Älskad ESG-ingrediens i portföljen

Kommentar Darling Ingredients är bolaget som samlar in restprodukter från restauranger och slakthus till förädling. Det är en aktie som hållbarhetsfonder gärna vill ha i portföljen.

Det amerikanska bolaget Darling Ingredients har ett börsvärde på 11 miljarder USD och är noterat på NYSE. Bolaget samlar in restprodukter åt bolag för att förädla dessa till användbara produkter. I år har aktien gått upp 16 procent och är ett bolag som hållbarhetsfonder gärna har i sin portfölj, exempelvis är bolaget Handelsbanken Hållbar Energis största innehav.

Precis som de förslag om cirkulär ekonomi som lagts fram i EU när det gäller textilbranschen kan det även tänkas fortsätta och så småningom även gälla fler branscher. Genom försäljning till europeiska producenter så är bolaget exponerat genom samtliga segment mot Europa, vilket talar för fler sådana krav på bolaget. Fler krav kan komma att ställas på företag även i USA när det gäller att ta ansvar för sina restprodukter och det är här som Darling Ingredients kommer in i bilden.

Bolaget kan delas upp i tre segment som baseras på vilken slags vara restprodukten förädlas till. Det största segmentet är foder-segmentet som utgjorde 58 procent av omsättningen 2020. Här samlas matfett, restprodukter från slakthus samt restprodukter från bageri in för att säljas till producenter av djurfoder. Allt fler har skaffat husdjur under pandemin, något som också är en faktor som skapar strukturell tillväxt som gynnar bolaget även på sikt. Ägare lägger även alltmer pengar på sina husdjur. Ingredienserna till djurfodret som Darling säljer är av hög kvalitet, vilket är viktig för många husdjursägare. Darlings produkter används även i industrier, exempelvis så kan restprodukterna användas till ämnen i färg och/eller suddgummi.

Det näst största segmentet är mat-segmentet som utgjorde 33 procent av omsättningen 2020. Till detta segment hör det som kan användas av människor. Ur slaktrester utvinner Darling Ingredients exempelvis kollagen som är ett ämne som kan användas som kosttillskott.

Ungefär 9 procent av omsättningen tillhör drivmedel-segmentet. Till detta segment tas fett från djur, fritöser och från oätliga råvaruoljor för att göras om till biodiesel eller biogas. Även förnybar diesel framställs, vilket sker genom ett Joint Venture. I och med detta samarbete är resultatet från detta segment allra störst (eftersom endast nettoresultatet redovisas).

Bolaget har många år på nacken då det grundades 1882 och var vid den tiden inriktat på paketering av kött. Bolaget är noterat sedan år 1994. År 2008 förvärvades det segmentet som samlar in matolja och året därefter skapas Joint Venture där Darling tillsammans med ett energibolag framställer förnybar diesel, men produktionen startade först år 2014.

MUSD 2020 2021E 2022E
Omsättning 3 572 4 369 4 342
Rörelseresultat 469 789 1 057
Rörelsemarginal 13% 18% 24%
Källa: Factset      

 

Enligt analytiker väntas bolaget växa med 22 procent under innevarande år för att sedan ligga på liknande nivåer i absoluta tal år 2022. Främst är det foder- och bränslesegmenten som står för den största delen av tillväxten i år. En förbättring väntas alltså ske nr det gäller tillväxten vid jämförelse med historiken.  De senaste fem åren har tillväxten skiftat mellan minus 7 procent och plus 8 procent och alltså inte visat på någon stadig trend. Analytiker räknar också med att lönsamheten förbättras, vilket förväntas fortsätta även nästa år.

  2021 2022
P/E 19,2 14,0
EV/EBIT 16,1 12,0
Källa: Factset    

 

Bolaget är beroende av köttproduktionen samt insamling av matolja. Att bolaget samlar in restprodukter som annars skulle gå till spillo är att ta vara på jordens resurser, vilket motiverar ESG-stämpeln som bolaget har. När det gäller värderingen ser den inte ut at vara särskilt hög med tanke på dessa ESG-faktorer. Men att Darling är exponerad mot köttproduktion, som ofta pekas ut som en bov när det gäller koldioxidutsläpp, är värt att poängtera. Även om köttproduktionen just nu tenderar att öka i takt med en växande medelklass är frågan om det alltid kommer vara så.

När det gäller både matolja och slaktrester finns det enligt bolaget en risk att billigare alternativ för att bli av med restprodukterna ska dyka upp på marknaden. Men i och med ökade krav på bolag att se över sina produktionsled, både från konsumenter och genom regleringar, kan man tänka sig att alternativen är sämre. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -