Fonden som letar framtida vinnare

Fondkommentar Det Denverbaserade fondbolaget NZS Capital har i samarbete med brittiska Jupiter Asset Management lanserat globalfonden Jupiter Global Equity Growth Unconstrained Fund med fokus på innovativa distruptiva bolag. Placera har pratat med en av förvaltarna, Jon Bathgate, för att höra mer.

Jon Bathgate

Ni har en lång historik av framgångsrika teknikinvesteringar. Är det en global teknikfond ni nu lanserar?

”Det är en globalfond som primärt investerar i innovativa distruptiva bolag, bolag som ändar spelplanen på en etablerad marknad. Många av de distruptiva bolagen klassas som teknikbolag och visst väger tekniksektorn tungt i fonden, men vi investerar i flera andra sektorer bland annat i finanssektorn och kommunikation. Och längre fram kan fonden investera i andra sektorer.”

Varför har ni valt att fokusera ni på innovativa distruptiva bolag?

”Störande innovation började i tekniksektorn men har nu spridit sig till alla sektorer som nu utmanas mer eller mindre genom skiftet från analogt till digitalt. Ett skifte som accelererar i spåren av coronapandemin. Innovation inom den digitala världen är oftast bra för både samhället och miljön. Bolagen ska skapa mer värde än det förbrukar resurser och ge ett mervärde till samhället och aktieägarna.”

”I en värld av förändring som är komplex, tar vinnarna den största marknadsandelen. Det är extra tydligt i den digitala världen att det är 80/20 regeln som gäller. Det innebär att 80 procent av marknaden domineras av ett fåtal stora spelare och 20 procent av marknaden innehåller många bolag som är mindre lönsamma. Apple är tydligt exempel på en distruptor som nu är en marknadsdominant som förstört mobiltelefonmarknaden för de gamla etablerade mobiltelefontillverkarna när de introducerade iPhone. Idag dominerar de smartphonesegmentet tillsammans med ett fåtal andra aktörer som Samsung och de är vinnarna.”

”När världen och en marknad förändras snabbt är det svårt att göra bra vinstprognoser vad bolagen ska skapa för framtida vinster. Vi försöker förstå hur innovation och distruption skapar förutsättningar för nya marknader och samhället i stort. Att hitta de framtida vinnarna är extra viktigt då de tar en så stor del av marknaden.”

Vad är unikt i er investeringsstrategi?

”Framför allt handlar det om att hitta vinnande egenskaper hos föreratagen vi investerar i som gör att de kan navigera i det störande skiftet från analog till digital. Det handlar om att ha ett digitalt tänkande då framtiden är mer oförutsägbar än någonsin och framtida vinnarna dominerar. Vi ser på flera viktiga faktorer för att bedöma företag och trender som sannolikt överlever och blomstrar i en komplex digital värld. Kvalitet är en viktig faktor. Vi ser på företagsledningen, företagskulturen och bolagets anpassning till en digital värld ur ett kvalitetsperspektiv. Tillväxt är viktigt. Vi ser på den långsiktiga tillväxten för företaget och var de är på S-kurvan. Den sista faktorn är sammanhang (Context). Det innebär att se på om företaget har medvind i form av strukturell tillväxt.

”Det som verkligen skiljer oss från många andra förvaltare är att vi investerar i två separata portföljer som fonden består av. Vi benämner de två portföljerna motståndskraft (resilience) respektive möjligheter (optionality). Motståndskraftiga företag är stora stabila kvalitetsföretag som bevisat att de är vinnare i den digitala omställningen. Det är långsiktiga investeringar som får en stor vikt på mellan 6 procent till 2,5 procent och den här portföljen har en låg omsättningshastighet på mellan 10 och 20 procent. Vi har runt 20 positioner i den motståndskraftiga delen av portföljen och som mest har vi 65 procent i den här portföljen.”

”Möjlighetsportföljen innehåller mindre bolag med en stor potential med högre osäkerheten och risken är större här. Det är svårt att veta vilka bolag som blir vinnare. Flera blir förlorare och några få riktigt stora vinnare. Den här portföljen har betydligt högre omsättningshastighet på runt 50 procent och den innehåller runt 40 till 50 bolag. Här investerar vi i många bolag och andelen är runt 1,5 procent per innehav. Vi spenderar mest tid på att analysera och leta bolag till möjlighetsportföljen.”

Vad är de viktigaste egenskaperna när ni letar innovativa bolag?

”Vi letar bolag som har ett marknadsvärde på minst 5 miljarder dollar. Vi letar innovativa bolag som gärna går in på en sömning marknad som inte växer särskilt mycket men har potential att bli en stor marknad när den förändras. Vi föredrar plattformsbolag. Som exempel har vi investerat i en digital fastighetsmäklare som håller på att förändra en sömning stor analog fastighetsmarknad att bli digital. I och med digitalisering av fastighetsmarknaden minskar kostnaderna totalt sätt och skapar värde.”  

Kan ett bolag gå från en av portföljerna till den andra?

”I genomsnitt tar vi ett till två bolag per år från möjlighetsportföljen till den motståndskraftiga. Vi sitter i teamet och går igenom bolagen för att se de uppfyller kraven för den motståndskraftiga portföljen. LAM Research var det senaste innehavet som vi flyttade. Vi har ägt LAM Research i runt fem år i möjlighetsportföljen, historiskt har den här typen av bolag varit cykliska men nu har bolaget och sektorn förändrats och mognat och är nu mindre cyklisk, vilket är en anledning till flytten.”

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -