På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF för USA:s teknikstjärnor

Fondkommentar Den amerikanska tekniksektorn är det enskilt största sektorn i det breda S&P 500 indexet. Teknikbolagen väger drygt 27 procent i indexet och är 74 till antalet. Placera en hittat börshandlad fond som ger en exponering mot S&P 500 indexets teknikbolag.

USA erbjuder sannolikt världens mest väl fungerande kapitalmarknad för både nystartade bolag och börsnoterade bolag. Silicon Valley erbjuder sedan årtionden en unikt dynamisk grogrund för innovation och nyskapande.

Regionen har en stor attraktionskraft med Stanford universitet i Palo Alto som ett vetenskapsnav där några av de smartaste och mest briljantaste studenterna finns. Lägg till att precis utanför universitetsområdet ligger Sandhill Road, en gata som är kantad med flera av världens största och mest meriterade riskkapitalister. Det ger en unik kombination av innovation, kunskap och kapital som har skapats enormt många framgångsrika teknikorienterade bolag – listan är i det närmaste oändligt lång.

Tekniksektorns dominans i S&P 500 indexet är tydlig och sektorn är mer än dubbelt så stor som hälsovårdssektorn som är den nästa störst sektorn. Dominansen bekräftas av att de två största bolagen mätt som börsvärde är just teknikbolag.

Silicon Valley-bolaget Apple med huvudkontor i Cupertino intar förstaplatsen med ett börsvärde på mer än 2 300 miljarder dollar före Microsoft med huvudkontor i Seattle som har ett börsvärde på knappt 2 100 miljarder dollar. De två teknikjättarna räknas även som världens största bolag.

Tekniksektorn innehåller totalt 74 bolag och spänner från det största som är Apple till IPG Photonics som tillverkar fiberlasersystem och strålprodukter med ett börsvärde på 11 miljarder dollar.

I år är avkastningen för tekniksektor i nivå med avkastningen för breda S&P 500 index. Men de senaste tio åren har den dynamiska tekniksektorn levererat en nästan dubbelt så hög avkastning som S&P 500 index.

Vill du inte leta teknikbolag på USA-börserna själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Jag har valt den börshandlade fonden iShares S&P 500 information Technology Sector UCIS ETF USD med börskoden QDVE och ISIN kod: IE00B3WJKG14. Det är en passiv fond som investerar efter S&P 500 Information Technology sector index.

S&P 500 Information Technology sector index som består av de 74 största och mest likvida aktierna teknikaktierna på USA-börserna och som ingår i huvudindexet S&P 500 index som totalt omfattar 505 aktier. Indexet ger en bred exponering mot tekniksektorn.

Indexet innehåller 74 bolag som är klassificerade som teknikbolag enligt det globala GICS-systemet för sektorindelning av börsnoterade bolag. Sektorindexet följer huvudindexets principer för ombalansering som är den andra fredagen i mars, juni, september och december. Indexet är börsvärdesviktat.

Till skillnad från S&P 500 index som också är börsvärdesviktat, så har sektorindexen en övre viktningsgräns för bolagen. Inget enskilt bolag får äga mer än 25 procent och vid ombalanseringstillfället får det maximalt väga 23 procent för att kunna stiga till så mycket som 25 procent. Nu är inget bolag så stort utan Apple som är största bolaget väger 21 procent.

 

Tio största innehaven 
Bolag vikt i %
Apple 21,6
Microsoft 19,2
Nvidia 5,2
Visa 4,1
PayPal 3,5
Mastercard 3,3
Adobe 2,9
Salesforce.com 2,3
Intel 2,3
Cisco Systems 2,3
Källa: Morningstar 66,6

 

De tio största innehaven i iShares S&P 500 information Technology Sector UCIS ETF USD utgör precis som det underliggande indexet 66 procent av fondens värde. Vi hittar tre finansbolag med tydlig teknikprägel bland de tio största innehaven. De beskrivs väl närmast som fintech-bolag och hör hemma i fonden. Det är betalkortsbolagen Visa och Mastercard samt det digitala betaltjänstbolaget Pay Pal med säte i just Palo Alto.

 

iShares S&P 500 information Technology Sector UCIS ETF USD 
Avkastning % 3 år 117,5
Avkastning % i år 20,0
Risk % 3 år 18,2
Betyg* NA
Index S&P 500 Informtion Technolgy
Handelskod: QDVE
ISIN: IE00B3WJKG14
Avgift%/år 0,16
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: iShares-Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala
   
Källa: Morningstar den 6 juli 2021  

 

Bland årets bästa bidragsgivare hittar vi grafikkortsspecialisten Nvidia med en kursuppgång på närmare 60 procent i år tillsammans med fondens näst största innehav Microsoft som avkastat 25 procent.

iShares S&P 500 information Technology Sector UCIS ETF USD ger en bred exponering mot USA:s största teknikbolag och har varit en vinnarsektor de senaste 25 åren.

Förvaltningsavgiften för iShares S&P 500 information Technology Sector UCIS ETF USD är låga 0,16 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av iShares - Blackrock som är världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -