Börsveckan: Björns tumregler gäller än

Krönika Börsveckans grundare Björn Davegårdh var en börslegend av sällan skådad slag. Nu har hans bror Tore, även han medgrundare till tidningen, skrivit en bok som går igenom Björns viktigaste tips och råd till hur man ska lyckas på börsen.

Börsveckan grundades 1985 av bröderna Björn Davegårdh och Tore Davegårdh, Anders Kjäll och Sören Moberg. Björn Davegårdh hade då i många år varit börsskribent på Dagens Industri och gett ut böcker om börsen och aktier. Björn gick hastigt bort år 2016, av en hjärtinfarkt, endast 67 år gammal och lämnade ett stort tomrum i börssverige efter sig. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 14 juni

Läs mer om Börsveckan.

Tore Davegårdh har nu skrivit en bok som en hyllning till Björn, som heter ”Överlägsen på aktier”, utgiven av Sterners förlag. Jag har läst boken. Den innehåller en hel del matnyttig information till alla som har ett intresse för börs och aktier. Framför allt innehåller den Tore Davegårdhs egna personliga berättelser kryddat med tips och råd kring vad man ska tänka på vid börsinvesteringar. Men boken tar också upp en rad uppiggande anekdoter mellan de lärorika kapitlen. 

En av anekdoterna jag fastnade för handlade om starten av det som sedan kom att bli Börsveckan. Det var år 1985 som Björn kom med idén att starta Sveriges första nyhetsbyrå som sålde börsnyheter till banker, fondkommissionärer och investmentbolag. Det skulle helst vara kurspåverkande information som man kunde sälja vidare till olika aktörer på marknaden. Initialt gavs materialet ut gratis till 16 kunder och efter en testperiod så nappade 12 av dessa. Björn & Co levererade den ena pangnyheten efter den andra och många var det som tjänade in mer än första årets avgift redan efter ett par veckor. 

En av de första kunderna var faktiskt anrika Investor med dåvarande vd Claes Dahlbäck i spetsen. Att självaste Claes Dahlbäck var nöjd ledde till att allt fler blev prenumeranter. Investmentbolaget Custos, Björns tidigare arbetsgivare, tackade dock nej med hänvisningen att det gick åt för mycket papper i faxen. Snacka om att ha rätt fokus, menar Tore Davegårdh.

Tore berättar vidare att företaget gick med vinst redan efter ett par veckor och utöver de egna nyheterna så gjorde man en sammanställning av affärstidningarnas nyheter. Björn och Tore turades till exempel om att varje morgon åka till Centralstationen och hämta ett ex av tidningarna för att hinna sammanställa allt och faxa ut detta vid 9.00. 

Tore berättar vidare om flera härliga stunder med brodern Björn. En av Björns roligaste tips vara att gå in på storbanken och fråga deras aktierådgivare vilka fem aktier denne anser vara sämst. ”Köp dem och du har sannolikt en portfölj som kommer att slå index med hästlängder.” 

Ett av de bästa kapitlen i boken handlar om Björns tumregler vid aktiesparande, som jag anser är högst relevanta än idag. 

• Analysera alltid dina misstag

• Kursfall ger bra tillfällen (Varje år dyker det upp 2-3 sådana tillfällen)

• Passivitet är ibland rätt medicin (Om börsen rasar och du ej hunnit kliva av, sitt kvar i båten)

• Sovra hårt bland all information (Det mesta är oförutsägbart på aktiemarknaden. Fokusera på det som rimligen går att förutse)

• Se till produkterna (Det är basen i alla företag så ha koll på konkurrenskraften!)

• Bestäm din riskprofil (och agera därefter…)

• Var mycket selektiv (…med stora välkända bolag eller små tillväxtbolag. Koncentrera portföljen på mindre bolag som klarat embryostadiet men ännu inte nått full mognad. Dessa kan växa snabbt under stigande lönsamhet)

• Det är omöjligt att sia börsens utveckling generellt sett

• Var en investerare i början av en uppgång och en spekulant när du anar slutet av uppgången

• Bli inte kär i en aktie

• Det är omöjligt att säga vilka förväntningar som finns i det korta perspektivet

Slutligen så lyfter Tore upp Björns förmåga att se bortom siffrorna och skapa sig en bättre förståelse kring bolagen och dess framtida förutsättningar. Att sitta och räkna dagarna in och ut tjänar man inga pengar på, tyckte Björn. Viktigare var att se till bolagets affärsmodell och konkurrenssituation och vilka som rattade bolaget. Björn hade i grunden en mycket positiv inställning till livet och till aktiesparande och därför var glaset alltid halvfullt.

Den erfarne börsanalytikern Peter Malmqvist skrev i en krönika i tidningen Aktiespararen ifjol att hans egna kalkyler och uträkningar visade att börsen var kraftigt övervärderad och att konjunkturstatistiken var synnerligen skakig. Peter tyckte därför att man skulle sälja i maj förra året, och utfallet blev ju tvärtom. Han skriver att Björn förmodligen hade sagt något i stil med: ”Ta det lugnt Peter. Det blir bättre. Och även om det inte blir det så kommer massor med människor att tro det och då går börsen upp, bara av det. Det går inte att räkna på allting. Folk är påhittiga när det är som sämst. De hittar alltid något nytt att göra – elbilar, zoommöten, e-handel. Det är en helt ny ekonomi som växer fram. Hur räknar du på det?” 

Och just det här, att försöka göra det så enkelt som möjligt, att undvika de värsta fällorna och följa bolagens utveckling på nära håll samt ha en positiv grundinställning till börsen som helhet, har varit en bärande idé för Börsveckan ända sedan Björn tid. Och det genomsyrar än idag vår organisation och tänk. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 14 juni

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -