Här är månadens bästa fonder

Fondkommentar Den senaste månaden har börsuppgången stannat av. Placera har listat månadens vinnar- och förlorarfonder. Defensivt och råvaror har tagit över stafettpinnen.

Energisektorn är den bästa globala sektorn med 10 procent i avkastning under den senaste månaden. Finansbolagen fortsätter sin resa norrut tillsammans med råvarusektorn. Tekniksektorn har fått förnyad motvind med en nedgång på över 6 procent senaste månaden. Näst svagaste sektorn är sällanköpsvaror som backat 5 procent.

Lyfter vi blicken och ser på avkastningen på alla tillgångsslag sedan årsskiftet, hör oljan till årets vinnare med en uppgång på drygt 36 procent, mätt i dollar. Det kraftigt stigande oljepriset har även lyft energisektorn som är den bästa globala aktiesektorn med en uppgång på 23 procent, precis före banksektorn och råvarusektorn.

Brentolja

Industrimetaller är det näst bästa tillgångsslaget med en uppgång på 25 procent, med koppar och järnmalm som de bästa metallerna. De mest riskfria tillgångarna amerikanska långa obligationer och guld har haft mest motvind i år. Båda har negativ avkastning, guldet har backat närmare 4 procent och en investering i amerikansk 30-årig obligation har varit i det närmaste ett blodbad och tappat hela 16 procent

Stockholmsbörsen hör till årets bästa börser tillsammans med råvarukänsliga Torontobörsen och Londonbörsen. Istanbulbörsen intar en jumboplats och har backat närmare 18 procent samtidigt som den turkiska liran hör till årets svagaste valuta mot den amerikanska dollarn.

Att riskaptiten har mättats ser man även i de spekulativa kryptovalutorna. Bitcoin handlades på 63 000 dollar i mitten på april och har tappat 29 procent i värde och handlas nu på 44 800 dollar.

Europa skiner den senaste månaden. En bred europaindexfond har avkastat drygt 2 procent. En bred svensk indexfond har backat med knappt 1 procent samtidigt som en smal svensk indexfond som följer de 30 största bolagen sjunkit 1,5 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat drygt 2,2 procent den senaste månaden och hör till de sämsta fondkategorierna. USA som utgör den största enskilda vikten i en globalindexfond på runt 60 procent har backat marginellt, mätt i svenska kronor.

valutamarknaden har dollarn tappat 1,7 procent i värde mot den svenska kronan. Euron har samtidigt stärkts marginellt från 10,10 kr till 10,14 kr.

Placera har listat 15 i topp och botten från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från 8,9 procent till minus 17,8 procent.

Överst på vinnarlistan hittar vi en smal branschfond som i huvudsak investerar i nordiska fastigheter. SEB Fastighetsfond Norden var tidigare en global fastighetsfond som nu enbart fokuserar på den nordiska marknaden. Fonden har stigit närmare 9 procent den senaste månaden.

Det har på kort sikt varit en bra förändring med ett en betydligt mer koncentrerad portfölj på drygt 20 innehav. De tio största innehaven väger hela 62 procent.

Fastighetsbolaget Balder väger drygt 9 procent och är fondens klart största innehav följt av Sagax på 8,5 procent.  

Strand Småbolagsfond intar andraplatsen med en uppgång på över 8 procent vilket gör att årets avkastning stiger till närmare 13 procent. Investeringar görs i små- och medelstora bolag med stabil vinstutveckling och starka balansräkningar.

Fonden har ett tydligt tillväxtfokus och är koncentrerad med 23 innehav. Industrisektorn väger tyngs på knappt 27 procent tätt följt av cykliska konsumentbolag på 26 procent.

Klart största innehav är Evolution Gaming med en vikt på 8,3 procent. Den svenska teknikkoncernen Sdiptech är näst störst på 6 procent, följt av medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion på 5 procent. De tio största innehaven väger 47 procent.

Dataspelsförläggaren Thunderful Group hör till en av månadens bästa bidragsgivare för fonden, med en uppgång på 14 procent. En annan stark bidragsgivare är medicinteknikbolaget Arjo som avkastat 16 procent.

Oljepriset har rusat 5 procent och kopparpriset över 10 procent under månaden. Det har lyft flera branschfonder med råvaru- och energifokus. Det har letat sig in hela sju branschfonder på vinnarlistan. Utöver det hittar vi även några Brasilienfonder som även är råvarutunga till sin natur.

Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy. Det är en aktivt förvaltad fond som främst investerar i medelstora energibolag. USA är det största investeringslandet på 46 procent, följt av Storbritannien på 21 procent.

Det är en koncentrerad fond med 36 innehav och som till största delen utgörs av medelstora bolag. Största innehav är Madridbaserade olje- och naturgasbolaget Repsol med 6,1 procents vikt. Aktien har stigit med drygt 10 procent den senaste månaden.

Fonden hör även till årets vinnarfonder och har stigit över 37 procent sedan årsskiftet.

Förlorarlistan består av global och amerikanska tillväxtbolag. Listan består av en uppsjö av teknikfonder som haft det riktigt motigt den senaste månaden.

Tuffast har det varit för MS INVF US Growth som backat närmare 18 procent på en månad. Det har gjort att årets avkastning lyser rött på omkring 9 procent.

Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash.

MS INVF US Growth är koncentrerad med 46 innehav. Teknikbolag väger tyngst med 39 procent följt av kommunikationssektorn på 31 procent. Den största under sektorn är mjukvarubolag som utgör närmare en tredjedel av fondens värde.

Det amerikanska betaltjänstbolaget Square är fondens tyngs innehav och väger 5,7 procent. Aktien har haft en blytung månad och backat över 20 procent.

Att listan består av ett antal teknikfonder som varit vinnare de senaste åren är inte så konstigt då det tillväxt- och tekniktunga Nasdaq 100 index backat 6 procent den senaste månaden.

Trots att flera av de stora amerikanska teknikjättarna levererade starka rapporter för det första kvartalet har det inte räckt för att lyfta kurserna. Det är tydligt att det varit en riktigt motvind och svårt att attrahera investerar kollektivet. Apple lämnade en vinst för årets första kvartal på hela 125 miljarder kronor och slog analytikernas förväntningar med råge. Trots det har kursen backat över 6 procent den senaste månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -