Fed måste leverera rätt besked

Makrovecdkan Inte ens en kraftig amerikansk inflationsuppgång fick marknadsaktörerna att dra i handbromsen. Tvärtom har de amerikanska räntorna sjunkit inför det penningpolitiska besked som Federal Reserve lämnar i veckan. Så nu vill det till att Fed levererar ett besked i marknadens smak.

Världens börser fortsätter att tugga sig uppåt och rör sig på många håll kring rekordnivåer. Den svenska börsen steg med 0,5 procent under veckan som gick, vilket var i linje med den amerikanska (S&P500). Europaindex, Stoxx 600, steg med 1,1 procent.

Huvudförklaringen till den positiva börsresan under juni är att marknaden tycks ha skakat av sig inflationsrädslan. Inte ens en amerikansk inflation som steg till 4,9 procent i maj fick investerarna att dra öronen åt sig. Tvärtom sjönk de amerikanska räntorna och tioårsräntan ligger nu 1,46 procent. Klart under nivåerna från våren.

Räntenedgången (och börsuppgången) kan inte tolkas på annat sätt att det just nu finns ett grundmurat förtroende för den amerikanska centralbankens analys att inflationsuppgången är temporär och inte kommer att föranleda någon åtstramning i närtid. Vi får se om det är en analys som banken håller fast vid i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked.

Det lär bli lite nervöst inför detta möte då de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) dessutom ska lämna nya prognoser kring vad de tror om bland annat räntor och inflation. Det är trots allt några i FOMC som vill lyfta frågan om en försiktig nedtrappning av obligationsköpen (tapering). Synen på marknaden är ändå att ett sådant besked kommer tidigast i höst. Utvecklingen på arbetsmarknaden väger tyngre än tillfälligt höga inflationsutfall.

Även Norges bank lämnar räntebesked i veckan (torsdag). Här är marknadssynen att banken kan bli lite tydligare med när en första räntehöjning kan bli aktuell. Norges bank har förvisso redan flaggat för att en sådan är på väg redan under det här året men ger det ett tydligt besked kan det sätta lite extra fart på den norska kronan.

Natten mot onsdag kommer intressanta siffror från Kina när detaljhandels- och industriproduktionssiffrorna för maj publiceras. Att Kina fortsätter att gå starkt är viktigt för börsklimatet.

Från svenskt håll är det tunt på makroagendan under veckan. Tisdagens arbetslöshetssiffror är väl egentligen det enda men det lär inte vara något som påverkar vare sig börs, krona eller räntor.

Måndag

En lugn start på makroveckan med industriproduktion för EMU-området som enda större statistiksläpp. Industriproduktionen fortsätter att tugga sig uppåt.

Tisdag

Arbetslöshetssiffror för Sverige och Storbritannien. Inga större förändringar väntas. I USA väntas försäljningen i detaljhandeln minska något men det beror i huvudsak på att det var en försäljningsboom när stödpengarna betalades ut. Producentpriserna stiger kraftig men väntas inte vara inflationsdrivande. I alla fall inte ännu.

Onsdag

Intressanta siffror över industriproduktion och detaljhandel i Kina under natten men i stort blir det här en lång dags väntan på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked som kommer under kvällen. På marknaden är man övertygad om att det inte ska komma några signaler kring en kommande åtstramning. Baksidan av den synen är att riskerna i princip helt finns på nedsidan. Fed-chefen Jerome Powell får verkligen väga sina ord.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked. Ingen räntehöjning väntas men det är i det närmaste säkert att banken kommer att flagga för en räntehöjning senare under året. Det kan bli en del rörelse i den norska kronan i samband med beskedet. Den turkiska centralbanken kämpar på i en hel annan räntevärld och osäkerheten är stor kring deras agerande med ny centralbankschef vid rodret.

Fredag

Bank of Japan lämnar penningpolitiskt besked. Möjligen kan de skruva lite på stimulansåtgärderna men till någon form av åtstramning är det närmast en evighet. Producentpriserna i Tyskland lär ha tickat uppåt ytterligare en bit.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -