På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Riskviljan fortsatt på topp

Fondkommentar Investerarnas syn på inflationen är att den är övergående. Med en mindre kassa ökade riskviljan under månaden. Det visar den senaste investerarenkäten.

Sjunkande inflationsförväntningar och en tro att den globala tillväxten fortsätter både 2022 och 2023 gör investerarna fortsatt positiva till aktier. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 till 10 juni.

Inflationsförväntningarna sjönk betydligt den senaste månaden efter toppen i förra månadens månadsenkät. Hela 72 procent av de tillfrågade förvaltarna tror att inflationen inte är här för att stanna utan det är en kort period med höga inflationstal.

Över två tredjedelar av investerarna förväntar sig att den globala tillväxten fortsätter några år till och först under 2024 kan den bromsa in till recession.

Synen på kommande åtstramning från den amerikanska centralbanken är att det sker kontrollerat. En majoritet tror att centralbanksmötet i Jackson Hole i augusti kan bli det första tillfället som en signal om framtiden lämnas.

Om Fed stramar åt i ekonomin så finns det en annan sida på myntet, stora infrastrukturinvesteringar. Över hälften av investerarna tror att USA:s stora infrastrukturpaket hamnar runt 1 700 miljarder dollar när det passerar den amerikanska kongressen.

Den positiva synen och investeringsmiljön har gjort att förvaltarna fortsätter att investera på börserna. Förvaltarnas andel av kassan sjönk under månaden från 4,1 procent till 3,9 procent.

Den positiva synen avspeglar sig när det gäller synen på en börskorrektion. Bara två procent tror att det blir en större börskorrekton det närmaste halvåret. Genomsnittsnedgången för en börskorrektion ligger på runt 10 procent.

Kapitalflödet hittade den senaste månaden tillbaka till tekniksektorn. Övervikten för teknikaktierna steg från 11 procent till en fördubbling. Trots det ökade intresset för teknikaktier är intresset för Eurozonen aktier, råvarusektorn och cykliska bolag på en historiskt hög nivå.

Cykliska aktier har idag en historiskt hög övervikt hos investerarna, populärast sektor att övervikta är banker, råmaterial och energisektorn.

Investerarna föredrar fortsatt Eurozonen-aktier som varit populärare än på långe. Den senaste månaden har intresset ökat för tillväxtmarknadsaktier och USA-börserna.

Samtidigt har investerarna fortsatt att minska sin exponering mot defensiva sektorer. Allmännyttiga bolag har den största undervikten sedan februari 2017.

Investerarna har en splittrad syn på vilken typ av aktier som är det bästa köpet den närmaste fyra årsperioden. En majoritet tror både på värdeaktier och teknikaktier som bästa köpet. Värdeaktiernas intresse är mer eller mindre konstant från månaden före. Det intressanta är det nyvunna intresset för teknikaktier.

Allokeringen till aktier är nu tillbaka på årets högsta nivå och intresset för obligationer fortsätter att sjunka och har nu nått den lägsta nivån på över tre år.

risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång att inflationen skapar problem, värt att notera är att synen minskade under månaden. På andra plats återfinns oro över panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Fed började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor.

Förseningar i utrullningen av coronavaccin sjunker allt längre ner som en riskfaktor, nu har den nått fjärdeplatsen.

Nu börjar man se att allokeringen till cykliska aktier nått nya toppnivåer. För ny etta på listan över den populäraste handelstrenden eller Crowded Trade (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) är nu råvaror.

andra plats hittar vi Bitcoin som haft en stökig resa de sista månaderna. I takt med Bitcoinprisets nedgång har risken sjunkit men Bitcoin intar ändå andraplatsen. Värt att notera är teknikaktier som under lång tid abonnerat på förstaplatsen nu återfinns på tredjeplats.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -