Skistar har glidit uppåt i år

Kommentar Sommaren är här och tankar på skidanläggningar känns avlägset. Skistaraktien är upp 37 procent bara i år, men kommer aktien kunna fortsätta uppåt?

Även om skidanläggningar är det man främst förknippar med Skistar, kan bolaget komma att bli mycket mer än så. Butiksförsäljning med ett eget märke, ökade satsningar på logi, kundrelationer och sommaraktiviteter är några av planerna för att öka försäljningen och lönsamheten framåt. Aktien ger därför en bredd, samtidigt som bolaget har en tydlig nisch mot olika aktiviteter i fjällen.

Coronarestriktioner har under det senaste året varit en osäkerhet i turismsektorn. Skistars aktie har också haft en volatil tid sedan viruset bröt ut och skidanläggningar fick stänga hastigt förra året. En ytterligare sättning i aktien skedde vid tiden för de skärpta restriktionerna i höstas på grund av oron för huruvida skidanläggningarna kunde ha öppet eller ej. Eftersom fjällen i år kunde vara öppen under högsäsongen samtidigt som möjligheten för utlandsresor var begränsade på grund av restriktioner, hade Skistar i stället en utmärkt position åtminstone i Sverige.

Skistars starka marknadsposition gör det nästintill omöjligt att inte komma i kontakt med bolaget på ett eller annat sätt vid en resa till de populära destinationerna i de svenska fjällen. Största delen av intäkterna är liftkorten som utgör cirka hälften av omsättningen. Logi utgör 26 procent av omsättningen. Att människor kommer och bor i deras anläggningar ger alltså kedjeeffekter eftersom kunderna då behöver liftkort.

På balansräkningen har bolaget en del anläggningstillgångar i form av skidbackar, stugområden och skog. Dessa är upptagna till ett lägre värde än marknadsvärdet, vilket betyder att det finns en del dolda tillgångar i bolaget. Flera investeringar i byggnader och mark sker just nu, vilket kommer realisera de bokförda värdena på balansräkningen. Detta väntas fortlöpa framöver i och med att bolaget satsar på att öka antalet bäddar. Exempelvis så sker just nu en stor byggnation i ett hotell vid Hundfjället som ska rymma 800 nya gäster.

Inte så oväntat intjänas nästan allt resultat under de första månaderna varje år fram till efter påsk när det är högsäsong för fjällresor. Nu sker stora satsningar på sommarsäsongen för att kunna jämna ut intäkter och resultat under åren. Hemestertrenden som gynnats av pandemin kan tänkas fortsätta även på sikt på grund av miljöskäl. Investeringar har skett i padelbanor, cykelleder och klätterparker för att locka människor till fjällen under övriga månader. Konceptet kallas Sports & Adventures och marknadsförs av kända idrottsprofiler som exempelvis systrarna Kallur. I och med bolagets tredje kvartalsrapport som släpptes den 17 maj i och med bolagets brutna räkenskapsår, konstaterades ett väldigt högt bokningsläge inför sommaren på plus 83 procent jämfört med samma period förra året.

I början av juni gick bolaget ut med att man höjer liftkortspriserna med 3–4 procent. Detta kan såklart tänkas påverka antal sålda kvantiteter, men i och med Skistars starka marknadsposition kan priskänsligheten tänkas vara låg.

  17-18 18-19 19-20 Q3 (9mån)
Nettoomsättning 2 536 2 676 2 362 2505*
Rörelseresultat 611 604 394 277
Vinst 486 460 287 153
*Förändrade redovisningsprinciper som gör att omsättningen inte är jämförbar med tidigare år

 

Skistar är onekligen ett intressant bolag som har många positiva aspekter. Uppgången i aktien har fått värderingen att rusa uppåt i och med de höga förväntningarna på bolaget. I senaste kvartalsrapporten visade bolaget en lägre omsättning och resultat för samtliga kvartal jämfört med föregående år som berodde på uteblivna utländska gäster speciellt i Norge. Det ska tilläggas att bolaget ändrat sina redovisningsprinciper under innevarande år på så sätt att de tar upp hela intäkten från logi. Tidigare har endast nettot av denna del av verksamheten redovisats. Det betyder att omsättningssiffrorna från tredjekvartalet i tabellen ovan inte är jämförbar med årsbasis.

P/E 19-20 P/E 18-19 EV/EBIT 19-20 EV/EBIT 18-19
39,0 24,3 35,5 23,1

 

Föregående räkenskapsårs P/E landar på hela 39 vid nuvarande värdering, men om man tror att resultatet återgår till innan pandemins nivåer inom en snar framtid blir framåtblickande P/E i stället 24 om man räknar med samma vinst som år 2018/2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -