På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Swedbank Robur ser en stor tillväxtpotential i Ryssland - när fossila bränslen väljs bort

ANNONS Elena Lovén, förvaltare för Swedbank Robur Rysslandsfond, menar att den ryska marknaden kännetecknas av förändring, dynamik och intressanta investeringsmöjligheter. Om man vågar lyfta blicken från det som så ofta förknippas med Ryssland – olja och gas.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

- Den ryska marknaden har idag en rimlig värdering utan att kompromissa på tillväxt, internetsektorn är ett gott exempel. Utvecklingen fortsätter att gå snabbt och här finns en stor potential för långsiktig tillväxt, till exempel för nya spännande bolag inom informationsteknologi, kommunikation och servicesektorn, säger Elena Lovén. 

Swedbank Robur har steg för steg skärpt sin policy för ansvarsfulla investeringar och klimatpolicy. I januari tog fondbolaget ytterligare ett steg genom att välja bort fossila bränslen – även i den typ av fonder som tidigare haft en traditionellt stor andel av gas- och oljebolag. 

- Genom att välja bort olja och gas tar Rysslandsfondens nya inriktning bättre tillvara på den ryska marknadens potential framåt. Vi har sedan en tid tillbaka arbetat selektivt och noga för att säkra att fonden får en bra mix av olika bolag som vi bedömer har goda möjligheter att fortsätta växa och skapa långsiktigt värde för våra kunder, säger Elena Lovén. 

Läs mer och köp fonden här

Enligt Elena Lovén är tre av de nya och mest spännande innehaven i Rysslandsfonden bland annat ryska Mail.ru som handlas till halva EV/EBITDA multipeln mot amerikanska Twitter samtidigt som man nästan har dubbelt så hög tillväxt. Ett annat är ryska Yandex och kinesiska Tencent som handlas till samma EV/EBITDA multiple – där Yandex växer ca 35 procent jämfört med Tencent som har en tillväxt på ca 25 procent. Det tredje exemplet som Elena Lovén väljer att lyfta fram är en bank.

- Tinkoff är Rysslands största och snabbast växande digitala bank med ett unikt ekosystem utvecklat för att tillgodose kundernas specifika intressen. Tinkoff kallas för ”lifestyle bank” och har en snabb tillväxt på 45 procent ROE, det vill säga avkastning på eget kapital för Q1, 2021. Det som också är talande för banken är den låga snittåldern på bankens 14 000 anställda. Den ligger idag på 26 år och 80 procent av dem jobbar som IT specialister, säger Elena Lovén.


Men att investera på den ryska marknaden ses med tanke på det politiska klimatet inte alltid med blida ögon. Elena Lovén betonar dock att Swedbank Robur tar sitt ansvar utifrån sin roll som investerare. 

- Vi är en stor aktör och använder aktivt vårt inflytande för att påverka. Jag har till exempel flera gånger fått möjligheten att tala i olika investeringsforum, bland annat direkt till Putin, där jag uttryckligen har understrykt behovet av att Ryssland måste växla upp sitt klimatarbete. Vi har också en kontinuerlig dialog med de bolag vi investerar i och kan utifrån vår storlek sända kraftfulla signaler genom att välja in alternativt välja bort. Att vi aktivt har valt att exkludera en hel sektor är ett väl genomtänkt steg, men ska vi nå vår vision att bli världsledare i hållbart värdeskapande måste vi våga gå först och sedan fullfölja och gå all in, säger Elena Lovén. 

Läs mer och köp fonden här

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -