På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nolato: Tillväxt på solid grund

Aktieanalys Förvärvsdriven tillväxt och stabila marginaler talar för att plastspecialisten Nolato kan fortsätta utvecklas bra på lång sikt. Men är potentialen tillräckligt lockande till dagens pris?

Den skånska underleverantören och kontraktstillverkaren Nolato, en förkortning av Nordiska Latexfabriken i Torekov, har tagit med sina aktieägare på många minnesvärda åkturer genom åren. Ett tidigare stort beroende av mobiltelefoner gjorde att bolaget följde med Ericssons och Nokias berg-och-dalbana på den tidiga mobilmarknaden och i mer närtid är det utvecklingen för e-cigaretter, Vaporiser Heating Products, som har bjudit på en periodvis spektakulär tillväxtboom.

Händelser som dessa tenderar ibland att skymma det faktum att bakom de stora rörelserna hos vissa kunder och kundsegment finns en både bred och högkvalitativ verksamhet i Nolato. Det visar om inte annat den stabila marginalutvecklingen. Rörelsemarginalmålet ligger på 10 procent och utfallet har sedan 2014 varit tvåsiffrigt varje år. Ett par tiondelar över 11 procent har blivit något av ett normaltillstånd på helårsbasis, oavsett hur mycket omvärlden skakar.

En förklaring till marginalstabiliteten är den diversifierade portföljen med tre någorlunda jämnstora affärsområden som smetar ut lönsamhetssvängningarna. Störst sett till omsättning det senaste helåret är Integrated Solutions, följt av Medical Solutions medan Industrial Solutions är minst. Marginalerna har de senaste åren legat kring 13 procent i Integrated och Medical medan Industrial spelar i en något lägre division med omkring 8 procent.

Gemensamt för affärsområdena är ett stort fokus på att vara en viktig partner för sina kunder, som har valt att outsourca produktionen av olika polymerbaserade produkter. Ju tidigare Nolato kan komma in i processen desto större möjligheter att bistå med sin kunskap inom design och tillverkningsplanering, vilket i sin tur lägger grunden för en kostnadseffektiv och flexibel produktion.

Produkterna som Nolato tillverkar åt kunderna har en stor bredd och sträcker sig allt ifrån enklare läkemedelsförpackningar till avancerade injektionssystem och tätningar till pacemakers, inredningsdetaljer i personbilar, komponenter för högtalare, träningsarmband, mobiltelefoner och e-cigaretter. I fabrikernas repertoar finns tillverkningstekniker som formsprutning, stansning, doppformning, extrudering och skärmning av elektronikkomponenter. Det innebär att möjligheterna att kunna möta kundernas krav ofta är väldigt goda.

Utöver den organiska tillväxten, där framför allt Medicals marknad har en attraktiv och konjunkturokänslig underliggande ökning runt 4-5 procent, har Nolato en aktiv förvärvsagenda. Man har gjort många, med bolagets mått, stora förvärv genom åren och det senaste av betydande karaktär var GW Plastics som kom in i fjol.

Amerikanska GW Plastics hade en årsomsättning på 1,8 miljarder kronor och en lång historia av tvåsiffrig tillväxt. Bolaget blir ett riktigt bra tillskott inom främst Medical men även Industrial Solutions byggs på med hjälp av förvärvet. Marginalen är visserligen lägre än för Nolato inledningsvis då den låg kring 7 procent i GW, men en förstärkt position i Nordamerika tillsammans med en finansiering av förvärvet med egna medel och lån bör kunna göra affären ordentligt värdeskapande för aktieägarna över tid.

Nolatos rapport för första kvartalet som kom i början av maj bjöd inte på några stora överraskningar. Stabil lönsamhet och bra organisk tillväxt på 22 procent, där både Medical och Integrated växte snabbt, betydde att på rullande 12-månaders basis nådde Nolato snubblande nära 10-miljarders strecket för omsättningen. När helåret 2021 är summerat kommer man, med hjälp av GW-förvärvet, att ligga långt däröver och högst sannolikt även passera 11 miljarder.

Vi betraktar de stabila marginalerna i en skakig omvärld som ett kvalitetstecken och vi tror att den solida grunden består. Samtidigt innebär det att potentialen uppåt i vinstutveckling kommer att bero mer på tillväxten än på kraftiga lönsamhetslyft och även om tillväxten förväntas bli bra på kort sikt så är det inga enorma tal som ligger i prognoserna efter 2021.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Intäkter, Mkr 9359 11301 12131 12789
Rörelsemarginal % 11,5 11,3 11,6 11,9
Vinst/aktie, sek 3,2 3,8 4,1 4,5
Utdelning/aktie, sek 1,6 1,7 1,8 1,9
Källa: Factset        

 

I år räknar analytikerna som följer Nolato med att GW-förvärvet bidrar till en stark tillväxt på 21 procent och en omsättning på 11,3 miljarder kronor medan tillväxttakten sedan växlar ned till 7 respektive 5 procent. En brasklapp är att nya förvärv inte är med i kalkylen och kan lyfta tillväxten ytterligare.

Med rörelsemarginaler som taktar på mellan 11 och 12 procent med små förbättringar för varje år ger det en delvis förvärvsdriven tillväxt i vinsten per aktie på 17 procent i år och knappt 10 respektive 9 procent kommande två år.

Det är inga dåliga vinstsiffror men trots att aktien gått mestadels sidledes sedan i höstas är det siffror som i mångt och mycket redan syns och uppskattas i marknadens värdering av Nolato. Årets p/e-tal ligger på 23 och nästa års på 21 vilket speglar ett bolag som förväntas fortsätta växa och som har bevisat sin kvalitet.

Utdelningen som periodvis varit riktigt hög i förhållande till aktiekursen är inte heller någon stark köptrigger för närvarande. Direktavkastningen ligger på modesta 2 procent.

Nolato gör mycket rätt och vi ser ingen anledning till att bolaget inte ska lyckas gnugga på med både organisk och förvärvad tillväxt med bibehållen underliggande lönsamhet. Vi ser samtidigt ingen jättestor potential i aktien på kort och medellång sikt på nuvarande kursnivå, i synnerhet inte då snabbt ökande råmaterialpriser på marginalen kan ge lite motvind även om långa kontrakt begränsar risken.

Nolato är ett bolag där man lätt underskattar vad som kan åstadkommas på lång sikt och därför en aktie man bör ha med på sin inköpslista för tider av allmän börsoro. Just nu ser vi dock aktiepriset som mer rättvist än tydligt undervärderat. Därför landar vi i ett neutralt råd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 83,25 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -