Fed gör allt för att lugna marknaden

Makroveckan Sett till förutsättningarna så klarade finansmarknaderna förra veckans amerikanska ”inflationschock” riktigt hyggligt. Nu ligger mycket av tyngden på den amerikanska centralbankens axlar. På fredag får vi dessutom en viktig värdemätare på det globala konjunkturläget.

Ett tag såg det ut att kunna bli riktigt oroligt på finansmarknaden efter den överraskande höga, amerikanska inflationssiffran för april men när förra veckan kan summeras så blev det inte så illa som befarat. Den svenska börsen backade med måttliga 1,2 procent och den amerikanska (S&P500) med 1,4 procent. Då stod dessutom den amerikanska börsen högre i fredags än vad den gjorde inför onsdagens ras.

Även de amerikanska räntorna har backat tillbaka till nivåerna innan onsdagens inflationssiffra. Tioårsräntan ligger nu på 1,61 procent. Det ska dessutom poängteras att realräntorna, det vill säga de nominella räntorna rensat för inflation, ligger på rekordlåga nivåer. Ett skäl till att börsen fortsatt är attraktiv och att dollarn fortsätter att gå svagt.

Ett betydande skäl till att oron fallit tillbaka är att det på marknaden finns ett stort förtroende för att den amerikanska centralbanken ska ta inflationsuppgången med ro och hålla fast vid sin expansiva penningpolitik. Lite ytterligare olja på räntevågorna ska det dessutom förhoppningsvis bli på onsdag när Federal Reserve publicerar det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet. Dessutom är veckan späckad med tal från bankföreträdare som troligen kommer att göra sitt bästa för att hålla marknaden lugn.

I övrigt är det annars ganska tunt på veckans makroagenda. I alla fall på sådant som skulle kunna stöka till det riktigt ordentligt. Samtidigt kanske det också saknas ordentliga triggers för en bredare börsuppgång.

Det kommer visserligen en del inflationssiffror under onsdagen. Bland annat från Storbritannien, EMU-området och Kanada. Möjligen kan dessa bidra till en del rörelse på valutamarknaden.

I övrigt är det fredagens preliminära inköpschefsindex för maj som lär röna en del intresse. Här ligger förväntningarna på att indexen ska bekräfta bilden av en ekonomisk återhämtning som rör sig uppåt i god takt och mycket lite talar för eventuella överraskningar. Det är väl främst om utfallen avviker tydligt från förväntningarna som det kan bli lite marknadsrörelser. Intressantast är kanske siffrorna över leveranser och insatsvarupriser, givet den underliggande inflationsoro som fortfarande ligger där och puttrar.   

Måndag

Ganska tomt på makrofronten. Det viktigaste har publicerats under natten då de kinesiska siffrorna över industriproduktion och detaljhandel för april presenterades. Industriproduktionen steg med 9,8 procent i årstakt och detaljhandeln med 17,7 procent. Imponerande siffror onekligen men detaljhandelssiffran var ändå en bra bit under förväntningarna på 24,9 procent.

Tisdag

Japansk BNP backade sannolikt under första kvartalet när förnyade restriktioner ställde till det. Däremot finns visst hopp om att BNP-siffran för EMU-området justeras upp en aning nu när ett mer tillförlitligt underlag finns till hands.  

Onsdag

Inflationssiffror från Storbritannien, EMU-området och Kanada. Mest intressant är kanske den kanadensiska siffran då Bank of Canada redan har flaggat för försiktiga åtstramningar och kanske kan vara lite vägledande för Federal Reserve. I alla fall på lite sikt. Det mesta av marknadens fokus lär ändå hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Förhoppningen på marknaden är att det ska vara så pass duvaktigt att inflationsoron dämpas.

Torsdag

De svenska bostadspriserna fortsätter oförtrutet uppåt. Vilket lär bekräftas i Valueguard färska siffror. Håll också koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. Att den sjönk så mycket i förra veckan bidrog till lugna ner oron efter den överraskande svaga sysselsättningsutvecklingen i april.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen rullas ut på bred front. Om de skulle visa något annan än att återhämtningen rullar på i god takt skulle vara en stor överraskning. Lär därför bli en del fokus på vad företagen säger om prisutveckling och leveransproblem. Det som möjligen skulle kunna överraska åt ettdera hållet, och därmed skapa vissa marknadsreaktioner, är utvecklingen för tjänstesektorn i EMU-området.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -