En no brainer att äga den här aktien

Aktieanalys Vonovia som är Sveriges och Europas största hyresvärd kommer nu att bli ännu mycket större genom uppköpet av Tysklands näst största bostadsägare Deutsche Wohnen.

För en dryg vecka sedan la hyresfastighetsjätten Vonovia bud på den Berlinbaserade konkurrenten Deutsche Wohnen i en affär som värderar Deutsche Wohnen till 18 miljarder euro. 

Lejonparten av Deutsche Wohnens fastigheter ligger i den tyska huvudstaden.

Det nya ännu större Vonovia kommer att äga ett lägenhetsbestånd på runt 550 000 lägenheter i Tyskland, Österrike och i Sverige. I Sverige äger Vonovia Victoria Park och Hembla.

Enbart värdet på de bokförda lägenheterna kommer att uppgå till över 80 miljarder euro. Börsvärdet på den nya koncernen är i nuläget runt 50 miljarder euro.

Vonovias aktiekurs har sedan beskedet tagit en del stryk. Bakom den negativa kursreaktionen ligger att Vonovia för att finansiera övertagandet kommer att ta in åtta miljarder euro i nya pengar från aktiemarknaden.

Vonovia är försiktiga. Deras mål är att skuldsättningen aldrig ska ligga över 45 procent.

Det är inte första gången som Vonovia försökt sluka Deutsche Wohnen. Den här gången ser det emellertid ut att lyckas.

Både Deutsche Wohnens styrelse och ledning säger ja till affären. Det som återstår är att minst 50 procent av aktieägarna tackar ja till affären.

Eftersom Vonovia redan innan affären blev offentlig dessutom trålat hem 10 procent av aktierna i Deutsche Wohnen via börsen lär det inte bli några problem.

Affären väntas vara helt klar i augusti.

Genom affären kommer Vonovia att fortsätta sin mycket framgångsrika tillväxt inom hyreshussegmentet i Europa.

Genom affären räknar Vonovia med att göra synergibesparingar i storleksordningen 108 miljoner euro per år.

Efter affären kommer 89 procent av Vonovias bostäder att finnas i Tyskland, 7 procent i Sverige och 4 procent i Österrike.

Vonovias huvudkontor ligger i den gamla industristaden Bochum i västra Tyskland.

Största ägare är norska oljefonden med 9,5 procent av aktierna. I ägarlistan finns också rader av globala fond- och kapitalförvaltare.

Aktien som ingår i både indexen DAX och i Euro Stoxx 600.

Hittills i år är aktien ner 12 procent.

Analytikerkollektivet ser positivt på Vonoviaaktien. Tolv av de 17 analytiker som bevakar aktien sätter köp.

Den genomsnittliga riktkursen är 65 euro per aktie. I genomsnitt ser man alltså en uppsida på 27 procent.

Vonovia grundades så sent som 2015. Företagets rötter är dock över hundra år gamla och består av de tre bostadsbolagen GAGFAH (Gemeinnützige Aktien-Gesellschaft für Angestellten-Heimstätten), Järnvägsarbetarbostadsbolaget och bostäder för arbetarna i de Förenade Stålverken.

De två första bostadsbolagen grundades 1918 och det sistnämnda grundades 1926. Samtliga tre bostadsbolagen bildades av arbetsgivare för att skapa åtkomliga bostäder åt de anställda i industrierna.

Under de allierades bombningar i andra världskriget förstördes 3,6 miljoner fastigheter i Tyskland. Större delen av bostadsbolagens fastigheter låg i ruiner.

Totalt tog det närmare trettio år att bygga upp hela bostadsbeståndet igen, vilket dock var snabbare än man först trodde. De initiala bedömningarna låg på cirka hundra års återuppbyggnadstid. Från mitten av 1970-talet rådde inte längre bostadsbrist i Tyskland.

Kring millennieskiftet började internationella investerare intressera sig för den tyska bostadsmarknaden. 2001 köptes Järnvägsarbetarbostadsbolaget upp av bostadsbolaget Deutsche Annington.

2004 köptes GAGFAH upp av riskkapitalbolaget Fortress. 2015 fusionerades Deutsche Annington och GAGFAH och fick namnet Vonovia.

Egentligen är den en no brainer att fortsätta äga Vonovia. Bristen på hyreslägenheter är skriande på alla Vonovias marknader och bristen kommer att ta lång eller mycket lång tid att bygga bort.

Desto större aktörerna är desto större kommer synergieffekterna att bli och Vonovia är störst i Europa och störst på sina marknader.  

Den mest uppenbara risken för ett fastighetsbolag är stigande räntor. Att räntorna skulle stiga kraftigt på lång sikt är det ännu inget som tyder på även om en viss tillfällig inflation i spåren av pandemin orsakat en del oro.

Största risken med Vonovia idag är liksom tidigare politiska beslut. Staden Berlin försökte införa ett hyrestak som nyligen ogiltigförklararades av den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe.

Domstolen fastslog att städer själva inte kan införa sådana omfattande ingrepp i hyresprissättningen.

Frågan är då om det finns risk att det kan införas nationellt i Tyskland?

Placera bedömer risken för detta som låg eller mycket låg och förnyar köprekommendationen för Vonovia. Om någon aktie skulle passa i en långsiktig utdelningsportfölj så är det denna. Här kan man med ro ta rygg på norska staten.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Se Placeraredaktionens aktieinnehav

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Vonovia SE Köp 51,94 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -