På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hur farlig är USA-inflationen?

Makrokommentar Amerikansk inflation ligger på den högsta nivån sedan en temporär rusning sommaren 2008. Aktie- och räntemarknaden tycks satsa på att den även är temporär den här gången och därmed inte tvingar Federal Reserve att flagga för en åtstramning i samband med nästa veckas möte.

Den amerikanska inflationen landade betydligt högre än väntat när siffrorna för maj publicerades under torsdagseftermiddagen. Det bredare inflationsmåttet, KPI, steg till 5,0 procent i maj, vilket var högre än analytikernas förväntningar på en inflation kring 4,7 procent.

Det underliggande inflationsmåttet, kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, steg samtidigt till 3,8 procent. Väl över analytikernas prognos om en kärninflationstakt på 3,4 procent. Detta mått på inflationen är samtidigt det som den amerikanska centralbanken väger större vikt vid.

Bägge måtten ligger därmed med bred marginal över det som är Federal Reserves officiella inflationsmål. Samtidigt har centralbankens företrädare varit mycket tydliga med att de ser den stigande inflationen som tillfällig och dessutom gärna ser att inflationen överstiger målet under en period. För att kompensera för att inflationen tidigare underskridit det genomsnittliga målet på 2 procent.

Analytikerkåren hade visserligen laddat för ett högt inflationsutfall men frågan är om inte en inflationstakt på 5,0 procent ändå inte är lite väl smärtsam. Det syns också på de initiala reaktioner då de amerikanska räntorna rör sig uppåt. Det sker dock från en extremt nedpressad nivå där den amerikanska tioårsräntan låg under 1,50 procent innan inflationssiffrorna publicerades. Då ska man komma ihåg att tioårsräntan låg runt 1,70 procent under ränteturbulensen i slutet av mars. När detta skrivs ligger den amerikanska tioårsräntan på 1,53 procent.

Samtidigt sätter inflationsutfallet lite ytterligare press på den amerikanska dollarn. I huvudsak torde detta bero på att de amerikanska realräntorna, där räntenivån justeras för inflationen, sannolikt ligger på den lägsta nivån som uppmätts under modern tid. Möjligtvis med något undantag för de riktigt höga inflationsutfallen under 1970-talet.

Den stora frågan är förstås vad det höga inflationsutfallet betyder inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska möte i nästa vecka?

Att acceptera lite högre (måttligt högre stod det i den initiala programförklaringen) är en sak. Att acceptera en inflation som är dubbelt så hög som målet är en helt annan.

Ska vi tro räntemarknaden så kommer ändå beskedet att vara att det inte är dags att strama åt än. Men samtidigt har allt fler i den räntesättande kommittén (FOMC) börjat diskutera en möjlig, första försiktig åtstramning av de månatliga obligationsköpen omfattande 120 miljarder dollar.

Det finns också starka skäl att tro att inflationen kommer att falla tillbaka i takt med att det ekonomiska läget normaliseras och effekterna av låga priser under samma period föregående år klingar av. Däremot är det mycket svårt att sia om hur mycket av inflationseffekten som kommer att hänga sig kvar och till exempel leta sig vidare i form av högre löneökningar. Hög inflation kapar trots allt en hel del av hushållens konsumtionsutrymme. Men därvidlag famlar de flesta av oss i mörkret. Även den amerikanska centralbanken.

en liten ”lustifikation” i just det sammanhanget är att den amerikanska centralbanken tydligt sagt att den i närtid i huvudsak ska styra penningpolitiken efter inkommande data och inte förlita sig så mycket på prognoser. Tolkar vi på Placera marknadsreaktionerna rätt så gäller inte detta inflationsdata utan bara arbetsmarknadsdata. Vi får se om Federal Reserve håller med i samband med nästa veckas beslut.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -