På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investerarna fortsätter sektorrotera

Fondkommentar Riskviljan och investerarsentimentet är fortsatt på rekordnivå. Investerarna föredrar värdeaktier framför tillväxtaktier och inflationen ses som den största risken för en fortsatt börsuppgång. Det visar den senaste investerarenkäten.

Investerarna positionerar sig för inflation. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 till 13 maj.

Högre inflation och högre global tillväxt, är det nya konsensus. Andelen investerare som förväntar sig högre företagsvinster och en starkare tillväxt är fortfarande på en närmast rekordhög nivå. Allt fler förväntar sig även högre korträntor under det närmaste året. Det är en stor kontrast mot förväntningarna i maj 2020.

Förväntningarna på när Federal Reserve kommer att genomföra den första räntehöjningen har flyttats den senaste månaden. Tidigare var synen för en första räntehöjning januari 2023, nu är det november 2022. Men en allt större andel investerare tror att det kan bli en räntehöjning redan under första halvåret 2022.

De kraftigt stigande inflationsförväntningarna har gjort att inflationshotet nu ses som den största risken för en fortsatt börsuppgång. På andra plats är investerarna oroliga för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Fed började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor.

Covid-oron hos marknadens aktörer fortsätter att minska och intar nu ”bara” en fjärdeplats.

Investerarnas kassor är fortfarande på en historisk låg nivå. Nettokassan var oförändrad på 4,1 procent. Det var den första ökningen av kassan sedan juli 2020.

Även om den amerikanska ränteuppgången har lugnat ner sig för tillfället tror en majoritet av investerarna att aktier kan få en tuff miljö när den amerikanska 10-åringen stiger till över 2 procent.

Fördelningen till globala aktier är högre än någonsin, samtidigt som fördelningen till obligationer fortsätter att minska och har nu nått den lägsta nivån sedan februari 2018.

Den fortsatt höga riskviljan har skapat stor efterfrågan på sen-cykliska aktier. Investerarna överviktar nu sen-cykliska sektorer som banker, energi och råvaror med den högsta nivån på 15 år.

Fördelningen till teknikaktier fortsätter att minska, men är trots nedgången fortfarande en sektor som har en klar övervikt.

Investerarna tror att värdeaktier kommer att ha en högre avkastning än tillväxtaktier det närmaste året.

Investerarnas intresse för eurozonen-aktier fortsatte att stärkas under månaden. Den positiva synen på eurozonsaktier är den högsta sedan mars 2018. Storbritannien som till stor del består av cykliska banker och råvarubolag har attraherat många investerare under månaden. De investerare som överviktar Storbritannien är den högsta sedan mars 2014.

Hela nio av tio investerare tror att europeiska sen-cykliska aktier spås fortsätta öka vinsterna och nå en vinsttopp först under 2022.

Allokeringen till tillväxtmarknadsaktier fortsätter att sjunka i populäritet. USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Investerarna har haft en tydlig övervikt i amerikanska aktier sedan mars 2019.

Trots att allokeringen till teknikaktier sjunker för varje månad och nu är den lägsta sedan januari 2009, räknas teknikaktier den näst mest populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

På första plats hittar vi Bitcoin som efter fjolårets otroliga kursuppgång har fortsatt stiga i år även om priset backat betydligt den senaste månaden. Värt att notera är att fjolårets väldigt populära investeringsstrategi att investera i ESG-bolag anses vara en fortsatt hög risk och intar tredjeplatsen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -