Årets bästa aktier i S&P 500 index

Marknadskommentar Det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 index som innehåller gräddan av de mest handlade och största bolagen på de amerikanska börserna stängde det första halvåret på ny rekordnotering. S&P 500 har stigit med drygt 15 procent inklusive utdelningar i år.

Det gör att S&P 500 index haft en högra avkastning i år än både Nasdaq Composite index och Dow Jones index.

S&P 500 uppnådde sin femte positiva månad i rad och steg med mer än 2,3 procent i juni. Det breda indexet noterade också sitt bästa första halvår sedan 2019. Under årets andra kvartalet klättrade S&P 500 med hela 8,6 procent.

Tillväxtbolagen i S&P 500 index utklassade värdebolagen under årets andra kvartal. S&P 500 Growth index steg 12 procent och S&P 500 Value lyckades knappt stiga 5 procent. Sedan årsskiftet drar S&P 500 Value det längsta strået med en avkastning på 16,3 procent mot S&P 500 Growth som har en 14,3 procentig avkastning.

Energisektorn är årets klart bästa sektor med en uppgång på närmare 46 procent. Klart före finanssektorns med 26 procent och fastighetssektorn på 23,3 procent. Fastighetssektorn är andra kvartalets vinnarsektor med 13 procents avkastning. Tekniksektorn är näst bästa sektor under det andra kvartalet med 11,6 procents avkastning. Sedan årsskiftet landar tekniksektorn på 13,8 procent i avkastning.

I och med att tekniksektorn är S&P 500 indexet största sektor med en vikt på närmare 27 procent har teknikbolagens uppgång varit den sektorn som gett störst bidrag på 3,1 procent till kvartalets avkastning på 8,6 procent.

Allmännyttiga bolag är årets sämsta sektor. Den har stigit med 2,4 procent sedan årsskiftet och under årets andra kvartal var det den enda sektorn som hade negativ avkastning. Dagligvarusektorn placerar sig näst sämst med en avkastning på 5 procent sedan årsskiftet, även andra kvartalets avkastning placerar sig i botten precis före allmännyttiga bolag på 3,8 procent.

Totalt har över 260 aktier av 500 stigit mer än S&P 500 index avkastning på 15,3 procent sedan årsskiftet. 20 aktier i indexet har en avkastning på mer än 50 procent. Det är tydligt att energisektorn är den bästa sektorn i indexet i år, fem av det tio högst avkastande aktierna är energibolag.

Aktie Symbol i år %
Marathon Oil Corporation MRO 104
Diamondback Energy Inc. FANG 94
L Brands Inc. LB 94
Occidental Petroleum Corporation OXY 81
Generac Holdings Inc. GNRC 83
Nucor Corporation NUE 80
Devon Energy Corporation DVN 85
Ford Motor Company F 69
EOG Resources Inc. EOG 67
Hess HES 65
Källa: S&P Dow Jones Indicies 30 juni 2021    

 

Högst avkastning har det Houstonbaserade energibolaget Marathon Oil, som är specialist på raffinering. Aktiekursen har mer fördubblats i år.

Diamondback Energy som utvinner och prospekterar efter olja och naturgas med bas i Midland, Texas kniper andra platsen med en uppgång på 94 procent. På tredje plats hittar vi detaljhandelsbolaget L Brands som bland annat äger det populära underklädesmärket Victorias´s Secret. Aktien har stigit närmare 94 procent i år.

Den amerikanska biltillverkaren Ford intar en åttondeplats. Aktien har stigit med närmare 70 i år.  

Det finns inget teknikbolag bland topp tio aktierna i indexet. Vi hittar halvledartillverkaren Applied Materials på en elfteplats med en knappt 65-procentig uppgång.

Bästa FAANG-aktie är Googles moderbolag Alphabet som tar 28 plats med en uppgång på 43 procent i år. Världens största bolag mätt i börsvärde Apple hamnar först på plats 400 med årets skrala avkastning på knappt 4 procent.

Den största förloraren i S&P 500 index är generikaläkemedelsbolaget Viatris som backat närmare 24 procent i år. Näst sämsta aktier är läkemedelsbolaget Organon som kom in i S&P 500 indexet så sent som den 3 juni i år.

Organon är en avknoppning från det stora amerikanska läkemedelsbolaget Merck. Organon såg dagens ljus den 3 juni i år och riktar in sig bland annat på kvinnomediciner som östrogener. Aktien har haft det tufft och backat 17 procent sedan noteringen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -