På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Men det varnas samtidigt för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index steg svagt med 0.20 procent under måndagen och marknaden stängde på 914 punkter. Indexet har brutit stödet vid 920-921 punkter, en nivå som nu utgör motstånd och har stöd vid 885 punkter på kort sikt och 730 punkter på medellång sikt. Den tekniska bilden präglas i övrigt av en positiv trendbild på hela skalan från kort- till lång sikt. Kortsiktigt försvagas aktien av brottet genom 921 punkter och en negativ volymbalans baserat på senaste veckans omsättning.

För att mäta optimismen på marknaden har vi utvecklat Investtechs Hausseindex som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100, där ett värde på 50 indikerar jämvikt mellan optimister och pessimister.

Investtechs Hausseindex står idag i 43 på kort sikt och 62 på lång sikt, vilket indikerar jämvikt mellan optimister och pessimister på kort sikt. På lång sikt är det fortsatt övervikt av optimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 651 köp och 223 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 74 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 73 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Svagt köp på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att rekommendationen snabbt kan komma förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Den tekniska bilden till Getinge som producerar och levererar tekniska lösningar för sjukvårdsindustrin ser positiv ut. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har betalat högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget, vilket signalerar en ökande optimism och indikerar fortsatt kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på aktier i stigande trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och kursen återfinns på all-time-high långt ovanför närmaste stöd och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 210 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI-värde över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna.

Aktien är även positiv på Investtechs Insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till fritidsproduktsbolaget Dometic Group ligger i en stigande trendkanal som är identifierad av Investtechs trendalgoritm på medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare över en längre period har varit villiga att betala högre och högre kurser för att köpa in sig i aktien och stigande trender är en indikation på ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet där kursen återfinns lång ovanför närmaste stödnivå runt 113 kronor där ytterligare uppgång indikeras.

Dometic Group är positiv på Investtechs Insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Sensys Gatso Group som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik återfinns i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att köpintresset bland investerare har varit avtagande och statistiskt indikeras därmed en fortsatt svag utveckling enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Det saknas stöd i kursdiagrammet för medellång sikt och ytterligare nedgång indikeras. På lång sikt har dock aktien stöd runt 1.00 krona men ett brott ned genom denna stödnivån skulle försvaga den tekniska bilden. Vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 1.25 kronor. Volymbalansen (VolBal) är negativ med högre omsättning i aktien på dager med nedgång än på dagar med uppgång, vilket bekräftar den fallande trenden.

Sensys Gatso Group är positiv på Investtech Insideranalys men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -