Överdriven räntenedgång i USA

Makroveckan Federal Reserves räntebesked skapade en hel del rörelse på finansmarknaden. Det mest anmärkningsvärda är det kraftiga ränteras som skett sedan dess. Samtidigt har dollarn skjutit i höjden.

Det blev rejäl aktivitet på finansmarknaden efter den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked som var lite tuffare än marknaden hade räknat med. Veckan avslutades i moll och den svenska börsen backade med 1,7 procent under veckan som gick. Den amerikanska börsen (S&P500) sjönk med 1,9 procent, efter en svag avslutning som verkar ge eko på de asiatiska börserna under måndagen. Så det mesta talar för en tråkig inledningen på den nya börsveckan.

På räntemarknaden har det varit ännu större rörelser och den amerikanska tioårsräntan fortsätter ned. Den ligger nu på 1,40 procent och vi på Placera är verkligen överraskade av de starka reaktioner som Fed-beskedet har gett på räntemarknaden. Det känns verkligen som att det är en överdriven räntenedgång och det skulle inte förvåna om räntan stiger under den här veckan. En möjlig trigger för en ränteuppgång är den utfrågning av Fed-chefen Jerome Powell som går av stapeln på tisdagskvällen.

Då kan det också bli en del rörelse i dollarn, som har fortsatt att gå starkt. En dollar kostar nu kring 8,60 kronor efter att ha gått upp med mer än 30 öre mot kronan under förra veckan. Frågan är om dollaruppgången är uthållig?

Veckan inleds annars med misstroendeomröstningen i den svenska riksdagen. Det kan ge en del kortsiktiga svängningar i kronan men över tid ska effekten, även om Stefan Löfven avgår, bli förhållandevis liten. Starka, svenska fundamenta borde i alla fall betyda mer för kronan på sikt.

För svenskt vidkommande har vi också att se fram mot en ny prognos från Konjunkturinstitutet (KI) på onsdag. Vi gissar på att KI kommer att måla upp en positiv bild av det ekonomiska läget men varna för några fallgropar. Blir intressant att se vad det tror om svenska räntor framöver.

På onsdagen publiceras också de preliminära inköpschefsindexen för juni. En viss dämpning, men från en hög nivå, kan väntas i industrin som kommit en bra bit in på återhämtningsfasen. Däremot ska förhoppningsvis inköpschefsindexen för tjänstesektorn fortsätta uppåt. Framför allt i Europa. Håll också koll på vad företagen säger om insatsvarupriser och leveransproblem då inflationshotet fortfarande ligger över marknaden. Trots räntenedgångarna.

Bank of England lämnar sitt färska penningpolitiska besked på torsdag.  Den brittiska centralbanken tillhör de banker som närmar sig en åtstramning så det är ett intressant besked att följa. De pekar kanske ut riktning även för andra centralbanker.

Måndag

Tämligen tomt på makroagenda så fullt fokus på misstroendeomröstningen i riksdagen. Blir det ett misstroende mot Stefan Löfven kan det förvisso skaka till lite i kronan men det bör i så fall vara övergående. De flesta räknar nog ändå med att Löfven i så fall återvänder till posten som statsminister inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tisdag

Hushållsförtroendet i EMU-området är på väg uppåt. Fed-chefen Jerome frågas ut i kongressen och kan komma att ge lite ytterligare kött på benen kring centralbankens framtida penningpolitik. Frågan är om det kan komma att vända den positiva trenden för dollarn?

Onsdag

Konjunkturinstitutet kommer med färsk prognos. Mest fokus lär dock hamna på de preliminära inköpschefsindexen för juni. Väntat är en viss dämpning i industrin, men från en mycket hög nivå. Däremot lär aktiviteten i tjänstesektorn ha växlat upp ytterligare. Och, som vanligt i dessa tider, mycket intresse kring priserna på insatsvaror och leveransproblem.

Torsdag

Bank of England lämnar penningpolitiskt besked och börjar närma sig en åtstramning. Det är i alla fall vad marknaden tror. Den amerikanska orderingången på varaktiga varor ska förhoppningsvis ta ett skutt uppåt, vilket i så fall kan tas som ett tecken på fortsatt investeringsvilja hos företagen. Tyska IFO-indexet fortsätter uppåt.

Fredag

Midsommarafton och den svenska och finska börsen håller stängt. Mycket fokus på den amerikanska prisdeflatorn på privat konsumtion. Federal Reserves viktigaste inflationsmått som nu väntas stiga rejält över inflationsmålet på 2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -