Därför pressas Kinas internetjättar

Fonder ”Ökade regleringar för kinesiska internetbolag skapar oro på kort sikt, men på längre sikt blir det lägre risker i systemet”. Det säger Veronica Yu, Kinaförvaltare på Swedbank Robur i en intervju med Placera.

Placera har pratat med Veronica Yu för att höra om vad som händer i Kina på regleringsfronten av kinesiska internetbolag efter den inställda börsintroduktionen av ANT Group och vad som ligger bakom nedgången för Kinafonder sedan mitten på februari.

Veronica Yu

De kinesiska börserna var ju upp kraftigt i januari och till mitten av februari, vad ligger bakom den svaga avkastningen sedan dess?

”De kinesiska börserna gick särskilt starkt under slutet på fjolåret fram till det kinesiska nyåret i mitten på februari. Som alla marknader under hösten gick även Kina upp mycket beroende på förhoppningar om en återhämtning efter Covid-19 pandemin. Men i Kina var det också flödesstyrt. Stora nettoinflöden av kapital kom till Hongkong-börsen och fram till det kinesiska nyåret var det rekordstora nettoinflöden som letade sig till aktier och det blev en topp.”

”Men efter det kinesiska nyåret minskade kapitalflödet och vände till utflöden, samtidigt som Kina är det första stora landet som minskat sina kvantitativa stimulanser. Det gör att den totala kreditutgivningen i Kina kommer att öka mindre än 2020, för att hålla nere den totala skuldsättningen. Toppnoteringen på börsen kom precis i en period när det blev global ränte- och inflationsoro som även förstärkte sektorrotationen från tillväxtbolag till värdebolag. Tillväxtbolagen utgör en stor del av aktieindex i Kina. Totalt utgör digitala internetbolag mellan 40 och 45 procent av MSCI Kinaindex.”

”En annan kinaspecifik faktor är att vinstrevidering har varit svag för de stora internetbolagen i Kina efter kvartalsrapporten. Flera av de stora kinesiska internetbolagens rapporter var i linje eller svagare än marknadens förväntningar. Även talet om att kinesiska bolag på sikt kan behöva avnoteras från de amerikanska börserna har sannolikt minskat investerarnas aptit på kinesiska bolag.”

Världens största börsintroduktion stod för dörren den i november när ANT Group med ett värde på runt 37 miljarder dollar skulle noteras, men ställdes in i absolut sista minuten. Var det början på en ny regulatorisk våg?

”Det började med ANT Group:s börsintroduktion. Myndigheterna fick då plötsligt insyn i bolaget och insåg vilka risker som fanns i bolaget. Som exempel stod ANT Group för 10 procent av alla Kinas konsumentkreditlån. Det myndigheterna nu gör är förbyggande och de-risking av det finansiella systemet.”

”Regleringar har skärpts på flera fronter i Kina rörande monopol inom fintech och efterskolundervisning. Alibaba blev nyligen straffade för monopolistiskt agerande med en rekordstor bot på 2,8 miljarder dollar. Nu utreds även e-handlaren Meituan för att se om de har missbrukat en monopolsituation.”

”Det kom nya riktlinjer kring regleringarna i mitten på april som gäller de stora plattformsbolagen. De har fått  en månad på sig att göra tre saker. Först ska bolagen göra en självbedömning om de missbrukar sin ställning på marknaden. Efter det ska de rätta till missbruket om de har ett felaktigt beteende mot kunder och säljare på plattformen. Till sista ska bolagen presentera ett konkret förslag på åtgärder för hur de ska verka inom det nya ramverket ska se ut och efterlevas. Jag räknar med att vi får se resultatet av det under sommaren.”

”ANT Group utreds fortfarande av myndigheterna samtidigt som bolaget själva anpassar bolaget om det ska vara ett finansiellt holdingbolag och vilka regleringar och kapitalkrav som då krävs. Myndigheterna har även fått upp ögonen för digitala betalningar. Wechat Pay och Alipay dominerar marknaden och står för över 90 procent av betalningarna. Myndigheterna inser nu att där kan det finnas betydande risker. Det finns en röd tråd att myndigheterna vill minska riskerna för framtiden i det finansiella systemet. Men samtidigt skapar det stor osäkerhet för investerarna på kort sikt. Men om vi får ett hållbart regelverk som internetbolagen kan anpassa sig till försvinner mycket osäkerhet för investerarna.”

Är internetsektorn viktig för Kina?

”Privata kinesiska internetbolag är dynamiska, tech-drivna och innovativa. De har skapat enormt många arbetstillfällen i Kinas de senaste åren. Samtidigt hjälper det till att transformera landets ekonomi från produktionsdriven till konsumtionsdriven väldigt snabbt. Det möjliggör en ökad konsumtion på landsbygden. Det finns ingen intention från regeringen att döda den här typen av dynamiska bolag, men det är en kortsiktig intension att säkerställa framtiden för sektorn med tydligare regler och ramverk.”

Har du gjort några förändringar i fonden med anledning av den tuffare marknaden?

”Jag har inte gjort några stora eller dramatiska förändringar i fonden. Fonden har en lutning mot strukturell tillväxt och jag håller mig till den typen bolagen även om det är lite tuffare klimat för dem just nu. Men jag har passat på att köpa in mig i kinas största bilbatteritillverkare CATL nu när värderingen har kommit ner.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -