Har Deereaktien mer att ge?

Aktieanalys Deere & Company är världsledande på jordbruks- och anläggningsmaskiner. Aktien har gått starkt i spåren av återhämtningen. Finns det mer att hämta?

Utöver jordbruksmaskiner tillverkar Deere bygg- och skogsmaskiner, dieselmotorer, drivlinor och gräsklippare.

Deere erbjuder också finansiella tjänster till kunderna.

Deere grundades av smeden och uppfinnaren John Deere. Vid den ekonomiska krisen på 1830-talet hotades Deere av konkurs i sin hemstat Vermont så han begav sig västerut till delstaten Illinois.

Längre västerut ut i USA var jordarna tyngre och klibbigare än i Deeres hemstat. John Deeres genidrag var att tillverka en ny revolutionerande stålplog som lättare kunde tränga igenom den tunga präriejorden.

1837 grundade han firman som fick hans eget namn. Inom några år blev stålplogen en enorm försäljningsframgång. År 1849 producerades 2000 plogar per år.

1918 började bolaget tillverka sina första traktorer genom uppköpet av tillverkaren av Waterloo Boy traktorn. Här tar historien om Deere som ledande företag inom mekaniseringen av jordbruket fart.

Under den stora depressionen på 1930-talet var John Deere mycket generösa att ge lån och förlänga löptider på lån för sina pressade lantbrukskunder. Det stärkte banden mellan lantbrukare och företaget.

Deere & Companys huvudkontor ligger i Moline i delstaten Illinois.

Vid den senaste kvartalsrapporten för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret uppgav bolaget att marknadsförhållandena just nu är mycket starka inom alla sektorer.

Särskilt stark är delen med skogs- och anläggningsmaskiner. Här väntas försäljningen öka med upp till 30 procent på årsbasis.

Vid den senaste kvartalsrapporten höjde Deere resultatprognosen för räkenskapsåret 2020/2021.

Nettovinsten spås nu landa på mellan 5,3 och 5,7 miljarder dollar från tidigare 4,6 till 5,0 miljarder dollar.

Under förra året omsatte Deere 31,3 miljarder dollar. I år väntas omsättningen öka till 39,7 miljarder dollar. Det innebär en ökning med drygt 25 procent.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 31 272 39 732 43 564 45 604
Rörelsemarginal, % 13,80% 20,50% 21,50% 21,50%
Vinst/aktie USD 8,69 17,8 19,8 21,7
Utdelning USD 3,04 3,41 3,64 3,75
         
Källa: Marketscreener        


Drygt 60 procent om av omsättningen kommer från jordbruksmaskindelen. Anläggnings- och skogsmaskiner står för 25 procent och resterande del kommer från finansieringsdelen.

Geografiskt sett har Deere 53 procent av omsättningen i USA. 15 procent av omsättningen genereras i Europa och 7 procent i Kanada.

De ljusa tiderna för Deere har inte gått aktiemarknaden förbi. Hittills i år är aktien upp 34 procent och sett över de senaste tolv månaderna summeras uppgången till 144 procent.

Börsvärdet uppgår nu till 112 miljarder dollar.

Frågan är om aktien stuckit iväg för mycket eller om det fortfarande finns något att hämta efter en sådan här kraftig uppgång.

Analytikerkollektivet ser en fortsatt uppsida i aktien. Sammantaget bevakas aktien av 24 analytiker. 14 av dessa sätter köp, sju är neutrala och två sätter sälj.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 405 dollar. Det indikerar en uppsida på drygt 10 procent från nuvarande nivå.

Aktien handlas till p/e 17 och ev/ebidta på 12 på 2022 års estimat. Det är inte dyrt givet den starka tillväxten i kombination med den stigande rörelsemarginalen.

Det fina med Deere är att bolaget tillhör de mest defensiva bolagen bland maskintillverkarna. Deere har historiskt varit relativt ocykliskt och dessutom genomgående haft mycket skickliga företagsledningar. Sedan starten 1837 har bolaget bara haft nio stycken vd:ar. Fem av dessa har kommit från familjen Deere.

Det som gör aktien extra intressant framöver är de stigande råvarupriserna som gynnar både lantbruks- och skogsmaskindelen.

Lägg därtill de stora konjunkturpaketen i världen efter pandemin som kommer att öka efterfrågan på anläggningsmaskiner under lång tid framöver.

En annan intressant aspekt är digitaliseringen och elektrifieringen av lantbruksmaskiner som ännu är i sin linda. Den utvecklingen kommer i förlängningen att göra lantbruket ännu mindre personalintensivt och kunna minska både utsläpp och andelen växtgift som används i konventionellt lantbruk. 

Detta tillsammans med en inte alltför utmanande värdering borde borga för att aktien har mer att ge. I vanlig ordning bör försiktiga investerare lägga aktien på bevakning och köpa vid de tillfälliga rekyler som förr eller senare alltid kommer.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Se Placeraredaktionens aktieinnehav

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Deere & Co. Köp 357,52 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -