Kan marknaden behålla sitt lugn?

Makroveckan Med de amerikanska sysselsättningssiffrorna överstökade vänds nu marknadens blickar mot färska inflationssiffror och ECB-besked. Fråga är om dessa händelser kan stöka till det på en överraskande lugn finansmarknad.

Junibörsen har fått en bra start och den svenska börsen var upp med 1,0 procent under veckan som gick. Där det mesta av uppgången kom under senare delen av veckan. USA-börsen (S&P 500) var upp med 0,6 procent och Stoxx 600 Europa med 0,8 procent.

Nu är den första av månaden tre stora oroshärdar på makroområdet passerad när de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj publicerades. Sysselsättningsuppgången landade på 559 000 personer. En siffra som marknaden i stort tycks nöjda med. Inte så stark att det ökar oron för att Federal Reserve ska börja strama åt, och inte så lågt att det uppstår tveksamheter kring den amerikanska återhämtningen.

De amerikanska räntorna sjönk efter sysselsättningsbeskedet och 10-årsräntan handlas nu kring 1,57 procent. Cirka 6 punkter lägre än innan siffrorna publicerades. Så på räntemarknaden är man i alla fall inte oroliga för att Federal Reserve ska tvingas agera i närtid.

Vi får se om alla är lika lugna efter månadens andra stora makrohändelse när de amerikanska inflationssiffrorna för maj publiceras på torsdag. Det väntas en rejäl inflationsuppgång till 4,7 procent (kärninflation 3,4 procent). Den här gången är marknaden visserligen bättre förberedda på en hög inflationssiffra och det blir därmed svårt att ”chocka”. Däremot är det förstås lite tveksamheter kring hur Federal Reserve skulle reagerar på ett utfall i trakterna kring 5 procent. Det kanske marknaden får lite klarhet kring när den amerikanska centralbanken lämnar sitt penningpolitiska besked i nästa vecka. Den tredje, riktigt stora makrohändelsen i maj.

Vi ska heller inte glömma att hög inflation kapar konsumtionsutrymme för hushållen och därmed riskerar att dämpa återhämtningen. I alla fall om hög inflation biter sig kvar under längre tid. Det amerikanska hushållshumöret är visserligen på uppgång men ligger långt från nivåerna som uppmättes innan pandemin. Hög inflation är inte humörhöjare.

President Biden har dessutom tvingats skära ner på sitt infrastukturpaket men har fortfarande svårigheter att få kongressen med på tåget. Men det kanske ändå är välkommet ur ett överhettnings- och inflationsperspektiv.

På Placera är vi faktiskt överraskade över med vilket lugn som marknaden hanterat den amerikanska inflationsuppgången.

Oljepriset har fortsatt uppåt efter förra veckans OPECplus-möte och Brentoljan handlas nu 71,30 dollar per fat.

ECB lämnar nytt penningpolitiskt besked på torsdag. Inga större nyheter väntas utan lagt kort ligger. ECB-chefen Christine Lagarde lär ändå bli pressad kring om det förs några diskussioner kring en möjlig penningpolitisk åtstramning senare i år.

Här på hemmaplan kommer bland annat bostadspriser, en BNP-indikator för april, inflation och ett tal från riksbankschef Ingves. Inget som ska skapa några konvulsioner på marknaden men intressanta fakta kring hur återhämtningen fortskrider och hur Riksbanken ser på det ekonomiska läget.

Måndag

De intressantaste siffror kommer under natten mot måndag när Kina publicerade siffror över handelsbalansen i maj. Exporten steg med 27,9 procent i årstakt och importen med 51,1 procent. Imponerande siffror men faktiskt något under förväntningarna. Det svenska budgetsaldot för maj publiceras och hittills har det mest varit positiva överraskningar kring den svenska budgeten.

Tisdag

Det mesta, för att inte säga allt, tyder på att de svenska bostadspriserna fortsätter uppåt. Riksbanken svär sig dock fri från ansvar och ansvaret för att hantera en eventuell bostadsbubbla ligger hos Finansinspektionen och regeringen. Vi får också hårda data över bland annat industriproduktion och orderingång samt en BNP-indikator för april. Återhämtningen lär fortskrida men möjligen tappat lite fart. ZEW-index i Tyskland lär fortsätta uppåt.

Onsdag

Kinesiska inflationssiffror i all ära men det är producentpriserna som är de mest intressanta. Kina är en stor leverantör till övriga delar av världen, och inte minst USA, och om de kinesiska företagen tvingas höja priserna spär det förstås på inflationstrycket ytterligare. Vår Stefan Ingves håller tal och även om det inte lär bli några större nyheter på det penningpolitiska området vore det intressant att höra hur Riksbanken resonerar kring det stigande inflationstrycket i världen i stort.

Torsdag

Veckans dagen-D. Lite uppvärmning med svenska inflationssiffror för maj. En mindre inflationsnedgång väntas. ECB:s kommer med nytt penningpolitiska besked och ECB-chefen Christine Lagarde lär pressas kring huruvida det förs några diskussioner kring en åtstramning. Men huvudnumret är givetvis de amerikanska inflationssiffrorna. Inflationstakten väntas stiga ytterligare men den här gången är finansmarknadens aktörer samtidigt mer förberedda.

Fredag

Veckan avslutas lugnt. Rysslands centralbanken kommer med penningpolitiskt besked och väntas höja räntan något. Det amerikanska hushållshumöret är på väg uppåt men det är en bra bit kvar till nivåerna innan pandemin. Att uppgången i hushållshumöret har gått förhållandevis trögt, och orsakerna till detta, är något som röner förvånansvärt lågt intresse i analytikerkåren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -