På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen svagt uppåt, Scandic faller

Börsen Stockholmsbörsen noterades något på plus vid lunchtid på tisdag. I fokus var H&M:s försäljningssiffror, som inte mottogs väl och fick aktien att sjunka. Scandic Hotels var ner efter en lägesuppdatering.

Vid klockan 13:15 var OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 2. 288. Aktier för 7,5 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Likartade uppgångar noterades på de ledande Europabörserna.

Bland vinnarna i storbolagetsindexet OMXS30 återfanns Assa Abloy som steg 2 procent. Bank of America har upprepat köp för aktien och menar att låsbolaget kommer att vara en av de stora vinnarna på återöppnade samhällen.

H&M backade 1,9 procent efter att ha presenterat försäljningssiffror för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (mars-maj). Försäljningen steg med 75 procent under kvartalet, vilket var i linje med analytikernas snittestimat. Försäljningen räknat i kronor blev 46.509 miljoner kronor, vilket var under förhandstipsen som i snitt låg på 48.197 miljoner. Bakom utvecklingen ligger förstärkningen av den svenska kronan.

Största förloraren bland storbolagen var gruv- och smältverksbolaget Boliden som tappade 3 procent. Priset på basmetaller har under tisdagen minskat kraftigt och priset på zink var ned 2,2 procent.

Scandic Hotels ser ett klart bättre bokningsläge i juli jämfört med samma månad i fjol. Vd Jens Mathiesen sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han har förväntningar om att hösten kommer att innebära fortsatt stabilisering. Aktien tappade dock 5 procent.

Betsson backade 2,5 procent. Förvaltningsrätten har upphävt Spelinspektionens beslut om att förelägga bettingbolaget en sanktionsavgift om 20 miljoner kronor. Vidare har Regeringen på tisdagen skickat ut en promemoria med förslag på skärpta krav för spelreklam.

Corem backade 1,2 procent medan Klövern steg 4 procent. Fastighetsbolaget Corem kontrollerar nu 89 procent av de utestående aktierna i Klövern och förklarar erbjudandet till ägarna ovillkorat.

Tisdagens stora vinnare har varit Africa Resources, som rusade 85 procent efter att bolaget meddelat att höga diamanthalter noterats i den inledande utvinningen på Lumbembe-floden.

Även Alteco rusade och steg 12,5 procent. Bioteknikbolaget har ingått i ett distributörsavtal för sin produkt LPS Adsorber som används för att motverka blodförgiftning.

Parans Solar Lighting steg 52 procent efter att ha slutit avtal med Bequoted om handel i bolagets aktier och teckningsoptioner på OTC-listan. Första dag för handel blir den 21 juni 2021.

Flera bolag offentliggjorde nya order. Satellitbolaget Ovzon steg 6,4 procent efter en ny beställning från det amerikanska försvaret, medan Bioservo klättrade 2,9 procent efter en order på tio av bolagets system som hjälper personer med nedsatt muskelstyrka.

På rekommendationsfronten har DNB Markets höjt sin riktkurs för Beijer Ref till 165 kronor (147). Rekommendationen köp upprepas. Aktien var upp 1 procent till 149 kronor.

Nischbanken Collector steg 2,7 procent till 37:80 kronor. Carnegie har höjt sin riktkurs för aktien till 35 kronor (22). Vidare har Carnegie även höjt sin riktkurs för TF Bank till 179 kronor. Bolaget avancerade 2,7 procent till 159 kronor och såg ut att förlänga måndagens uppgång.

Flera analytiker har sett över sin syn på bolag i fastighetssektorn. SHB sänkte sina rekommendationer för en lista med bolag medan ABG Sundal Collier höjde riktkurser med bibehållna rekommendationer.

Berörda bolag och sektorn som helhet utvecklades överlag något negativt.

Graf över OMXS30 på tisdagenimage

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -