Här är årets bästa aktiefonder

Fondkommentar Det har varit ett bra år för aktiefonder. En global indexfond har avkastat drygt 18 procent mätt i svenska kronor. Placera har sammanställt årets bästa aktiefonder. Och det är en lista som spänner över många olika typer och inriktning av fonder.

Det är tydligt att investerarnas stora aptit på värdeaktier har speglat av sig på årets fond- och börsvinnare. De energi och råvarutunga börserna Toronto, Moskva och i Saudiarabien placerar sig som de starkaste börserna i år mätt i amerikanska dollar, tillsammans med den mer teknikdrivna Taiwanbörsen.

Stockholmsbörsen som hade en stark inledning på året har nu varit lite av en sidledesbörs de senaste månaderna. Trots det har en smal svensk indexfond som följer de 30 största bolagen en avkastning på närmare 23 procent.

Ett bredare Sverigeindex har lyckat lite sämre med en avkastning på 22 procent. Småbolag har inte hängt med riktigt i år och Carnegie småbolagsindex har avkastat drygt 18 procent i år.

USA-indexfonder har med hjälp av den senaste månadens starka USA.börser som gav en avkastning på drygt 5 procent, klivit förbi både Globalfonder och breda Europa indexfonder sedan årsskiftet. Sedan årsskiftet har en bred USA indexfond stigit 20 procent, mätt i svenska kronor.

En bred europeisk indexfond har en avkastning på 15,5 procent, även det i svenska kronor. Tillväxtmarknaderna har haft det kämpigaste i år och en bred tillväxtmarknadsindexfond har avkastat drygt 12 procent.

Bästa globala sektor är inte överraskande energisektorn som stigit 33 procent mätt i amerikanska dollar. Bakom energisektorns uppgång har vi ett oljepris som har stigit hela 47 procent.

Finanssektorn intar andraplatsen med en uppgång på drygt 20 procent före telekommunikationssektorn på 16,5 procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollarn har stärkts med 4 procent mot kronan. Euron har en svag ökning på en procent mot kronan. Det innebär att fonder noterade i utländsk valuta har ökat i värde när vi konverterar avkastningen till svenska kronor.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade aktiefonder.

Vinnarlistan över årets 20 bästa fonder består uteslutande av aktivt förvaltade fonder. Listan har en stor spännvidd av fondkategorier. Den innehåller branschfonder inom energi och finans som traditionellt är värdebolagssektorer. Även ett antal fonder med lände fokus som den energitunga Moskvabörsen, och ett antal värdebolagsfonder. Avslutningsvis innehåller listan fonder med fokus på små- och medelstora bolag, vilket är ett tydligt bett när riskviljan är hög.

Överst hittar vi kanske inte helt överraskande tre energifonder. Det är smala branschfonder som helhjärtat investerar i värdekedjan kring fossil energi.

Fonderna placerar i huvudsak i olika typer av energibolag som prospekteringsbolag, olja- och gasproducenter, raffinaderier och energitransportbolag. Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att pumpa upp olja och gas. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid.

Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy A Acc USD och årets avkastning är hela 45 procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 34 innehav, främst i amerikanska bolag på 44 procent, följt av brittiska bolag på 22 procent.

De tio största innehaven väger drygt 42 procent av fonden. Amerikanska Schlumberger räknas som världens största oljeservicebolag och är fondens största innehav på 5 procents vikt. Brittiska energibolaget BP med knappt 5 procent är fondens näst största innehav. Bolagen har stigit med 52 respektive 32 procent sedan årsskiftet.

BGF World Energy in tar andraplatsen med en avkastning på 36 procent, följt av Franklin Natural Resources A(acc)USD med 32 procent i avkastning.

Lite överraskande intas fjärdeplatsen av den aktivt förvaltade Sverigefonden SEF- Kavaljer Quality Focus A SEK, med en avkastning på 32 procent.

Fonden förvaltas av Peter Lindvall och Håkan Telander sedan maj 2016. Totalt har fonden nu 32 investeringar med investeringsfokus på kvalitetsbolag med en stigande vinst och stabil balansräkning. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag vi investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Fonden placerar sig i fondkategorin Sverige, små- och medelstora bolag. Största sektor är industribolag på 40 procent följt av cykliska konsumentbolag på 25 procent. De båda största sektorerna har en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer, viket innebär att fonden vågar avvika mycket från index.

Största innehav i fonden är investmentbolaget Ratos på 6,4 procent, följt av bettingbolaget Kindred på 6,3 procent. Ratos har mer än dubblat sitt börsvärde i år och Kindred har en 80 procent och de är hör båda till fondens viktigaste bidragsgivare till året starka avkastning.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -