På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets bästa Rysslandsfonder

Fondkommentar Rysslandsfonder har seglat upp som årets fondvinnare och Moskvabörsen hör till årets absolut högst avkastande börser. Trots årets stora uppgång hör direktavkastningen till den högsta i världen. Placera har listat årets ryska fondvinnare.

Uppgången är inte förvånande då Moskvabörsen innehåller en mycket stor andel värdebolag inom energi-, finans- och råvarusektorn. De tre sektorerna väger tillsammans närmare 85 procent av Moskvabörsen, vilket sannolikt gör den till den mest värdeorienterade börsen i världen.

MSCI Russia Index sektorfördelning

Internetbolaget Yandex som även kallas Rysslands Google sticker ut bland Moskvabörsens tio största bolag mätt i börsvärde. Yandex är det femte största bolaget och klassificeras som ett kommunikationsbolag med tydligt tillväxtfokus. Övriga nio bolag hör hemma i de tre största sektorerna och är som sagt värdebolag.

Moskvabörsen är lite av en varannanårsbörs - ofta i topp eller botten med en hög volatilitet och den avviker mycket från breda tillväxtmarknadsindex. Fjolåret gav en mager avkastning och fonderna intog bottenlistan, men 2019 var Rysslandsfonderna i topp avkastningsmässigt med teknikfonder.

I år har Moskvabörsen återigen hamnat i topp med en avkastning som till och med är högre än Stockholmsbörsen, och har bara Torontobörsen före sig mätt i amerikanska dollar.

Rotationen till värdebolag och inflationsoron är uppenbara anledningar för det ökade intresset. Lägg till en ökad riskvilja hos de globala investerarna, som är på en fortsatt rekordnivå enligt Bofa Secuties:s senaste månadsenkät. Med en högre riskvilja letar sig kapitalet även till Ryssland trots ökade sanktioner från väst och en ständigt påtalad politisk risk.

Den stora uppgången i råvarupriserna och inte minst oljepriset är en väldigt stark faktor för årets uppgång på Moskvabörsen. En prisuppgång som är i dollar vilket gör att bolagen inom de sektorerna kommer att få en enorm vinstutveckling det närmaste året.

Trots årets stora uppgång på Moskvabörsen är ryska aktier fortfarande historiskt lågt värderade tillsammans med höga direktavkastningar. Moskvabörsen är billig nu med ett p/e-tal på drygt 7 för årets vinster. Något som är historiskt lågt jämfört med övriga tillväxtmarknader som värderas till ett genomsnitt på ett p/e-tal på drygt 14.

P/e-talsrabatten för ryska börsen ligger nu på drygt 50 procent jämfört med breda tillväxtmarknadsindex. Historiskt har den legat runt 40 procent.

Vinstutvecklingen spås fortsätta även nästa år med hjälp av en stark tillväxt för den globala ekonomin. Flera ryska energibolag och råvarubolag som medhjälp av en gynnsam valutasituation och ökade råvarupriser kommer att få stora vinstökningar som leder till en ovanligt hög direktavkastning står för dörren.

Lägg till en direktavkastning på närmare 7 procent så är Moskvabörsen fortfarande riktigt billig. Snittet på tillväxtmarknaderna är idag 2 procent. En viktig faktor som talar för fortsatt höga direktavkastningar förutom att vinsterna ökar betydligt, är en ny era av förbättrad bolagsstyrning med aktieägarvänligt fokus.

Men det finns andra sektorer än de tre dominerande sektorerna på Moskvabörsen som har starkt tillväxtpotential och formar det nya Ryssland. Ryska Mail.ru som är störst inom sociala medier växer nästan dubbelt så fort som Twitter till halva värderingen.

Tinkoff är Rysslands största och snabbast växande digitala bank med ett unikt ekosystem utvecklat för att tillgodose kundernas specifika intressen och har en snabb tillväxt. Det ryska internetkonglomeratet Yandex växer så det knakar. Vinsten ökade med drygt 35 procent vid den senaste rapporten. Bolaget är nu det femte största på Moskvabörsen mätt i börsvärde.

Jag har listat de Rysslandsfonder som finns på Avanzas fondplattform. Totalt är det 11 stycken och alla utan en är aktivt förvaltade. Sex av fonderna har klarat av att klå indexet Russian Traded Index som förvisso är ett smalt index innehållande endast 20 bolag.

Högsta avkastning i år har fonden UBS (LUX) ES Russia USD P-Acc på drygt 28 procent. Fonden investerar i stora ryska bolag och har en koncentrerad portfölj på 29 bolag. Förvaltarna letar efter undervärderade kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter i kombination med en bra företagsledning.

Största sektor i fonden är råvarubolag på 29 procent, följt av energibolag på 28 procent, vilket är en liten övervikt mot kategorisnittet av Rysslandsfonder. Fonden största innehav är TCS Group som är moderbolaget till den digitala banken Tinkoff på knappt 10 procent. Yandex är fondens nästa största innehav på 9,5 procent. TCS Group är årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning med en uppgång på 123 procent.

East Capital Ryssland har årets nästa bästa avkastning. East Capital är en svensk pionjär inom tillväxtmarknadsinvesteringar. Fondbolaget har över tjugo års erfarenhet av aktiv förvaltning i regionen. Fonden förvaltas av fondbolagets grundare Peter Elam Håkansson.

Investeringsfilosofin har tre grundstenar: ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och fokus på aktivt val av aktier. Investeringsprocessen arbetar uppifrån och ner. Hållbarhetsfrågor kommer tidigt in i processen. En viktig hörnpelare är den grundliga aktieanalysen.

Även här är råvarusektorn och energisektorn fondens största bet. Energijätten Gazprom är fondens största innehav på knappt 9 procent, följt av råvarubolaget Norilsk Nickel på drygt 8 procent. Vi hittar TCS Group som fondens tredje största innehav. TCS Group hör precis som för UBS (LUX) ES Russia USD P-Acc till fondens bästa bidragsgivare i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -