På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fed-beskedet bistrare än väntat

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken levererad ett lite tuffare besked än marknaden hade räknat med. Bland annat räknar ledamöterna i den räntesättande kommittén nu med två räntehöjningar under 2023.

Så har då Federal Reserve levererat det första penningpolitiska beskedet på länge som andas någon form av åtstramning långt borta vid horisonten. I de prognoser som ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) levererade i samband med mötet är det nu en majoritet som räknar med att det kommer att krävas två räntehöjningar under 2023. Och även om Fed-chefen Jerome Powell försökte tona ner betydelsen av dessa prognoser så var det ändå ett lite aggressivare räntebesked än marknaden hade räknat med.

Jerome Powell

Det tycks däremot inte finnas någon större inflationsrädsla bland FOMC-ledamöterna. Den genomsnittliga inflationsprognosen för i år justeras visserligen upp till 3,4 procent (från 2,4 i mars) men den väntas sjunka tillbaka till 2,1 procent redan under nästa år. Så förhoppningen är att den inflationsuppgång vi sett under de senaste månaderna är högst tillfällig. Här var dock Powell lite mer försiktig i sina uttalanden och betonade att inflationen skulle kunna visa sig bli högre än väntat.

Federal Reserve är dessutom optimistiska kring den ekonomiska utvecklingen. Även i det lite längre perspektivet. I år väntas BNP-tillväxten landa på mycket höga 7 procent, för 2022 och 2023 backa ner till 3,3 respektive 2,4 procent. Den sistnämna siffra ligger ungefär runt den tillväxtnivå som anses vara långsiktigt möjlig.

När det gäller en nedtrappning av obligationsköpen var Powells besked att ”man nu påbörjat diskussionen om att påbörja diskussionen” kring en eventuell nedtrappning. Kanske inte särskilt klargörande för när en första nedtrappning ka bli aktuell, men i alla fall ett första steg i den riktningen. Så vid nästa möte i slutet av juli lär det i alla fall föras någon form av diskussion, men en faktisk nedtrappning kommer nog tidigast en bit in på hösten.

marknaden togs Fed-beskedet, får man ändå hävda, emot med visst lugn trots att det var något bistrare besked än marknaden hade räknat med. Börsen (S&P500) tappade runt en halv procent, den amerikanska tioårsräntan steg med 8 punkter till 1,57 procent och dollarn stärktes med 9 öre mot kronan.  Många hade nog räknat med större rörelser på finansmarknaden när Federal Reserve försiktigtvis började flagga för en stramare penningpolitik framöver. Men en förutsättning för en åtstramning är förstås samtidigt att den amerikanska ekonomin fortsätter att utvecklas starkt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -