Dags för Powells viktigaste besked

Makrokommentar På onsdagskvällen lämnar den amerikanska centralbanken nytt penningpolitiskt besked. Det kanske viktigaste besked som Fed-chefen Jerome Powell levererat under sin tid som centralbankschef.

Inför juni framhöll vi på Placera tre stora makrohändelser som kunde bli avgörande för den fortsatta börsresan. På onsdagskvällen är det dags för den tredje och sista när den amerikanska centralbanken levererar sitt färska penningpolitiska besked med en, minst lika intressant, efterföljande presskonferens.

Den första makrohändelsen var den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för maj. Sysselsättningsuppgången landade på 559 000, vilket var en nivå som föll marknaden i smaken. Inte så stark sysselsättningsutveckling att oron för en amerikanska överhettning skulle ta fart men heller inte så låg att det väckte frågor kring den amerikanska konjunkturåterhämtningen eller kring företagens möjligheter att rekrytera personal.

Nästa stora makrohändelse var de amerikanska inflationssiffrorna som publicerades i förra veckan. I maj steg inflationen till hela 4,9 procent och kärninflationen till 3,8 procent. Nivåer som senast uppmättes i början av 1990-talet och väl över analytikernas förväntningar.

Utfallet utlöste ändå inga större marknadsreaktioner utan tvärtom föll de amerikanska räntorna tillbaka när marknadsaktörerna hade fått lite tid att begrunda siffrorna. Nu ligger den amerikanska tioårsräntan stadigt kring 1,50 procent, vilket är klart under nivåerna från ränteturbulensen i mars. Räntenedgången kan tolkas som ett grundmurat förtroende för den amerikanska centralbankens analys att inflationsuppgången är tillfällig och prognoserna pekar snarast mot att inflationen ska börja falla tillbaka i ganska rask takt under de kommande månaderna. Även den fortsatt kommer att ligga en bra bit över Federal Reserves inflationsmål på 2,0 procent.

onsdagskvällen klockan 20.00 smäller det sista steget i den här tre-stegs-raketen när vi får Federal Reserves räntebesked.

Förväntningarna på marknaden är att Federal Reserve vilar på hanen vad gäller den expansiva penningpolitiken och dessutom ger lugnande besked kring inflationsuppgången. Argumenten för att inflationsuppgången är temporär ska upprepas och centralbanken lär poängtera att utvecklingen på arbetsmarknaden fortfarande är för svag för att föranleda någon form av åtstramning av penningpolitiken. Antalet sysselsatta är fortfarande runt 7 miljoner lägre än innan pandemin och utan stigande lönetryck stärks dessutom argumentet för att inflationsuppgången är tillfällig. Fed-chefen Jerome Powell har dessutom uttryckt förväntningar på betydligt bättre sysselsättningssiffror än de vi sett i april och maj.

I samband med onsdagskvällens besked ska dessutom de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) lämna nya prognoser kring vad de tror om bland annat räntor och inflation för de kommande åren. Eftersom det trots allt finns en del inom FOMC som tycker att det i alla fall är dags att börja diskutera en nedtrappning av obligationsköpen så lär det bli en hel del fokus på dessa prognoser.

Inte för att någon tror på en räntehöjning i närtid men ju fler inom FOMC som uttrycker någon form av inflationsoro desto närmare kommer vi en nedtrappning av de omfattande obligationsköpen (tapering). Obligationsköpen omfattar i dagsläget 120 miljarder dollar i månanden och Federal Reserves balansräkning närmar sig hisnande 8 000 miljarder dollar. Närmast en tiodubbling jämfört med nivåerna sedan innan finanskrisen 2008.

Nu har Federal Reserve ”lovat” att flagga för en nedtrappning av obligationsköp i god tid innan en sådan kan bli aktuell och det talar inte för, utan snarare emot att, de skulle lyfta den frågan redan nu. Främst för att de tongivande i FOMC, som till exempel Fed-chefen Jerome Powell, överhuvudtaget inte dryftat frågan inför detta möte.

Så det mesta talar för ett lugnande besked från Federal Reserve på onsdagskvällen. Det kan givetvis bidra till ett litet lättnadsrally på börsen och kanske även viss dollarförsvagning. Dock ska man ha i åtanke att det är precis vad marknaden väntar sig och det är inte alltid som marknaden reagerar som man förväntar sig. Minsta antydning för Federal Reserve att det börjar bli dags att flagga för en åtstramning torde i sin tur vara negativ för börsen. Men även på den punkten vill vi på Placera hävda att osvuret är bäst. Det skulle lika gärna kunna tas som intäkt för att Federal Reserve ser en mycket stark amerikansk ekonomi framför sig.

Det gäller för Fed-chefen Jerome Powell att väga sina ord i samband med beskedet som av många utomstående anses vara det viktigaste under hans tid som centralbankschef.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -