Aktierna som skyddar internet

Aktie It-attacken mot Coop har satt nytt fokus på cybersäkerhet. Branschen väntas ha en bra tillväxt i många år framöver.

I och med corona, har fler företag insett att det är viktigt att hänga med i digitaliseringstrenden. Bland annat har anställda jobbat hemifrån vilket i sin tur bidragit till att samhället varit med om rekordmånga cyberattacker då fler är uppkopplade på nätet vilket ökat risken för It-attacker. 

Investeringar i cybersäkerhet ökade under 2020 trots att den globala investeringen i IT minskade under pandemin. Globala utgifter för cybersäkerhet väntas under 2021 öka med ungefär 12 procent och nå 150 miljarder dollar 2021. 

Cybersäkerhetsbranschen är fragmenterad och det finns små nischer inom området. 

Några exempel på områden som Cybersäkhetsbranschen är uppdelad i är följande:

Slutpunktsdetektering: I detta område återfinns bland annat bolag som skyddar till exempel dator, laptop och mobil som kopplas upp till servrar. Bolag inom detta område är till exempel Crowdstrike och McAfee. Crowdstrike-aktien är upp runt 26 procent i år. 

Nätverk: Denna del skyddar säkerhetsbolagens datapaket som skickas runt i ett nätverk. Bolag verksamma inom detta är bland annat IBM, Fortinet och Palo Alto. Fortinets aktie är upp hela 70 procent i år och Palo Altos runt 9 procent. 

Internetlösning: Här handlar det om att skydda transaktioner och till exempel skydda hackning av mejl. Bolag inom denna sektor är exempelvis McAfee vars aktie är upp hela 70 procent i år. 

Moln: Data som finns i molnet skyddas inom denna del. Det handlar om att kunna ha en säker delning av information. Inom området är jättarna Google och Microsoft verksamma. 

Säker webbgrind: Inom detta segment handlar det om att skydda användare som surfar på internet. Här återfinns bolag som Zscaler vars aktie är upp 14 procent i år. 

Totalt väntas hela cybersäkerhetbranschen ha ungefär en årlig genomsnittlig tillväxttakt på runt 12 procent. De områden inom cybersäkerhet som förväntas växa snabbt de kommande åren är Slutpunktsdetektering, Moln och Säker webbgrind.

De bolag som sticker ut värderingsmässigt är bolagen Crowdstrike och Zscaler. Dock väntas dessa bolag växa snabbast kommande år. 

Crowdstrike erbjuder en molnbaserad säkerhetslösning som skyddar till exempel uppkopplade datorer mot nätet. Detta kallas endpoint security eller slutpunktsdetektering. Enligt många branschbedömare och analytiker verkar bolaget vara marknadsledande inom sin nisch. Bruttomarginalerna har sedan 2018 stigit från 54 procent till dagens 74. Även omsättningen har vuxit kraftigt de senaste åren och det väntas fortsätta. Nästa år väntas bolaget växa med runt 50 procent top line. Bolaget har idag nettokassa men har en bit kvar till att bli lönsamma på sista raden. Crowdstrike väntas nå svarta siffror 2022. 

Det amerikanska bolaget Zscaler är verksamma inom webb och mobilsäkerhet. Bolaget erbjuder en molnbaserad säkerhetsplattform inom området. De senaste tre åren har Zscaler haft en genomsnittlig omsättningstillväxt på över 45 procent. Bruttomarginalerna hos bolaget har inte samma fina utveckling som hos Crowdstrike, men de är ändå bruttomarginaler som ligger runt 77 procent. 

Det kan vara svårt för investerare att veta vilket bolag inom cybersäkerhet man ska plocka upp. Det kan vara svårt att pricka rätt och det kan därför vara smart att skjuta med hagelbössan. Detta kan man göra genom att köpa en fond eller ETF som riktar sig mot branschen. Tryck här för att läsa om en fond inom området. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -