Han tror på tillväxtbolagens revansch

Fondkommentar ”På lång sikt är det vinstutvecklingen som styr aktieprisutvecklingen. Det gör att jag är trygg med fondens innehav även om vi inte ha hängt med i årets uppgång”, säger småbolagsförvaltaren Anders Wright.

I år har strategin att investera i konjunkturokänsliga tillväxtbolag inte varit lika framgångsrik som under fjolåret. Då hörde Anders Wrights fond Consensus Småbolag till fjolårets fondvinnare med en 90-procentig uppgång.

Anders Wright

”Under fjolåret steg fonden över 90 procent och fondens innehav hade både kraftig vinsttillväxt och värderingen ökade i bolagen. I år har majoriteten av fondens innehav fortsatt att öka vinsterna men värderingen har snarare sjunkit i bolagen då kurserna inte stigit så mycket i flera av innehaven. Det gör oss trygga att flera av bolagens värdering kommit ner. Vi använder samma investeringsmodell som tidigare med fokus på bra konjunkturokänsliga tillväxtbolag och har inte börjat köpa värdebolag för att de är populära just nu. Vi har kvar innehaven tills vi inte tror att de kan prestera mera.”

Hur har fondens innehav utvecklats i år?

”Småbolagsfonden är upp knappt 10 procent i år, vilket gör att fonden inte riktigt har hängt med  årets börsuppgång. Visst kan värdebolagen fortsätta gå upp ett tag till innan de blir övervärderade, men jag tror att kapitalet kommer att leta sig tillbaka till tillväxtbolag igen. För på lång sikt är det vinstutvecklingen som styr kursutvecklingen, vilket talar för fondens innehav. Flera av de stora innehaven har en stabil och fortsatt bra vinstutveckling i år. Småbolagsfonden har avkastat över 30 procent per år de senaste fyra åren och har över vissa tidsperioder avvikit mycket från index både på uppsidan och nedsidan.”

Har du gjort några förändringar bland fondens större innehav i år?

”Vi har inte gjort några större förändringar i fonden. Embracer, Evolution Gaming och Swedencare är fondens tre största innehav. Evolution är årets klart bästa bidragsgivare i fonden med en uppgång på runt 70 procent. Embracer som är fondens största innehav sköts väldigt bra av bolagets grundare och vd Lars Wingefors. Embracer har över 90 planerade spelsläpp fram för sig, vilket gör det till ett väldigt spännande bolag. Och min gissning är att bolaget fortsätter förvärva och att det kommer ett större förvärv än flera småförvärv. En förändring vi har gjort är att vi sålt ner i vårt Stillfront-innehav som tidigare var fondens största. Nu är Stillfront ett normalt innehav på runt 4 procent. Ett nytt innehav i fonden är Plejd som gör trådlösa elinstallationer, som faktiskt sitter väldigt nära oss här i Mölndal. Vi har följt bolaget i flera år och tycker att gått väldigt bra för dem. I år har aktiekursen haft en väldigt fin utveckling.”

Det har varit många börsintroduktioner på börserna i år, har du hittat några spännande investeringar där?

”Flödet av nya bolag till börserna är enormt och vi har tackat nej till det mesta. Det finns några intressanta bolag, men de är ganska högt prissatt när det ska sättas på börsen. Under året har vi varit ankarinvesterare i Physitrack, som noterades på First North till en helt rimlig värdering. Bolaget växer med över 30 procent och har historiskt haft marginaler väl över 40 procent. Även om bolaget är litet tycker vi att 6 gånger sales känns väldigt attraktivt. Bolaget är verksamma inom sjukgymnastik och har ett digitalt erbjudande. Jag gillar grundarna bakom bolaget och tillväxtstoryn. E-handelsbolaget Desenio som säljer posters och ramar investerade vi i börsintroduktionen, men inte som ankarinvesterare. Vi har efter det köpt på oss mer i aktien. Nu har vi drygt 3 procent av fondens värde placerat i Desenio.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -