Veckans viktigaste makrohändelser

Makroveckan Den svenska och amerikanska börsen har fått en fin start på juli. I veckan som kommer får vi bland annat två intressanta penningpolitiska protokoll som kan sätta viss prägel på den fortsatta börsresan.

Julibörsen har fått en fin start och den svenska börsen steg med 1,5 procent under veckan som gick. S&P500 steg med 1,7 procent medan Stoxx600 Europe backade med 0,2 procent.

Den amerikanska sysselsättningen steg med 850 000 i juni medan arbetslösheten tickade upp till 5,9 procent. Siffrorna kommer från två separata undersökningar och det här var siffror som föll marknaden i smaken. En fortsatt stark konjunkturåterhämtning med fler amerikaner som söker sig tillbaka till arbetsmarknaden. Det senare bidrar till att minska trycket på Federal Reserve och de amerikanska räntorna har sjunkit. Tioårsräntan handlas nu kring 1,44 procent.

Brentoljan kostar nu kring 76,5 dollar per fat efter att OPEC+ inte lyckats komma överens om de nya produktionsreglerna. Fortsättning följer.

Veckan som kommer är lite tunnare sett till riktigt tunga makrosiffror men det finns ändå en hel del som är värt att följa.

Huvudnumret i investerarkollektivet torde vara det protokoll från det senaste penningpolitiska mötet som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdagskvällen. Här kommer det att letas med lupp efter mer tydliga signaler kring när en majoritet i den räntesättande kommittén kan tänka sig en nedtrappning av obligationsköpen. Och hur stor nedtrappning som kan bli aktuell.

ECB publicerar sitt penningpolitiska protokoll på torsdagen. Kanske av lite minder intresse men det kan ha uppstått lite splittring i direktionen om vägen framåt, trots allt.

För svenskt vidkommande har vi bland annat bostadspriser, BNP-indikatorn för maj och statens budgetsaldo för juni att se fram emot. Sen kanske vi kan få extraval eller ny regering.

Måndag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Väntat är höga index där det svenska indexet kanske kan återupprepa förra månadens rekordsiffra. Investerarförtroendet i EMU-området torde vara på uppgång.

Tisdag

Detaljhandeln i EMU-området väntas ha rekylerat upp kraftigt i maj när restriktionerna började lättas. Det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn väntas ligga fortsatt högt. Sysselsättningskomponenten och priser kanske är mest intressanta att följa den här gången.

Onsdag

Mest fokus lär hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Analytikerna kommer att försöka hitta ledtrådar till när det kan bli dags för banken att börja trappa ner obligationsköpen och i vilken takt. För svenskt vidkommande får vi statens budgetsaldo samt BNP-indikatorn för maj. Sammantaget väntas siffrorna visa en stark svensk ekonomi och möjligen ge kronan lite skjuts.

Torsdag

Huvudnumret är ECB:s penningpolitiska protokoll från det senaste räntemötet. Visserligen ligger ECB fortfarande en bra bit från en försiktig åtstramning men det kan ha uppstått lite intressanta sprickor i direktionen. Någon eller några kanske vill börja ta upp en diskussion i alla fall.

Fredag

Inflationssiffror från Kina och Norge. Den intressantaste siffran är ändå hur producentpriserna i Kina utvecklas. Får vi se en liten dämpning av den höga prisökningstakten så lär det tas emot positivt å marknaden i stort. G20-möte startar som kan bli intressant att följa. Bland annat mot bakgrund av de internationella skatteförslag som lyfts fram.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -