Så tänker småbolagsförvaltaren

Fonder Mikael Holm-Lorsell är ansvarig förvaltare bakom den relativt nystartade småbolagsfonden Alcur Grow. Fonden placerar sig i år i det absoluta toppskiktet av svenska fonder med fokus på små- och medelstora bolag. Placera har träffat Mikael Holm-Lorsell för att höra mer om fonden.

Mikael Holm-Lorsell har analytikerbakgrund och ingår i ett etablerat team av förvaltare på fondbolaget Alcur, som startade 2007. Alcur Grow är fondbolagets tredje fond och startade vid årsskiftet. Tidigare finns lågriskhedgefonden Alcur och den mer riskfyllda hedgefonden Alcur Select. Det är fondbolagets första fond som inte är en renodlad hedgefond.

Mikael Holm-Lorsell

Vad är Alcur Grow för typ av fond?

”Det är en aktivt förvaltad specialfond som handlas månadsvis för insättning och kvartalsvis vid uttag i stället för att vara dagligt handlad. Vi letar bolag där vi ser en 15-procentig årlig värdepotential och bygger en långsiktig portfölj på våra 30 bästa idéer.”

Vad har ni för investeringsfilosofi när ni letar bolag?

”Vi letar efter bolag som vi tror har en värdepotential om minst 15 procent per år. Vi använder oss av en fundamental utvärderingsprocess för att hitta bolag. Flera av bolagen vi investerar i har ingen analytikertäckning. Man kan säga att vi letar efter tre typer av bolag att investera i. Först är det bolag med organisk tillväxt och med någon form av skalfördel. Det innebär att i takt med att bolaget växer, så kommer vinsten att växa mer än försäljningen. Här letar vi efter olika drivkrafter. Det kan vara strukturella trender som driver tillväxt som exempelvis molntjänster, bolag som har naturliga monopol genom unika produkter, vilket gäller för vissa bolag inom medicinteknik där du har patent som skyddar bolaget. Här går det att hitta bolag vars vinster växer över tid med minst 15 procent om året. Fonden har ungefär 35 procent investerat i bolag med bra organiskt tillväxt.”

”Halva fonden utgörs av det vi kalla Roll-ups bolag. Det är bolag som återinvesterar sina kassaflöden till en rimlig avkastning. Här är det bolag som återinvesterar organiskt i den egna verksamheten för att bygga ut kapacitet, och även förvärvsintensiva bolag, serieförvärvare. Kan bolagen göra den typen av investeringar till en rimlig avkastning blir det oftast en bra investering”

”Den sista typen av investeringar är det vi kallar speciella situationer. Det är den minsta delen och här har vi investerat knappt 15 procent. Den här delen består av mer opportunistiska investeringar. Speciella situationer är ett ganska brett begrepp. Det kan handla om bolag som tillfälligt är för mycket nedpressat, eller att vinstprognoserna och förväntansbilden är fel. En drivkraft för speciella situationer kan ofta vara multipelexpansion, vilket innebär att värderingen av bolaget stiger fortare än vinsterna.”

När säljer ni bolag?

”När vi köper ett bolag är det med en investeringshorisont på två till fyra år. Och vi har satt en hög ribba på att vinsterna ska växa med minst 15 procent per år. Kontinuerligt utvärderar vi vår analys på vad vinsterna för företaget kommer att vara om tre år och vad som är en rimlig värdering. Om kursen stiger, multiplarna växer för mycket och värderingen sprungit i väg, så minskar vi en sådan position.”

Hur tänker ni kring vikter i bolagen?

”Vi har en koncentrerad portfölj på drygt 30 innehav och de tio största utgör runt 50 procent av fondens värde. Vi vill inte ha alltför för små positioner i ett bolag så de minsta innehaven väger runt 1 procent och de största väger 8 procent. Att de är så små beror på flera faktorer som börsvärdet på bolaget och likviditeten i aktien.”

Vilka är fondens största innehav?

”Ambea är fondens största position på åtta procent. Det är flera faktorer som talar för Ambea och vi ser det som ett roll-up bolag. Kassaflödet är väldigt stabilt, värderingen är låg med ett p/e-talet 10. Bolaget kan ta kassaflödet och investera det i organisk tillväxt eller förvärva bolag, och de gör båda kontinuerligt. En fjärdedel av vinsten kommer från äldreomsorg, vilket påverkats mycket av coronapandemin. Äldreomsorg har en långsiktig strukturell tillväxt. Vi tror att efterfrågan på den typen av tjänster kommer att öka inom några år och generera tillväxt. Ambea gjorde ett stort förvärv av Aleris. Det har tagit mer tid än planerat att integrera Aleris i Ambea, vilket gjort att marginalen tillfälligt är nedtryckt i den norska verksamheten som var Aleris viktigaste.”

”Finska mjukvarubolaget Efecte var ett av de lägst värderade mjukvarubolaget i Norden när vi startade fonden för fem månader sedan. Det fanns ingen direkt anledning till den relativt låga värderingen. Efecte är fondens tredje största innehav på knappt sju procent och vi ser det som ett bolag med organisk tillväxt. Bolaget har haft en bevisad framgång i Finland och expanderar nu framgångsrikt ute i Europa. Efecte har det stora amerikanska bolaget Servicenow som konkurrent. Effecte har uttalat att man ska bli ett europeiskt alternativ till dem och hittills lyckats bra med att skrapa på ytan. Efectes affärsmodell är skalbar då det är mjukvara och de växer snabbt. Aktien har värderats upp en del i år och stigit med 40 procent. Vi ser på några års sikt och tycker att värderingen inte är hög med tanke på den vinstpotential vi ser i bolaget.”

”Ett innehav inom speciella situationer är Catella, tre procent av fondens värde. Vi tror att bolaget har stora värden i balansräkningen som inte syns idag då vinsterna från dessa ännu inte synt i resultaträkningen. Värden som kan synliggöras genom renodling av verksamheten och vi tror att de är betydligt högre än rådande börskurs. De är också en av Europas största fastighetsförvaltare med över 100 miljarder kronor i fastighetsfonder som historiskt har haft en genomsnittlig tillväxt på över 30 procent. Affärsmodellen består av en fast årlig avgift och en rörlig del för fastighetsfonderna. Den rörliga delen baseras på totalavkastningen när fastighetsfonden avyttras och flera av fonderna närmar sig nu avyttringsfasen.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -