Här är årets teknikfondsvinnare

Fondkommenar Sektorrotation och inflationsoro har fått kapitalflödena att leta sig bort från högvärderade tillväxtaktier till cykliska värdebolag. Placera har listat vinnarna inom fondkategorin ny teknik som har haft en tung start i år.

Under inledningen på coronapandemi var en av de populäraste handelsstrategierna att köpa tillväxt- och teknikbolag när huvuddelen av världens länder införde hemmakarantän. Digitaliseringen som har en strukturell tillväxt fick en accelererande tillväxt när många skulle jobba hemma och e-handla.

Samtidigt tog resandet, underhållning, turism, hotellverksamhet, restaurangbesök och detaljhandel en stor smäll när den globala ekonomin gick på sparlåga. Men sedan Pfizer kablade ut sin stora vaccinnyhet i början på november i fjol, vände stora delar av kapitalflödet riktning.

Med ett vaccin i ryggen bytte finansmarknaden fokus till coronaförlorare och cykliska värdebolag. Ett investeringstema av bolag som förväntas öka vinsterna dramatiskt när den globala ekonomin öppnar upp.

Investeringstemat fick förnyat bränsle i mitten på februari när överraskande hög inflationsstatistik fick den amerikanska 10-årsräntan att skjuta i höjden. Det skapade stora utförsäljningar av tillväxt- och teknikbolag, samtidigt som cykliska bolag som banker och råvarubolag fick nya stora inflöden.

Historiskt har investeringsstrategin att köpa teknik- och tillväxtbolag varit en av de absolut bästa investeringsstrategierna. Men teknikfonderna har haft en tung start på 2021. Globalt har tekniksektorn bara stigit 6,6 procent och är näst sämsta sektor före allmännyttiga bolag. Bästa sektor i år är energisektorn som stigit närmare 30 procent, finanssektorn på 23 procent och råvarusektorn på 16 procent.

MSCI ACWI Technology index som är ett globalt teknikindex med de 185 största globala teknikbolagen, har inte hängt med i årets uppgång jämfört med MSCI ACWI, ett globalt aktieindex. Vi får backa ända till 2012, då MSCI ACWI Technology index senast hade lägre avkastning än globalt aktieindex.

Placera har listat teknikfonderna från Avanzas fondutbud. Totalt är det 31 fonder som är kategoriserade enligt Morningstars fondkategori Ny teknik och har avkastningssiffror sedan årsskiftet. Totalt är 78 procent av fonderna på plus i år, men spridningen mellan bästa och sämsta fond i kategorin är stor.

Värt att notera är att några av teknikfonderna har samma förvaltare eller förvaltningsteam men olika fondnamn.

Högst upp på vinnarlistan hittar vi tre av fyra fonder som förvaltas av samma förvaltningsteam. DNB Teknologi A och den snarlika DNB Fund Technology Retail A intar första och andra platsen på listan. Vi hittar systerfonden Skandia Time Global på fjärdeplatsen.

Fonden har sedan starten 2001 haft en klar överavkastning och klått globalt teknologiindex med god marginal. Fonden förvaltas av Anders Tanberg-Johansen, Sverre Bergland, Erling Thune och Erling Haugan Kise. De två förstnämnda har förvaltat fonden tillsammans sedan januari 2002.

Fonden investerar i stora bolag inom sektorerna teknologi, media och telekom. Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Målet är att främst investera i teknikorienterade bolag på global basis. Fokus ligger på att hitta globala teknikbolag som marknaden underskattar och är felprissatta. Företagen bör ha en ökande vinsttillväxt och en övertygande och unik affärsmodell.

Fonden har haft två lite sämre år och den har faktiskt tappt mot index både under 2019 och 2020, men i år har den haft en betydligt bättre avkastning.

Fonden är lite av en defensiv teknikfond, där defensiva telekommunikationsbolag utgör en fjärdedel av fondens värde. Deutsche Telekom är fondens näst största innehav på 8,7 procent, efter Microsoft. Vi hittar även brittiska Vodafone och franska telekomoperatören Orange bland bolagets tio största innehav.

Bland årets största bidragsgivare hittar vi Googles moderbolag Alphabet som stigit närmare 40 procent och den amerikanska elektroniktillverkaren Arrow Technologies som avkastat 25 procent.

DNB Fund Technology retail A som intar andra platsen har en snarlik avkastning och i det närmaste identiska innehav som DNB Teknologi A.

Skandia Time Global placerar sig som tredje bästa teknikfond med en uppgång på drygt 16 procent, viket är lite sämre än systerfonderna.

Fonden förvaltas sedan december 2009 av DNB Fonders Teknologiteam. Totalt ingår de fyra teknikspecialisterna från DNB i förvaltningsteamet. Förvaltarna letar efter investeringar inom flera spännande trender inom Artificiell Intelligens, Internet Of Things och femte generationens mobilnät (5G) och trådlösa system.

Även den här fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).  

Innehaven skiljer en del mot de andra DNB fonderna. Vi hittar Microsoft och Apple som fondens två största innehav och två telekomoperatörer bland fonden tio största innehav. 

Skandia Time Global har lite lägre risk mätt som standardavvikelse än DNB Teknologi. Den är mindre, fondens förvaltade kapital är bara en fjärdedel så stort som DNB Teknologi som har 39 miljarder kronor. Förvaltningen sker till en lite lägre årsavgift.

Världens största kapitalförvaltare Blackrock har flera teknikfonder på listan och även förvaltar SEB:s två teknologifonder, kniper tredjeplatsen med sin BGF Fintech A2 fond.

Fonden förvaltas av Vasco Moreno och investerar mer medelstora teknikbolag som är yngre och mindre etablerade. Det har varit en bra strategi i år.

Mjukvarubolag utgör den största delen på 41 procent, följt av fintech-bolag inom digitala transaktioner på 27 procent. Riskspridningen är bra i fonden, de tio största innehaven väger 35 procent.

Virginabaserade finansbolaget Capital One är fondens största innehav på 4,8 procent och fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på 64 procent. Vi hittar betaltjänstbolagen American Express, Visa och Mastercard bland fondens tio största innehav.

Det är tydligt att fonder som har en smalare nisch, fonder med en tematisk förvaltning och fonder som satsar på mindre teknikbolag har haft det tuffare i år. Sämsta avkastning har eSport Fund som är en tematisk fond med fokus på att hitta de bästa bolagen inom temat esport som spelutvecklare och underleverantörer till dessa bolag.

Vi hittar även två SE- fonder i botten. Båda förvaltas av Blackrock-förvaltaren Tony Kim som även förvaltar den globala Blackrockfonden BGF World Technology. Den fonden har också haft en tuff start på året med minusavkastning.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -