Så kan du investera i börshandlade fonder (ETF:er) och samtidigt investera hållbart

ANNONS Intresset för att investera hållbart har växt explosionsartat de senaste åren och idag finns det mängder med investeringsmöjligheter för den som vill investera hållbart i börshandlade fonder, ETF:er. BlackRock har tagit fram en enkel trestegsmodell för att konsekvent investera hållbart. Det säger Elisabeth Sterner ansvarig för iShares & Wealth på BlackRock i Norden.

BlackRock menar att man som investerare bör investera i hållbara strategier för att långsiktigt skapa bra riskjusterad avkastning. Slutsatsen är enkel, att inte tänka på hållbarhet kan öka risken i din portfölj.

BlackRock vill vara med och driva utvecklingen inom hållbarhet. I egenskap av att man är en global kapitalförvaltare finns också förutsättningarna för att kunna förändra och ambitionen är att hålla i taktpinnen för hela branschen. Idag är det betydligt enklare än tidigare att bygga en väldiversifierad hållbar portfölj av såväl aktier som räntebärande investeringar, uppger Sterner.

Inom kapitalförvaltning är hållbarhet en av de riktigt stora trenderna och framväxten av ETF:er den andra. BlackRock kombinerar bägge dessa med sitt breda utbud av ETF:er inom hållbarhet.  

”Vi vill förenkla hållbara investeringar; det ska inte behöva vara komplicerat. Skapandet av ETF:er baserade på index inom hållbarhet har gjort hållbara investeringar lika transparenta som alla andra former av investeringar i ETF:er. Vem som helst kan gå till vår webbsida och se i vad och hur fonden investerar. På grund av ETF:ernas mycket transparenta karaktär, är det möjligt att visa exempelvis koldioxideffekten av vissa typer av investeringar”, säger Elisabeth Sterner.

Läs mer om BlackRock iShares här

Tre viktiga steg för dig som investerare

BlackRock menar att tillgänglighet och enkelhet är viktiga faktorer för att investerare ska kunna investera hållbart. Att investera hållbart är också enligt BlackRock en förutsättning för att skapa en bra långsiktig avkastning.

”Det finns tre steg som en investerare som funderar på att börja med hållbara investeringar kan följa - bli bekväma, bli engagerade och bli investerade. Vi är fast beslutna att göra det tredje steget enklare än någonsin tidigare. Vår VD skriver varje år ett brev till våra kunder och förra året informerade han om vårt åtagande att göra hållbarhet till vår nya standard för investeringar. Detta baserat på vår övertygelse att hållbara portföljer kan ge bättre riskjusterad avkastning”, säger Sterner.

BlackRock bedömer att finansmarknaderna fortfarande befinner sig i början på en omställning till att bli mer hållbara, en trend som man bedömer kommer att pågå inte bara de närmaste åren utan under de närmaste decennierna.

“Förhållningssättet och synen på hållbarhet kommer att bli mer raffinerad och vara samlat kring standardiserade ramverk. Detta för att man som investerare verkligen ska veta hur stor exempelvis klimatrisken i sin investering eller portfölj är. Den här utvecklingen sker successivt och vi arbetar ständigt med att anpassa oss och standardisera för att förenkla beslutsprocessen för våra investerare”, avslutar Elisabeth Sterner.

Läs mer om BlackRock iShares här

Riskvarningar

Kapital utsatt för risk. Värdet på och intäkter från investeringarna kan öka och minska och kan inte garanteras. Investeraren kanske inte får tillbaka det belopp som investerats från början.

Information om tillsyn

Emitterad fram till den 31 december 2020 av BlackRock Investment Management (UK) Limited, som är auktoriserat och tillsyn utövas av den brittiska finansinspektionen (Financial Services Authority). Säte: 12 Throgmorton Avenue, London, EC2N 2DL, England, tel.: +44 (0)20 7743 3000. Registrerad i England och Wales under nr. 2020394. För att skydda dig spelas telefonsamtal vanligen in. Se webbplatsen för myndigheten Financial Conduct Authority för en lista över den auktoriserade verksamhet som BlackRock bedriver.

Såvida inte Storbritannien och EU ingår ett avtal som tillåter att företag i Storbritannien erbjuder finansiella tjänster i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet är utgivaren, från den 31 december 2020, av detta material följande:

BlackRock Investment Management (UK) Limited för allt utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och BlackRock (Netherlands) B.V. för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, BlackRock (Netherlands) B.V. är auktoriserat och tillsyn utövas av Nederländernas myndighet för finansiella marknader. Sätesadress: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam. Tel.: 020-549 5200. Tel.: 31-20-549-5200. Handelsregisternummer: 17068311.

För att skydda dig spelas telefonsamtal vanligen in. Analyser i detta dokument har tagits fram och utförts av BlackRock för eget syfte. Resultaten av sådana analyser görs endast tillgängliga tillfälligtvis. De synpunkter som uttrycks utgör inte något investeringsråd eller något annat råd och är föremål för förändringar. De återspeglar inte nödvändigtvis bedömningarna hos ett företag inom BlackRock-koncernen eller någon del därav. Inga garantier kan lämnas om huruvida de stämmer.

© 2021 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -