Kan ädelmetallerna fortsätta skina?

Råvaror Priset på ädelmetallerna har under ett par års tid gått riktigt bra men i år är det endast koppar som utmärker sig.

Guldets prisutveckling har under juni månad varit den sämsta på fem år med en nedgång på runt 7 procent, anledning är framför allt Federals Reserves hökaktiga besked. Koppar och silver har även fått en rekyl nedåt den senaste tiden. Ädelmetallerna har gått bättre om man zoomar ut och kollar över en längre tidshorisont. 

Guldet är upp runt 40 procent på 3 år men har inte haft lika bra utveckling om man tittar sedan årsskiftet. Guldet är ungefär 5 procent minus under 2021. 

Ett argument för guldet är att vi fortsatt kommer ha negativa realräntor (nominell ränta - inflation). Om den reala räntan går nedåt tenderar guldpriset att gå bra. När den reala räntan är låg letar investerare efter andra tillgångsslag att investera i. Guld anses vara ett bra alternativt till lågavkastande obligationer eller som idag, negativt realavkastande obligationer. 

En annan teori är att man tittar på hur mycket guldreserver det finns hos centralbanken i förhållande till hur stor valutans penningmängd (m2) är. Hos den amerikanska centralbanken Federal Reserve har det historiskt varit ungefär 40 procent av den utestående penningmängden som varit guld. De senaste åren har guldpriset inte hängt med expansionen i penningmängden. Om den historiska korrelationen skulle komma tillbaka behöver guldpriset gå uppåt. En annan teori på samma spår är att man analyserar hur mycket penningmängden växer varje år. Om penningmängden växer 20 procent på ett år, då är det rimligt att anta att även guldpriset kan komma att stiga 20 procent under en ettårsperiod. Detta eftersom det över tid skall finnas en korrelation mellan penningmängden och guldpriset.

Den gula stenen tenderar även att stiga när det är oroligt i omvärlden. Guld anses vara en trygghetshamn för många investerare när det blåser storm på finansmarknaden.

Silvret har på 3 år haft en stark uppgång på ungefär 60 procent men har precis som guld inte haft ett starkt 2021 och ligger ungefär runt nollan sedan årsskiftet. 

Ädelmetallen silver brukar även kallas för “guld på steroider” då silverpriset är betydligt mer volatilt än guld. Silver påminner en del om guldet som ett finansiellt instrument men används även kontinuerligt inom olika industrier. Silver är en av de metaller som har bäst ledningsförmåga av elektricitet. Industrier som silver används inom är till exempel hållbarhetsindustrin och rymdindustrin (satelliter). Silver har även bakteriedödande egenskaper som gör att metallen kan användas inom sjukvården och vid vattenrening. I takt med att hållbarhet och elektricitet blir allt viktigare kommer efterfrågan på silver att öka. 

Koppar är upp ungefär 50 procent på tre år och har sedan årsskiftet gått upp över 20 procent.

Kopparpriset har, som tidigare nämnts, haft en stark uppgång, framförallt sedan botten av coronakrisen. Priset är känsligt för hur världsekonomin ser ut och även för oroligheter i omvärlden. Kina står för ungefär hälften av den globala kopparkonsumtionen. Ädelmetallen brukar även kallas ”doktor koppar” eftersom priset på koppar är en bra indikator på hur konjunkturen ser ut. Detta eftersom metallen används mycket inom industrin.

Kopparpriset har ett fundamentalt stöd eftersom det är underinvesterat med koppargruvor runtom i världen. När efterfrågan ökar och utbudet inte hänger med, pressas priserna upp på grund av utbudsunderskott. Det tar dessutom lång tid att starta upp nya gruvor. 

Användningen av koppar väntas öka kraftigt de kommande åren till följd av att samhället elektrifieras och blir mer hållbart. Silver leder elektricitet bäst men koppar är en betydligt billigare ädelmetall vilket gör att den används i större utsträckning. Exempel på områden där koppar används flitigt är förnybar energi, byggbranschen och fordonsbranschen. En elbil innehåller ungefär 3,5 gånger mer koppar än vad det gör i en traditionell bil med förbränningsmotor. Koppar kommer vara en viktig råvara för att göra världen mer hållbar och digitaliserad.

Råvaror kan vara ett intressant komplement till en diversifierad aktieportfölj då de historiskt sett haft en låg korrelation till börsen. Man kan som investerare exponera sig mot ädelmetaller på olika sätt. Tryck här för att läsa om hur du kan göra.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -