På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen på plus, Lundin Mining backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades ovan nollstrecket vid lunchtid på måndagen efter att ha inlett under. Nyheten att Riksdagen röstat för att avsätta Stefan Löfven och hans regering påverkade inte marknaden i någon större utsträckning.

Vid klockan 12.40 var OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 2.263. Aktier för cirka 7,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten noterades en viss dragning uppåt. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 var upp 0,4 procent.

"Det är dramatiskt och svensk politisk historia, men ingenting som är i fokus på finansmarknaderna", kommenterade Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

På OMXS30 syntes Atlas Copco, Ericsson och SCA med uppgångar över 1,5 procent. I botten av indexet noterades i stället Skanska med en nedgång på 0,6 procent.

Volvo var även ett av de sämre presterande bolagen efter att lastbilsjätten ånyo flaggat för att det kan komma fler stoppdagar i produktionen som en följd av fortsatt komponentbrist. Aktien var upp 0,1 procent

Bank of America har precis som Carnegie i förra veckan kommit fram till att en minimiskatt inom G7 skulle påverka Evolutions resultat negativt i häradet 10 procent. Banken har dock en fortsatt positiv syn och upprepade köp med riktkurs 1.910 kronor per aktie. Evolution som under den förra veckan föll närmare 8 procent fortsatte vara bland de sämre presterande aktierna och var upp 0,1 procent.

Lundin Mining pressades och tappade 6,5 procent. Gruvbolaget har sänkt sin produktionsprognos för 2021 för Candelaria Copper Mining Complex i Chile till 150.000-155.000 ton koppar, tidigare 172.000-182.000 och 85.000-90.000 uns guld. Här låg den tidigare prognosen på 95.000-100.000.

Elfordonstillverkaren Inzile har tecknat ett villkorat avtal om att köpa 50 procent av det spanska företaget QEV Holdings. I samband med affären föreslås även att QUV:s ägare EFC får köpa 63 procent av aktierna i Inzile i samband med en nyemission. Syftet med EFC:s förvärv av aktierna i Inzile är att genom Inzile etablera en ledande europeisk hub för elfordon och att säkra nödvändiga resurser för en global expansion. Aktien tappade 2,3 procent.

Affärssystembolaget Fortnox ekonomichef och vice vd Roger Hartelius har minskat sitt innehav med 15.000 aktier. Försäljningen gjordes till kursen 427:11 kronor per aktie och aktien backade 3,5 procent till 427 kronor.

Alfa Laval handlades 0,7 procent högre till 295 kronor per aktie. Credit Suisse upprepade rekommendationen outperform för verkstadsbolaget och höjde riktkursen till 320.

Arjo handlades ned 4,3 procent till 84 kronor efter att Danske Bank Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp. Riktkursen är 88 kronor.

NGM-handlade Eurobattery Minerals belönades med en uppgång på 15,2 procent. Gruv- och prospekteringsbolaget har, jämfört med tidigare uppskattningar, ökat det totala tonnaget i indikerade och antagna tillgångar med cirka 100 procent innehållande cirka 50 procent mer metall inom tillståndsgivet område i Hautalampi-projektet.

Diagram: OMXS30 måndagen den 21 juni

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -