Börsoptimismen är på topp igen

Makroveckan Nu laddar vi inför fredagens amerikanska sysselsättningssiffror och torsdagens penningpolitiska besked från Riksbanken.

Under en lite rumphuggen vecka steg den svenska börsen med 0,5 procent. I USA var det betydligt bättre fart och här steg S&P500 med hela 2,7 procent. Bland annat steg bankaktierna kraftigt efter en Fed-rapport som tycks öppna upp för större utdelningar och aktieåterköp. Amerikanska räntor rörde sig samtidigt försiktigtvis uppåt och tioårsräntan handlas nu kring 1,53 procent.

Den lite turbulenta resan efter Fed-beskedet har därmed fortsatt även om det mesta rör sig uppåt. Förutom då volatilitetsindex, VIX, för den amerikanska börsen som krupit ner till årslägsta. Något som indikerar en viss tillförsikt bland placerare inför den fortsatta börsresan.

Vi noterar också att oljepriset har rörts sig uppåt inför det möte som OPEC+ ska hålla på torsdag. Ett fat Brentolja kostar nu kring 76 dollar per fat.

Som vanligt kring ett månadsskifte är det en strid ström av tunga makrodata som rullas ut.

Veckans viktigaste siffra är den amerikanska sysselsättningssiffran för juni som publiceras på fredag. Inte minst viktig för marknadens syn på när Federal Reserve möjligen kan börja signalera för en lite stramare penningpolitik. Så det är inte helt givet att starka sysselsättningssiffror är något som tas emot med glädje på börsen. Bättre då att hoppas på en sysselsättningssiffra nära konsensusprognosen.

Ur ett centralbanksperspektiv blir också onsdagens inflationssiffror för EMU-området intressanta. Får vi se en dämpning av inflationstakten – från en redan låg nivå – så lär det dröja innan ECB agerar. Det kan sätta lite ytterligare press på euron.

Dessutom rullas inköpschefsindexen för juni ut på bred front under torsdagen. Intresset är dock för tillfället relativt lågt kring dessa siffror eftersom nästan alla räknar med att det bara blir en bekräftelse på att konjunkturåterhämtningen fortgår i relativt snabb takt. Det skulle möjligen kunna vara överraskande låga siffror som skulle kunna skaka om en del.

För svenskt vidkommande är det förstås Riksbankens färska penningpolitiska besked som lär röna mest marknadsintresse. Möjligen vid sidan av den regeringskris som rullar på och där vi får besked om fortsättningen senast på måndagskvällen. Lite rörelse i kronan kan det nog skapa om det utlyses extraval men för den långsiktiga kronresan är Riksbankens besked av betydligt större tyngd.

Visserligen räknar alla med att Riksbanken vilar på hanen men det finns en viss möjlighet att banken flaggar för en möjlig räntehöjning någon gång under 2024. Det skulle i så fall kunna ge ett visst kronlyft. Sannolikheten för ett sådan besked måsta ändå betraktas som förhållandevis låg, men som alltid är osvuret bäst.

Måndag

Detaljhandelssiffror från Norge och Sverige. Bör vara hyggligt starka siffror. Den svenska hushållsutlåningen lär ha fortsatt uppåt, om vi får tro utvecklingen på bostadsmarknaden. Det bekymrar visserligen Riksbanken men lär inte föranleda några penningpolitiska reaktioner.

Tisdag

Konjunkturinstitutet publicerar en ny konjunkturbarometer. Efter förra månadens rekordsiffror hoppas vi på en återupprepning i juni. Det känns nästan lite övermaga att hoppas på ännu bättre siffror. Är barometern någon slags föraning på hur företagens kvartalsrapporter kommer att se ut så lär det vara starka papper när rapporterna börjar rullas ut under juli. I EMU-området är det också starkt och här kan nog barometerindikatorn krupit upp en bit till.

Onsdag

Inflationen i EMU-området väntas ha dämpats en aning i juni. Det betyder full gas från ECB under överskådlig tid och kan sätta lite ytterligare nedåtpress på euron. Den amerikanska ADP-mätning över sysselsättningen i USA ger oss en liten föraning om vart fredagens officiella sysselsättningssiffror kan tänkas landa. Man bör dock påminnas att siffrorna brukar skilja sig en hel del.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det enda som skulle kunna störa marknaden är om vi får se negativa överraskningar. Annars är konjunkturoptimismen på topp. Vi lägger dock störst fokus på det penningpolitiska beskedet från Riksbanken. Den stora frågan är om Riksbanken törs lägga till någon sorts sannolikhet för en räntehöjning under2024?

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juni. Det bästa för marknaden torde, precis som förra gången, vara att siffrorna hamnar nära konsensusprognosen. Inte för starka för att väcka inflationsspöket och inte så svaga att oron för flaskhalsar på arbetsmarknaden tilltar. Håll också koll på timlöneökningarna som var högre än väntat i förra mätningen. Dessa siffror är dock svårtolkade efter pandemin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -