På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder december - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret bjuder på idel uppgångar men börsresan har blivit alltmer svängig under våren. Globalt aktieindex har avkastat närmare 13 procent mätt i svenska kronor. Placeras utvalda fonder har haft en bra utveckling men några fonder med strukturell tillväxtbolagsfokus har haft det fortsatt kämpigt.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2020.

Sektorrotationen som dominerat finansmarknaden det senaste halvåret har lyft Stockholmsbörsen till oanade höjder. Den hör till det halvårets bästa börser med en avkastning 18 procent för de 30 största bolagen. Ett bredare Sverigeindex har för första utvärderingen på länge lyckat bättre med en avkastning på 19,5 procent.

Europa har en uppsjö av cykliska bolag inom finanssektorn, råvarusektor och industrisektorn. Sammansättningen har gjort Europa till vinnare över USA med 3 procentenheter under halvåret. En bred europeisk indexfond har en avkastning på 14,7 procent mot en bred USA-indexfond på 11,7 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har avkastat drygt 8 procent och haft det kämpigast. Utvecklingen var väldigt bra till mitten på februari då Kinafonderna nådde en topp. Sedan mitten på februari har en bred tillväxtmarknadsfond nästan halverat halvårets avkastning.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Kronan har stärkts med närmare 3 procent mot den amerikanska dollar. Mot euron har kronan rört sig sidledes det senaste halvåret.

Placeras fondval har fortsatt haft en kämpig och utmanande period när sektorrotationen fortsatt. Fem av fonderna underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori.

Listan har en övervikt av fonder som har ett tydligt investeringsfokus på bolag med strukturell tillväxt. Det ser ut att vara den röda tråden i de fonder som underpresterat. En investeringsstrategi som haft motvind när kapitalflödena letat sig till cykliska värdebolag sedan början på november.

Det tog några månader att byta ut flera av de tillväxtfokuserade fonder till fonder med ett tydligare värdefokus. Men det slår inte igenom i den här utvärderingen utan senare i sommar.

Det är påtagligt när vi ser på avkastningen för Globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis. Fonden hör till de stora vinnarna de senaste fem och tre åren och brukar normalt klå både index och fondkategorin. Men det senaste halvåret har avkastningen varit skral och underpresterat.

Fidelity European Dynamic Growth som precis som namnet antyder investerar i snabbväxande tillväxtbolag har tappat avkastning mot kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är tematisk och defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har gått sämre än fondkategorin.

DNB Teknologi hör till halvårets bästa fond med en avkastning på över 21 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet. Även TIN Ny teknik har en imponerande avkastning på drygt 16 procent och utklassat sitt kategorisnitt.

Två fonder som fungerat bra i rådande börsklimat är Placeras blandfondsval. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval, den lite mer riskfyllda Sensor Sverige Select har fortsatt att slå sitt kategorisnitt med råge och nästa haft en avkastning i nivå med en fullinvesterad svenskindexfond.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest har stigit närmare 13 procent men tappat lite av den överavkastning som den levererat mot kategorisnittet det senaste året.

Placeras två räntefondsval gick skilda vägar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med en avkastning på 4,4 procent. Nordic Cross Total Return R Fund nådde inte riktigt upp till kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -