Vapenaktien som passar i ESG-portföljen?

Aktieanalys Amerikanska Axon är världsledande utvecklare och producent av icke dödliga vapen och nätverksteknik för säkerhets- och polisiär verksamhet. Aktien har tagit mycket stryk i likhet med andra techaktier under de senaste månaderna.

Syftet med Axons produkter är att hjälpa polis- och säkerhetspersonal att arbeta smartare och säkrare och effektivisera hela rättsväsendet. 

Samtidigt skyddar Axons produkter och tekniker de som grips både genom att färre personer dödas vid ingripanden, men också genom att polisens kroppskameror verkar åt båda hållen, vilket i förlängningen stärker rättssäkerheten.

Historien om Axxon började 1969 när NASA-forskaren Jack Cover började utveckla elpistoler som ett alternativ till skjutvapen.

1974 var han klar med produkten som döptes till "Tom Swift Electric Rifle" (TSER). Namnet är en referens till novellen Tom Swift and his Electric Rifle som kom ut 1911. Senare la man till ett A i förkortningen för att göra det enklare att uttala.

1980 började polisen i Los Angeles testanvända vapnet. Trots att försöken gick bra blev produkten ingen succé och företaget gick i konkurs.

Problemet var att elpistolen trots att det var en elpistol använde krut som laddning. Av det skälet hamnade elpistolen ändå i samma kategori som vanliga skjutvapen.

1993 tog Rick och Tom Smith över och började utveckla en ny version som använde komprimerat kväve som laddning.

Bolagets första produkt blev elpistolen Taser M26 som lanserades 1999.

Utifrån denna produktkategori har bolaget vidareutvecklats till att erbjuda kroppskameror, mjukvaru- och säkerhetssystem för polisiär verksamhet.

Den totala marknaden (TAM) beräknas uppgå till 27 miljarder dollar.

I år väntas Axons omsättning öka med knappt 20 procent till 681 miljoner dollar. Omsättningen väntas nå över 1000 miljoner dollar år 2023.

Från och med nästa år väntas bolaget visa vinst.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 681 804 920 1 041
Rörelsemarginal, % -2,08% -6,01% 1,98% 2,98%
Vinst/aktie USD -0,03 -0,65 0,48 1,15
Utdelning USD        
         
Källa: Marketscreener        

   
Förra året generades nära fyra femtedelar av omsättningen i USA. Framöver vill bolaget växa utanför USA. Som första utomamerikanska poliskår började svenska polisen använda Axons kroppskameror och Axons mjukvara för ett par år sedan.

Axons egen statistik säger att nära 250 000 liv har räddats genom att deras icke dödliga vapen används vid ingripanden istället för traditionella skjutvapen.

Idag arbetar polisen med både Axons elvapen i kombination med vanliga pistoler. Relativt nyligen skedde en tragisk olycka då en polis i samband med ett gripande i Minnesota av misstag använde fel vapen och dödade personen som skulle gripas.  

Polisens individkameror gör att ifrågasättandet av ingripanden minskat avsevärt, vilket i sin tur gör att polisen och rättsväsendet blir effektivare och resurser kan läggas på andra saker. Å andra sidan skyddar kroppskameror också de som grips från polisiära övergrepp på ett annat sätt än tidigare.

Andelen erkännanden har ökat med Axons teknik likaså visar deras egen statistik att domstolsprocesstiden reduceras med i genomsnitt 70 procent.

Givet att det här stämmer finns det alltså goda incitament för världens poliskårer och rättsväsenden att implementera den nya tekniken. Det inte bara skyddar liv och minskar lidandet det gör också processen effektivare och säkrare för alla parter och ökar rättssäkerheten.



Axons stora tillväxtmöjlighet är moderniseringen och digitaliseringen av polis- och säkerhetsväsendet globalt. I likhet med många andra branscher är polis- och säkerhetssektorn vanligtvis konservativ när det gäller nya lösningar.

Nu talar mycket för att digitaliseringen även kommer att förändra denna sektor under det kommande decenniet och här är Axon ledande distributör av nya generationens mjukvaruteknik.

Axons aktie noterades på Nasdaq för ganska exakt 20 år sedan.

Hittills i år har Axonaktien stigit 3 procent. Sett under de senaste tolv månaderna är aktien upp 66 procent. Från toppnivåerna i år på över 200 dollar har aktien tappat nästan 40 procent i värde.

Analytikerkollektivet är positivt inställda till företaget. Sju av tio analytiker sätter köp på bolaget.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 175 dollar per aktie. Det indikerar en uppsida på knappt 40 procent mot nuvarande aktiekurs.

Skälet till att man ska äga Axon är bolagets produkter ger ett effektivare polisiärt arbete med färre döda i skjutningar och ett effektivare rättsväsende som på sikt sparar pengar åt statskassorna. Även de som grips av polis tycker sannolikt att Axons produkter är bättre än hur det var tidigare. 

Axons vision är att redan år 2030 ska skjutvapen inte användas i normal polisiär verksamhet. Samtidigt kommer AI-funktioner att spara mycket tid åt polisen. 


Axon är ledande i den här branschen och de kommer att vara huvudleverantör när poliskårer runt om i världen söker nya digitala lösningar och mindre våldsamma metoder för gripanden.

Den här processen kommer sannolikt att pågå under väldigt lång tid och produkterna kommer att fortsätta vässas och göras än mer effektiva med fler inslag av AI.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Se Placeraredaktionens aktieinnehav

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Axon Enterprise Köp 127,07 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -