Sprinchorn: Svensk tech lågt värderad

Fonder Inledningen på året har varit tuff för TIN Fonder. Men det är inget som skarpar oro på fondbolaget. ”Lugnet vi känner beror på bra rapporter från våra bolag med högre omsättning och stigande marginaler som skapar ett stabilt fundament som är starkare än någonsin”, säger förvaltaren Erik Sprinchorn till Placera.

Erik Sprinchorn förvaltar tillsammans med Carl Armfelt två innovationsdrivna fonder, TIN Ny teknik och TIN World Tech. Fonderna har haft en tuff inledning på 2021 när investerarna föredragit cykliska värdebolag istället för snabbväxande innovationsdrivna bolag.

Erik Sprinchorn

Sektorrotationen från coronavinnare till coronaförlorare har pågått sedan i början på november och accelererade under andra halvan av februari när inflationsoron satte klorna i den globala finansmarknaden. Vad är er syn på inflationsoron och sektorrotationen?

”Vi tror att inflationsoron kommer att avta på sikt. Det finns tre stora faktorer som talar för att inflationen är temporär och kommer att minska på sikt. En alltmer åldrade befolkning som innebär att konsumtionen minskar och går ner, och att skuldsättningen globalt är alldeles för hög vilket gör att vi inte klarar av högre räntor.”

”Den tredje och intressantaste är teknikutvecklingens andel av USA:s BNP, som blir allt viktigare och större. Teknikutveckling är sin natur deflationistiskt, då den effektiviserar och ökar produktiviteten. Teknikandelen av USA:s BNP har fördubblats de senaste tio åren, de tio åren före det så ökade den med 50 procent. Och nu sedan coronapandemins utbrott har utvecklingen tagit fart ännu mer och kommer sannolikt att fortsätta, vilket talar för ett strukturellt lägre inflationstryck.”

”Våra fonder har tagit stryk i sektorrotationen, men bolagen fortsätter att växa med bra marginaler, det visar den senaste rapportperioden. Trots det har flera av bolagens aktier sjunkit, vilket ökar vår säkerhetsmarginal. Det som är bra med sektorrotationen är att gamla analoga bolag nu går bra och ökar i värde, vilket bådar för en fortsatt tillväxt för teknikbolagen. Det är ett ekosystem med både analoga och digitala bolag. Teknikbolagen kan inte växa i vakuum utan är beroende av den analoga världen som måste digitaliseras genom teknikinvesteringar. Jag tror inte att tekniksektorn kan gå bättre än marknaden alla enskilda år, men över tid kommer den att gå bättre.”

Om värderingarna nu kommit ner i tekniksektorn, hur skiljer det mellan nordiska teknikbolag och amerikanska teknikbolag?

”Generellt värderas amerikanska teknikbolag mycket högre än nordiska teknikbolag. De amerikanska teknikbolagen har en betydligt större inhemsk marknad, tillgång till världens största kapitalmarknad och investerarna föredrar att värdera tillväxt före lönsamhet. I Norden har vi en syn där bolagen ska växa med lönsamhet. De största värderingsskillnaderna hittar vi bland de olönsamma teknikbolagen där amerikanska bolag värderas betydligt högre än nordiska.”

”Det stora amerikanska mjukvarubolaget Autodesk som vi äger i vår globalfond värderas betydligt högre än den tyska konkurrenten Nemetschek. Trots att Nemetschek har högre marginal på 21,7 procent jämfört med Autodesks 16,6 procent, ännu en gång så ser vi att investerarna premierar tillväxt före marginal. Autodesk har de senaste tre åren haft en genomsnittligt tillväxt på 19 procent och Nemetschek ungefär hälften så mycket då de prioriterar att växa med lönsamhet.”

”Ett annat exempel är nynoterade amerikanska mjukvarubolaget Procore Technologies som växer snabbare är finska Admicom som utvecklar liknande molnbaserade mjukvarutjänster inom byggsektorn. Men Procore Technologies har negativ rörelsemarginal och värderas till 30 gånger omsättningen jämfört med 20 gånger omsättningen för Admicom som har en rörelsemarginal på 39 procent.”

”Men ibland hittar vi nordiska teknikbolag med högre värdering och bättre tillväxtprofil än amerikanska teknikbolag. Svenska mjukvarubolaget Cint är ett exempel på ett bolag som handlas till högre värderingar än sin amerikanska konkurrent Survey Monkey. Cint har en betydligt bättre tillväxtprofil än sin konkurrent och har högre marginal. Survey Monkey har negativ lönsamhet. Cint:s bolagsledning har ett lite amerikanskt synsätt och prioriterar tillväxt före lönsamhet, men inte i samma grad som Survey Monkey.”

”En sektor som sticker ut som ett undantag är spelutvecklare. Svenska Embracer och Stillfront värderas i nivå med de stora amerikanska spelutvecklarna EA, Take-Two och Activision Blizzard. Embracer har högre värdering på EV/sales, men en underliggande rörelsemarginal på 32 procent vilket är högre än de amerikanska konkurrenterna. Samtidigt växer Embracer snabbare än de andra bolagen. De svenska spelbolagen stod för en tredjedel av alla uppköp inom spelsektorn i fjol, vilket är ett styrketecken. De svenska spelutvecklarna har varit duktiga på att integrera uppköpta bolag, lyfta marginalen, vilket premierats av investerarna.”

”Det är svårt med generella slutsatser, men det är intressant att lokala nordiska teknikbolag kan se dyra ut. Men när vi jämför dem med amerikanska teknikbolag framstår de inte som så högt värderade.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -