Månadens bästa och sämsta fonder

Fondkommentar Det blev en revansch för tillväxtbolag den senaste månaden. Placera har listat månadens vinnar- och förlorarfonder och ser vad det är som ligger bakom förändringen i investerarnas sentiment.

Den senaste amerikanska inflationsstatistiken var överraskande hög.  Men det har inte rubbat investerarnas syn som nu börjar se inflationen som högst temporär, och den amerikanska 10-årsräntan har fortsatt att sjunka. Räntenedgången har varit en av de stora faktorerna när investerarna letat sig tillbaka till räntekänsliga tillväxtaktier och fastighetsaktier den senaste månaden.

MSCI World Growth index vs MSCI World Value index

Fastighetssektorn och tekniksektorn hör till månadens bästa globala sektorer med en uppgång på 9 respektive 5 procent mätt i amerikanska dollar. Kommunikation och energi är två andra sektorer som hör till vinnarna.

Bland de sektorer som haft sämst avkastning under månaden hittar årets vinnarsektorer råvaror och finanssektor. Råvaror backade 2,5 procent och finanssektorn dryga procenten.

Europa tog över tätpositionen och en bred europeisk indexfond steg 4,8 procent mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen som haft en riktigt bra avkastning sedan årsskiftet, steg nästan lika mycket om vi ser på ett brett index som räknar in småbolag. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen har haft en kämpigare månad med 1,6 procent i avkastning.

En bred USA-indexfond har avkastat något mer än Sverige och steg 1,8 procent. En bred globalindexfond har stigit mer med 3,1 procent. Det är tillväxtmarknaderna som skapat överavkastningen för Globalindex jämfört med USA index.

En bred tillväxtmarknadsindexfond som avkastat drygt 4,2 procent under månaden. Förklaringen till den starka avkastningen är sannolikt sjunkande amerikanska marknadsräntor och en amerikansk dollar som rört sig i sidled. De kinesiska börserna utförslöpa har lugnat ner sig och vänt upp med 5 procent, vilket är en viktig faktor då Kinabörserna väger tungt i tillväxtmarknadsindex.

valutamarknaden har dollarn utvecklats sidledes mot den svenska kronan och utvecklingen är i princip oförändrad under månaden. Samma mönster ser vi för euron har kronan.

Placera har listat vinnare och förlorare från Avanzas fondutbud. Avkastningen för bästa och sämsta fond spänner över 18 procentenheter, vilket är ganska lite. Intressant att notera är att förlorarlistan bara innehåller 12 fonder som har negativ avkastning.

Vinnarlistan innehåller en brokig skara länder och branschfonder. Den innehåller fem fastighetsfonder, flera teknikfonder, bioteknikfond och förnybar energi. Vinnarlistan omfattar 15 fonder och alla har en avkastning norr om 11 procent.

Högst avkastning har Placerafavoriten MS INVF US Growth A USD med en avkastning på över 16 procent. Det är en aktivt förvaltad blandfond med fokus är på tillväxtbolag. Bolagen ska dominera sin marknad och gärna ha starka nätverkseffekter. Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod med sina investeringar.

Det är en koncentrerad fond med 46 aktieinnehav och 46 procent av fondensvärde utgörs av de 10 största innehaven. Största sektorerna är teknik med 39 procent, kommunikation med 31 procent och hälsvårdsbolag på 17 procent. Alla tre sektorerna är överviktade.

Shopify hör till månadens bästa bidragsgivare med en avkastning på närmare 21 procent. Det är också fondens näst största innehav på 5,3 procent.

Största innehav är betaltjänstbolaget Square med en vikt på knappt 5,7 procents. Aktien har stigit med drygt 11 procent den senaste månaden.

Tvåa på vinnarlistan är fonden Thematica - Future Mobility Ret. Det är en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden har avkastat 16 procent, vilket är en stor kontrats mot det senaste kvartalets avkastning som är negativ på knappt 2 procent.

Fonden har 40 investeringar kring temat framtidens mobilitet. 60 procent av fonden består av småbolag och knappt 24 är medelstora bolag och alla har en tydlig tillväxtbolagskaraktär.

Största innehav är kanadensiska litiumgruvbolaget Neo Lithium som väger 6,2 procent. Aktien har en avkastning på 27 procent den senaste månaden.

Listans tredje bästa fond, BNP Paribas Energy Transition C, investerar inom temat förnyelsebar energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.

Fonden är inte koncentrerad utan har närmare 100 aktier och en tydlig lutning åt tillväxtbolag. Över 70 procent är placerat i små- och medelstora bolag.

Drygt 58 procent utgörs av amerikanska bolag följt av kinesiska bolag med 14 procent. Drygt 27 procent av fonden är investerad i industribolag. Näst största sektor på 26 procent är teknikbolag.

Amerikanska bränslecellsbolaget Plug Power och det Houstonbaserade solenergibolaget Sunnova Energy International är fondens största innehav på 7 respektive 6,6 procent. Plug Power aktien har stigit 25 procent den senaste månaden.

Vinnarlistan innehåller även några globala teknikfonder med tydligt tillväxtbolagsfokus, och brasilienfonder.

Förlorarlistan domineras av värdebolagsfonder samt ett antal branschfonder inom råvaror.

Överst på förlorarlistan hittar vi två råvarufonder. De har backat runt procenten. Nedgången förklaras av en liten nedgång i flera råvarupriser den senaste månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -