Riskaptiten ökar inför tunga makrobesked

Makroveckan Räntemarknaden håller sig på mattan trots stigande inflation och nya massiva stimulansåtgärder i USA. Det bidrar till att riskaptiten har fått lite skjuts inför en vecka med många tunga makrobesked.

Det var lite bättre fart på världens börser i förra veckan och den svenska börsen steg med 1,4 procent. Blir det ingen katastrofdag på börsen idag så kommer även majbörsen att landa på plus även om det känts som en stökig börsmånad.

Möjligen kan president Bidens planer på nya, massiva satsningar bidragit till optimismen. Framför allt som räntemarknaden fortsatt att spela ner risken för överhettning och inflation. Den amerikanska tioårsräntan ligger fortfarande tryggt parkerad kring 1,6 procent. Möjligen kan det bli lite mer rörelse på räntemarknaden nu i veckan när de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj publiceras (fredag) samtidigt som det väntas komma starka inköpschefsindex där stigande priser lär vara i mångas fokus. Av högsta intresse är också den Beige book som Federal Reserve publicerar på onsdagskvällen. Den kan ge viktiga ledtrådar kring läget på arbetsmarknaden.

Vi på Placera är i alla fall förvånade över att räntemarknaden tar den stigande inflationen med sådan ro. Inte minst mot bakgrund av att allt fler i den amerikanska centralbankens räntesättande kommitté tycker att det är dags att, i alla fall börja, tala om en nedtrappning av obligationsköpen.

Nya virusmutationer i bland annat Vietnam och Storbritannien kn väl också komma att sätta lite prägel på veckan. En påminnelse om att viruset inte är besegrat och att det kan tvinga fram nya restriktioner om smittspridningen tar förnyad fart.

Veckan är också fylld med viktiga makrodata där inköpschefsindexen för maj är huvudnummer. Det är överlag vara starka siffror men det är samtidigt svårt att överraska marknaden på ett sådant sätt att börsen skulle ta lite extra fart. Men en stabil konjunkturuppgång lär ändå ge marknadsaktörerna lite ro.

OPEC+ håller ett möte på tisdag då produktionsbegränsningarna ska diskuteras. Det kommer säkerligen att påverkas oljepriset, vad den än väljer att besluta. Brentoljan är nu uppe och nosar kring 70 dollar per fat.

Måndag

Amerikansk och brittisk börs håller stängt. Det är också rätt tunt på makrofronten med tyska inflationssiffror som huvudnummer. Under natten mot måndag kom kinesiska inköpschefsindex som bekräftade att tillväxten är fortsatt hygglig.

Tisdag

Inköpschefsindexen för industrin rulla ut på bred front. Vi får se om det svenska indexet kan återupprepa förra månadens rekordnivå eller om det backar en aning. Även i övriga världen lär industriindexen vara starka men det är väntat och ska väl ändå inte bidra till någon börsrusning. Däremot lär det bli en hel del fokus på prisdelarna av indexet. Håll också koll på inflationssiffrorna för EMU-området. Är siffrorna överraskande starka kan det bli lite oroligt.

Onsdag

Producentpriserna i EMU-området väntas ha stigit kraftigt i april. Det mesta av marknadens fokus lär ändå hamna på den amerikanska centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget (Beige book). Av stort intresse är hur det ser ut på arbetsmarknaden. Är den förhållandevis låga sysselsättningsuppgång av tillfällig karaktär eller är den ett tecken på att obalanserna på arbetsmarknaden vuxit i pandemins spår?

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn av visa konjunkturkorten. Det lär mest vara mungipor uppåt nu när ekonomierna öppnas upp allt mer. I alla fall lär framtidsoptimismen ta ett rejält skutt uppåt. Det lär också riktas stort intresse mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Inte minst inför fredagens officiella sysselsättningsrapport.

Fredag

Intressanta siffror över detaljhandeln i EMU-området men det riskerar att röna ganska lågt intresse eftersom allt fokus ligger på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Väntat är en rejäl uppgång i sysselsättningen men fortfarande en bit under den knappa miljon som marknaden trodde på i förra månaden. Det är dockstora skillnader i prognoserna den här gången. Lite osäkert om marknaden kommer att fokusera på konjunkturoptimism eller inflationsoro om sysselsättningsuppgången blir starkare än väntat.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -