Riksbanken ger inga överraskningar

Makrokommentar Nollräntan ligger kvar till minst hösten 2024. Det var Riksbankens huvudbudskap i samband med torsdagens penningpolitiska besked.

Riksbanken valde, som de flesta hade räknat med, att hålla penningpolitiken oförändrad i samband med torsdagsmorgonens besked. Reporäntan ligger kvar på 0,00 procent och väntas ligga kvar på den nivån till minst tredje kvartalet 2024. Så långt som Riksbankens prognoshorisont sträcker sig. Här fanns annars vissa förväntningar på att Riksbanken skulle våga steget att lägga in någon form av sannolikhet för en räntehöjning alldeles i slutet av prognosperioden. Så blev nu inte fallet, vilket möjligen kan förklara varför kronan tagit lite stryk i samband med att beskedet publicerades. Samtidigt har räntorna på alla löptider sjunkit något från redan extremt nedpressade nivåer.

Obligationsköpen minskar visserligen till ”bara” 68,5 miljarder under fjärde kvartalet men det betyder samtidigt att hela ramen för tillgångsköp på 700 miljarder kronor kommer att utnyttjas fullt ut under 2021. Dessutom ska innehavet behållas under hela 2022. Så egentligen inga åtstramningstendenser här heller. Om man nu inte gått och hoppats på att obligationsköpen skulle fortsätta även under 2022. Men det var det nog i stort sett ingen som trodde på.

Samtidigt skruvar Riksbanken upp prognoserna för den ekonomiska tillväxten. I år väntas BNP-tillväxten landa på 4,2 procent (tidigare 3,7 procent) och under nästa år väntas den ligga på 3,7 procent (3,6 procent). Ändå blir det svårt att få upp inflationen som väntas ligga några tiondelar under inflationsmålet på 2,0 procent även under de kommande åren.

Det är först mot slutet av prognosperioden som Riksbanken, i sina prognoser, når sitt inflationsmål. Det får ändå hävdas att det står skrivet i stjärnorna huruvida banken lyckas med det konststycket. Det förutsätter nog ändå att den svenska löneutvecklingen tar lite bättre fart och att vi får lite hjälp av stigande internationella priser. Och förstås att inte kronan får för sig att börja stärkas.

Sammantaget är det inga överraskningar som Riksbankens levererar och risken/chansen är rätt stor att vi får vänja oss med den här typen av penningpolitiska besked under överskådlig tid. Det är svårt att se vad som egentligen skulle kunna ske som förändrade Riksbankens syn på penningpolitiken. Det som möjligen skulle kunna föranleda en lite stramare syn vore överraskande höga inflationsutfall under en längre tid. Medan ekonomiska bakslag eller en påtagligt starkare krona skulle kunna tvinga fram ännu lättare penningpolitik, eller hot om detta. Riksbanken håller i alla fall, i sedvanlig ordning, fortsatt alla dörrar öppna.

Det mest förvånande i torsdagens besked är annars att riksbanksdirektionen undviker de ständiga passningar till regering och finansinspektion att vidta åtgärder för att hantera hushållens stigande skuldsättning och rusande bostadspriser. Men det kanske beror på att vi just nu inte har någon regering. Eller så har de helt enkelt bara gett upp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -