Stark börsmånad världen runt

Utblick Världens börser har en riktigt bra period bakom sig. Endast ett fåtal länder faller ur ramen. En revansch kan dessutom skönjas i ett antal länder som har haft det lite trögare. Kazakstan fortsätter att rusa uppåt.

Efter en lite svalare period har den fina börsresan tagit förnyad fart under den senaste 30-dagarsperioden. MSCI World Index har stigit med 13,5 procent hittills i år och de allra flesta av världens börser hänger, i lite olika grad, med i uppgången. I vår genomgång av dryga 70-talet länder är det faktiskt bara 8 som ligger på minus sedan årsskiftet, mätt som MSCI-index i lokal valuta.  Allra bäst har det gått i Kazakstan där börsen är upp med lite drygt 60 procent.

Det är också gruppen nya tillväxtekonomier (Frontier Markets) som leder årets börsrace med en genomsnittlig uppgång på 16,2 procent. Tätt följt av de mer utvecklade ekonomier (Developed Markets). Även tillväxtekonomierna (Emerging Markets), som släpat lite efter, har fått bättre fart under den senaste månaden när Kina, Sydkorea och Taiwan slutat att agera sänken. Dessutom ett tecken på att techaktier återvunnit en hel del av sin tidigare popularitet.

Att investerarna fått lite större tillförsikt till marknadsförhållandena syns även i att VIX-index för den amerikanska börsen fortsatt ner under den här perioden. Visserligen tog den ett litet skutt uppåt efter den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked men den ligger fortfarande nära årslägstanivåer.

Däremot kan det nog bli så att oron tilltar en aning nu när den ultralätta penningpolitiken trots allt börjar närma sig sitt slut. Men har vi på Placera tolkat signalerna från Federal Reserve rätt lär det dröja en bra bit in på hösten innan någon form av åtstramning kan bli en realitet.

På konjunktursidan är det stabilt. Visserligen sjunker Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatistiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, för EMU-området. Det sker dock från en hög nivå. Dessutom ska tilläggas att det blir allt svårare att klå förväntningarna i takt med att analytikerna skruvar upp sina prognoser.

Om inget oförutsett inträffar ser konjunkturbilden inför sommaren och hösten ljus ut. Även om det också ska framhållas att det finns mycket stora skillnader mellan olika regioner och länder. Framför allt är det fortsatt smittspridning och en trög vaccinering som håller tillbaka tillväxten i delar av världen.

En ytterligare faktor som kan spela roll för konjunkturindikatorerna framöver är det fortsatta problemen med leveranser och stigande råvarupriser. Det påverkar kanske inte det generella konjunkturhumöret i så stor utsträckning men kan komma att påverka företagens humör i det korta perspektivet.

Developed Markets

Vi kan lägga ytterligare en stark börsperiod bakom oss. Den genomsnittliga uppgången i de mer utvecklade ekonomierna/marknaderna är 3,0 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Inte en enda börs har haft negativ utveckling. Årets uppgång uppgår därmed till hela 14,1 procent. I toppen för den senaste tidens uppgång hittar vi Schweiz och Danmark som fått nytt liv efter en lite svagare inledning i börja av året. Australien har också fått ny fart och dras bland annat upp stigande råvarupriser men också en inhemsk ekonomi som gått starkt. Sverige parkerar sig ungefär i mitten av fältet men är, efter Österrike och Nederländerna, den börs som gått starkast under året.

I botten hittar vi länderna från den iberiska halvön samt Hongkong.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna har tidigare hamnat efter övriga marknader, mycket beroende på en svag kinesisk börs, men har nu hittat nytt liv och som genomsnitt avkastat 5,3 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Investerarna har kastat sig in i både Filippinerna och Indien som visar små tecken på minskad smittspridning. Flera östeuropeiska länder fortsätter också att gå starkt. Dessutom har Kina, för första gången på länge, en stark period bakom sig.

I botten hittar vi flera sydamerikanska länder som har fortsatt stor smittspridning och dessutom politisk turbulens, som exempelvis Colombia. Den turkiska börsen lyckas prestera ett litet plus efter den kraftiga liraförsvagningen tidigare under året.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna, har som genomsnitt gått upp med 5,2 procent under den senaste 30-dagarsperioden och årets uppgång summerar till hela 16,2 procent. Därmed är det den här gruppen som gått allra starkast men risken är förstås samtidigt lite högre. Den kazakiska börsen fortsätter sin imponerande resa uppåt och rusar ifrån övriga världen. En drivkraft, förutom prisuppgången på råvaror, kan säkert vara att mer kapital har letat sig hit efter kursrusningen. Vietnambörsen har också hittat investerare.

Något förvånande fortsätter den nigerianska börsen att gå svagt. Dessutom följer Serbien inte övriga östeuropeiska länder i spåren. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -