter när denne köper varan eller tjänsten av bolaget. Bolagen som har dessa förmåner är sådana som riktar sig direkt mot privatpersoner med en vara eller tjänst. Bolagen i sin tur tjänar på detta eftersom bolaget får mer exponering och på så sätt är det ett sätt att marknadsföra sig. Bolaget tenderar också att få en mer lojal kund om denne också är delägare i bolaget och därmed återkommer denne oftare.

Den kanske mest välkända aktieägarförmånen som vi känner till det i Sverige är den som Skistar har. Av Skistar får aktieägare och dennes familj 15 procent rabatt på liftkort, skidskola, skid-/cykeluthyrning och klätterparker, vilket kan vara ganska kostsamt till ordinarie pris. Exempelvis så kostar liftkort för en familj på två vuxna och två barn (mellan 7-17år) drygt 8 800 kr för en sportlovsvecka och med rabatten kan familjen spara ungefär 1 320 kr på grund av aktieinnehavet. Kravet är att man ska äga minst 200 aktier i bolaget, vilket just nu motsvarar en post på ca 30 600 kr. Vid en oförändrad kurs motsvarar rabatten alltså en avkastning på 4,3 procent på innehavet. För att rabatten ska kunna utnyttjas så ska det hinna registreras i kunddatabasen, vilket sker ca tio bankdagar efter månadsslutet. Så man bör förvärva sina aktier i tid.

Skistar har tidigare varit ett tydligt exempel på vilken effekt som aktieägarförmåner kan ha på en aktiekurs. Där har man kunnat sett att aktien presterat positivt inför skidsäsongen, för att sedan prestera sämre under skidsäsongen. På senare tid syns detta mönster dock inte lika tydligt.

Flygbolaget SAS är ett annat bolag som vill gynna aktieägare med rabatter på resor. Här krävs det dock lite mer av aktieägarna då de måste inneha aktier i minst ett år innan sista november för att kunna ta del av rabatterna. Aktieägarna måste vara EuroBonus-medlem och äga minst 4000 aktier i bolaget, vilket motsvarar ca 8 400 kr.

Eventbolaget Moment Group har ett aktieägarprogram för att ge en närmre inblick i bolaget, där kan aktieägare få biljetter till exempelvis smygpremiärer. Ägare med 1000 aktier eller fler, vilket idag motsvarar en aktiepost 910 kr, kan ta dela av dessa erbjudanden.

Vidare är det stora amerikanska kryssningsfartyg som kan ge aktieägare förmåner genom rabatter på deras resor. Royal Caribbean Cruises och Carnival Corporation eller Carnival PLC ger rabatter på resor vin innehav av ett visst antal aktier några veckor innan avresa. Royal Caribbean Cruises kan exempelvis ge 250 dollar i rabatt för en 14 nätter lång kryssning om man äger 100 aktier två-tre veckor innan segelturen.

Att investera i ett bolag på grund av dessa rabatter kan vara ett sätt att få lönsamhet, men då i annan form än genom direktavkastning eller värdeutveckling. Man bör komma ihåg att det såklart innebär en risk i form av negativ värdeutveckling under innehavsperioden – precis som alltid vid aktieköp. I sådant fall kanske aktieinnehavet inte längre blir en lönsam affär. Men denna risk kan såklart vara värd att ta för att kunna utnyttja en förmånlig rabatt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -