Stockholmsbörsen har halkat efter

Utblick Sammantaget har det varit en lite försiktigare börsutveckling under senare tid. Europa och en del småbörser är vinnare medan stora delar av Asien, och delvis också USA, gått svagt när marknaden skiftat fokus. Sverige tillhör också förlorarna.

Efter en stark börsutveckling i inledningen av året har vi nu en lite svagare 30-dagarsperiod bakom oss. Även om det också finns många, och tydliga, undantag. Årets återkommande historia med en stark inledning på varje månad har heller inte upprepats i maj. Det stora temat har ändå varit en omallokering på aktiemarknaden från tillväxt- till värdeaktier samtidigt som regioner som fått fart på vaccinering, och därmed börjat förbereda för ett återöppnande av ekonomierna, gynnats. Det här har lett till att flera börser i Europa gått starkt. Med Sverige och några andra länder som undantag.

Det finns också ett visst råvaruinslag, och då främst med anknytning till olja, bland vinnarbörserna.

Dessutom har flera länder, som halkat lite efter i årets uppgång, fått lite revansch. Det här har bland annat bidragit till att de nya tillväxtekonomierna (Frontier Markets) har gått allra starkast under den senaste 30-dagarsperioden med en genomsnittlig uppgång på 3,0 procent (MSCI-index i lokal valuta), och nu faktiskt leder årets börsrace.

De stora förlorarna återfinner vi främst bland tillväxtekonomierna (Emerging Markets). Mycket beroende på att tre av förra årets börsgunstlingar, Kina, Sydkorea och Taiwan, gått svagt. Techfrossan påverkar givetvis dessa börser starkt och i det kinesiska fallet även ekonomiska åtstramningar och politiska åtgärder riktade mot flera stora företag. Asiatiska börser, och främst de som ligger långt fram på den ekonomiska utvecklingskurvan, har närmast genomgående gått svagt.

En faktor som också påverkat börsutvecklingen är oron kring den amerikanska inflationen. Inflationen steg kraftigt i april och skickade en liten chockvåg genom finansmarknaden. Volatiliteten (VIX) på den amerikanska börsen tog ett skutt uppåt men har nu åter krupit ner till hyggligt låga nivåer. Ändå får man nog räkna med att inflationstemat hänger sig kvar och tidvis kommer att bidra till börsturbulens. Något annat skulle förvåna. Även om den amerikanska centralbanken gör sitt bästa för att hålla finansmarknaderna på gott humör.

Åt det mer positiva hållet drar konjunkturutvecklingen. I EMU-området fortsätter det mesta av inkommande makrodata att överraska på uppsidan. Vilket kan utläsas i Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som möter hur makrosiffrorna faller ut i förhållande till analytikernas prognoser. Riktigt lika stark är inte ESI för USA men här är också analytikernas förväntningar rejält uppskruvade. Så ett ESI som mest rör sig sidledes ska nog ändå tolkas som att det mesta går åt rätt håll i amerikansk ekonomi. Det som framför allt hade negativ effekt på ESI var den överraskande svaga sysselsättningsutvecklingen i april. Här ska dock sägas att de mesta av annan arbetsmarknadsdata pekar uppåt och förhoppningen är att den svaga aprilsiffran visar sig vara ett tillfälligt undantag.

Även bland tillväxtekonomierna pekar det mesta av konjunkturstatistiken uppåt. Det finns dock stora skillnader mellan enskilda länder och bland annat sticker Sydamerika, Indien och delar av Afrika ut med fortsatt hög smittspridning eller riks för detta. I Asien är det dessutom fortsatt vanligt med hårda restriktioner direkt det finns minsta tecken på förnyade Coronautbrott.

mycket av de kortsiktiga konjunkturförhoppningarna ligger i nuläget på Europa och USA.  

Developed Markets

De utvecklade ekonomierna har en lite tuffare period bakom sig och har backat med en knapp procent under den senaste 30-dagarsperioden. Det är ändå relativt jämt skägg mellan plus- respektive minusvarianter på börslistan.

På börslistan över utvecklade ekonomier syns den omvärdering som sket på finansmarknaden tydligt. Dels att det skett en omallokering får tillväxt- till värdeaktier, dels en ökad tillförsikt kring Europa nu när vaccineringen tagit bättre fart och ekonomierna åter börjar öppnas upp. Det kanske tydligaste exemplet på det är Österrike som hade ett riktigt tufft 2020, och inte alls hängde med i rekylen uppåt. Den österrikiska börsen backade med lite drygt 10 procent under året. Överhuvudtaget är det mycket Europa på vinnarlistan för den senaste 30-dagarsperioden. Tyvärr är Sverige ett av undantagen. Men sett från årsskiftet är det ändå bara nämnda Österrike som utvecklats bättre.

Den amerikanska börsen har sjunkit med 0,9 procent med, i huvudsak, techaktier som sänke.

Bland övriga förlorare hittar vi bland annat Israel, Singapore, Nya Zeeland och Japan. Vad som utlöst nedgången varierar. Nya restriktioner och militär konflikt bland annat.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna har som grupp utvecklas sämst under den senaste 30-dagarsperioden och backat med 3,1 procent. Även här syns spåren av den omallokering som skett på aktiemarknaden. Bland förlorarna hittar vi bland annat Kina, Sydkorea och Taiwan som var något av fjolårets gunstlingar i placerarkollektivet. Sydkorea och Taiwan ligger trots nedgången fortfarande på plus för året medan den kinesiska börsen nu halkat under nollstrecket. I Kinas fall bidrar dessutom politiska åtgärder, mot flera techjättar, till att pressa kurserna.  Sydafrika har väl heller inte riktigt fått den utväxling på stigande råvarupriser som många kanske hade hoppats på. Mest förvånande är kanske ändå att den chilenska börsen gått så svagt när kopparpriset varit uppe och nosat på rekordnivåer, men här har å andra sidan valutan gått starkt.

På vinnarlistan hittar vi två östeuropeiska länder i topp. Så även här syns en ökad tillförsikt kring utvecklingen i Europa i stort. Dessutom har ett stigande oljepris lyft börserna i flera länder.  Även den turkiska börsen har hittat köpare men valutan fortsätter att tappa, vilket bidrar till att rensa bort det mesta av avkastningen för en utländsk investerare.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna, eller snarare förhoppningsekonomierna, har gått starkaste under den senaste 30-dagarsperioden med en genomsnittlig uppgång på 3,0 procent. Det verkar röra sig om en del bottenfiske när placerare letar avkastning och lågt värderade börser. De flesta vinnare har inte alls hängt med i börsuppgången i inledningen av året. Några oljeländer finns förstås också bland vinnarna, liksom några östeuropeiska länder. Bland dessa förtjänar Kazakstan att lyftas fram ännu en gång. Efter ytterligare en period med bra börs summerar årets uppgång till hela 42,6 procent. Därmed är Kazakstan, med viss marginal, årets vinnarbörs.

Det är få förlorare på listan men det rör sig om asiatiska länder. En region som över lag har gått ganska svagt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -