Köpvärda fonder i januari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit ett bra fondhalvår. Globalt aktieindex har avkastat drygt 18 procent mätt i svenska kronor. Placeras utvalda fonder har haft en bra utveckling och alla landar på plus, men som det varit sedan sektorrotationen i november har fonder med strukturell tillväxtbolagsfokus har haft det fortsatt kämpigt.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari 2021.

SIXRX senaste 12 månader

Sektorrotationen tappat lite kraft sedan mitten av maj, och teknik och tillväxtaktier har återigen attraherat investerarkollektivet. Stockholmsbörsen hör inte till vinnarna den senaste månaden men väl det senaste halvåret med en avkastning 22 procent för de 30 största bolagen. Ett bredare Sverigeindex har för första utvärderingen på länge lyckat bättre med en avkastning på 20,5 procent.

USA-indexfonder har med hjälp av den senaste månadens höga avkastning på närmare 5 procent klivit förbi både Globalfonder och breda Europa indexfonder det senaste halvåret. En bred europeisk indexfond har en avkastning på 16 procent mot en bred USA-indexfond på 19,5 procent. Tillväxtmarknaderna har haft det kämpigaste det senaste halvåret och en bred tillväxtmarknadsindexfond har avkastat drygt 12,2procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollar har stärkts med närmare 4 procent mot kronan. Mot euron har kronan rört sig sidledes det senaste halvåret.

Placeras köpvärda fondval har en övervikt av fonder som har ett tydligt investeringsfokus på bolag med strukturell tillväxt. En investeringsstrategi som haft motvind när kapitalflödena letat sig till cykliska värdebolag sedan början på november. Men sedan mitten av maj har tillväxtbolagen haft en bra avkastning. Alla fonder har positiv avkastning och fem har inte lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Didner & Gerge Small and Microcap var nytt innehav i januari. Fonden har ett europeiskt småbolagsfokus. Fonden har stigit drygt 16 procent men inte riktigt lyckats få en bättre avkastning än snittfonden. Men fonden har lyckats bättre än en bred europeisk indexfond.

DNB Teknologi hör till halvårets bästa fond med en avkastning på över 21 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet. Det imponerar då fonden har en defensiv inriktning. TIN Ny teknik som investerar i mindre innovativa bolag har haft ett kämpigt halvår och utklassats av sitt kategorisnitt.

Två fonder som fungerat bra i rådande börsklimat är Placeras blandfondsval. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har fortsatt att slå sitt kategorisnitt.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest har stigit drygt 14 procent men tappat lite av den överavkastning som den levererat mot kategorisnittet det senaste året.

Globalfonden MS INVF Global Opportunities investerar i stora tillväxtbolag på global basis. Fonden hör till de stora vinnarna de senaste fem och tre åren och brukar normalt klå både index och fondkategorin. Men det senaste halvåret har avkastningen inte riktigt nått upp till kategorisnittet.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är tematisk och defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder, har också gått sämre än fondkategorin.

Placeras två räntefondsval gick skilda vägar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med en avkastning på 3,9 procent. Nordic Cross Total Return R Fund nådde inte riktigt upp till kategorisnittet, men fonden har en låg riskprofil och högre kreditsäkerhet i fondens innehav än snitt fonden i kategorin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -