Inflationstoppen är passerad

Makrokommentar Den svenska inflationstakten sjönk i maj och det mesta talar för att inflationstoppen nu är passerad. Det blir därmed också allt svårare för Riksbanken att backa från den ultralätta penningpolitiken.

Den svenska inflationstakten, mätt som KPI, sjönk i maj till 1,8 procent. Även KPIF-inflationen, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, sjönk och landade på 2,1 procent. KPIF hamnade därmed en bit under analytikernas förväntningar på 2,3 procent.

Visserligen ligger KPIF fortfarande något över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent och även något över Riksbankens prognos på 1,9 procent men utfallet för maj får nog ändå betraktas som något av en besvikelse för banken. För efter det överraskande höga inflationsutfallet i april fanns nog på banken ändå vissa förhoppningar om att inflationen skulle bita sig fast på en något högre nivå även i majmätningen. Riktigt besvärande är det dessutom att KPIF exklusive energipriser, som kanske är ett mer rättvisande mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi, sjönk till låga 1,2 procent.

För av allt att döma har vi nu passerat inflationstoppen för den här gången och redan i juni väntas inflationen sjunka klart under Riksbankens inflationsmål och dessutom bita sig fast där under överskådlig tid. Det är samtidigt få, om ens någon, utomstående analytiker som tror på Riksbankens prognos om att den svenska inflationen ska börja närma sig inflationsmålet mot slutet av 2023.

Inflationsförväntningarna på två års sikt tickade visserligen upp till 1,7 procent i Prosperas senaste mätning men risken är stor att det var en tillfällig uppgång efter det höga utfallet i april.

Under de kommande månaderna pekar det mesta mot att inflationstakten åter ska krypa ner mot, och kanske även under, enprocentsstrecket. När bland annat baseffekterna från svaga prisökningar under fjolåret avtar. Visserligen stiger de generella producentpriser i en tämligen rask takt men den del som rör rena konsumtionsvaror sjunker i sin tur i den snabbaste takten sedan 2010.   

Riksbanken får sätta sitt hopp till att de internationella priserna stiger och även trycker upp svenska priser och/eller att de inhemska företagen genomför större prishöjningar i takt med att det ekonomiska läget stabiliseras.

Men det mesta tyder ändå på att Riksbanken kommer att missa sitt inflationsmål tämligen grovt under resterande del av 2021. Det gör det förstås inte lättare för Riksbanken att avsluta den ultralätta penningpolitiken, även om vi på Placera inte heller tror att några nya stimulansåtgärder kommer att presenteras i närtid. Det som möjligen skulle kunna föranleda ytterligare åtgärder vore om kronan stärktes mer rejält. Något av ett mardrömsscenario för banken.

På marknaden har reaktionerna efter att inflationssiffrorna publicerat varit återhållsamma. Kronan har tappat något öre mot både dollar och euro. Redan i utgångsläget rejält nedpressade räntor har sjunkit någon halv punkt ytterligare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -