Här är ESG-fondernas favoritaktier

Fondkommentar ESG-fonder har haft enorma inflöden. Vid en närmare analys av de 20 största ESG-fonderna i världen är det tydligt att tekniksektorn är den populäraste sektorn att investera i. Vi hittar ett nordiskt bolag bland de mest investerade av alla ESG-bolag enligt en rapport från indexberäknaren MSCI.

Jag skrev tidigare om att ESG-fonder attraherar ett rekordstort kapital. Placera har valt att se på de största innehaven i de 20 största ESG-fonderna i världen, som MSCI har rapporterat. Det finns fyra nordiska fonder bland de 20 största ESG-fonderna i världen.

Det kan låta mycket, men 80 procent av allt globalt kapital som är investerat i ESG-fonder hör hemma i europeiska ESG-fonder. Nordiska investerare tillsammans med holländska anses vara de som anammade ESG-trenden allra först. Det finns således en logik att nordiska fonder är överrepresenterade.

Tekniksektorn är mest representerad och alla fonder investerar i teknikbolag. Många av fonderna investerar runt en tredjedel av fondens tillgångar i sektorn. Pictet-Global Environment Opportunities investerar så mycket som 37,5 procent i tekniksektorn. Minst investerat kapital har systerfonden Pictet – Water med 3,5 procent. Nordea Klimatfond som är den största nordiska ESG-fonden investerar drygt 32 procent i tekniksektorn.

Populäraste aktier Sektor
Microsoft Teknik
Apple Teknik
Alphabet Kommunikation
Amazon Konsumtion
Synopsys Teknik
Nvidia Teknik
Applied Materials Teknik
Thermo Fisher Hälsovård
Danaher Hälsovård
Ecolab Material
Linde  Material
The Home Depot Konsumtion
Agilent Technologies Hälsovård
American Water Works Allmännytta
Nike Konsumtion
Orsted Allmännytta
Amercian Towers Fastigheter
Equinix Fastigheter
Comcast Kommunikation
Källa: MSCI, 311220  

 

Microsoft är den vanligaste teknikaktien och återfinns i knappt hälften av fonderna med en genomsnittsvikt på drygt 5 procent. En av fonderna har investerar 7,3 procent i aktien. Apple finns i sju av fonderna där investeringen ligger på i genomsnitt 5,7 procent och maxvikten är på 7,6 procent.

Mjukvaru- och halvledarbolaget Synopsys har den tredje högsta genomsnittsvikten på 1,7 procent i fonderna, följt av grafikkortsspecialisten Nvidia med 1,6 procent. Båda fonderna finns i sju av ESG-fonderna.

Näst populäraste sektor är Industrisektorn där alla 20 fonder investerar. Hela 44 procent av fonden Pictet – Water är investerad i industribolag, följt av Nordea Klimafond på 37 procent. Samtidig hör Nordea 1 – Emerging Stars Equity till de som har minst investeringar i sektorn på mindre än en procent. Det är Handelsbanken Hållbar Energis största sektorbet på 28 procent.

Hälsovårdssektorn är tredje populärast att investera i. Tre fonder väljer bort sektorn, fonden Stewart Investors APAC Leaders Sustainable investerar mest med hela 19 procent. Thermo Fisher är populäraste hälsovårdsbolaget och hälften av fonderna äger bolaget. Genomsnittsinvesteringen är knappt 2 procent.

Konglomeratet Danaher som producerar många produkter till hälsovårdssektorn är näst populärast. Aktien återfinns i 9 fonder med en snittvikt på 2,3 procent. Tredje populärast är medicinteknikbolaget Agilent Technologies som är specialister på diagnostikverktyg. Den finns i nio fonder med en vikt på 0,9 procent.

Kommunikationsservice är fjärde populärast, 14 fonder investerar i sektorn och sex av fonderna har ingen investering här. Nordea Klimafond har ingen investering i sektorn. Systerfonden Nordea 1 – Emerging Stars Equity hör till en av de största investerarna i sektorn på 11,6 procent. Största vikt hittar vi i fonden Vontobel- mtx Sustainable EM Leaders på 13,2 procent.

Alphabet (Google) är det vanligaste kommunikationsservicebolaget och återfinns i 12 av fonderna med en genomsnittsvikt på knappt 2 procent. Verizon Communications som leds av förre Ericsson vd:n Hans Vestberg återfinns i sju fonder med en vikt på i genomsnitt 1,3 procent.

Allmännyttiga bolag är också populära investeringar. Tre fonder har valt bort sektorn. Två börshandlade fonder iShares Global Clean Energy UCITS ETF och iShares Global Clean Energy ETF har närmare 50 procent i sektorn. Aktivt förvaltade Pictet – Water har över 30 procent investerat här.

I sektorn hittar vi danska energibolaget Ørsted som är världsledande på havsbaserad vindkraft. Ørsted finns i fem av de största ESG-fonderna med en genomsnittsvikt på 2,2 procent. Ørsted har gjort en snabb och radikal resa från ett fossilbaserat energibolag till ett av världens ledande gröna energiföretag. Det är det enda nordiska bolag som återfinns bland de populäraste aktierna hos de största ESG-fonderna.

Vattenreningsbolaget American Water Works hör till sektorns populäraste aktier och finns i åtta fonder. Snittvikten är 1,3 procent en fond av investerat 4,8 procent. Handelsbanken Hållbar energi har närmare 25 procent investerat i sektorn och det är fonden näst största sektor, före tekniksektorn.

Energisektorn har minsta antal investerade fonder. Knappt hälften av de 20 fonderna har inga investeringar i energibolag. Största energibett har den passivt förvaltade fonden iShares ESG Aware MSCI EM ETF med drygt 5 procent. Ett index som väljer bort bolag som är verksamma inom oljesand och kol. Totalt har indexet 11 gas och oljeinvesteringar. Naturgasbolaget Oneok finns i flest ESG-fonder totalt fem.

ESG är en akronym för engelska Environment, Social och Governance, på svenska miljöansvar, socialt samhällsansvar och företagsstyrning. Det är tre centrala faktorer för att mäta hållbarhet och positiva samhällseffekter av en investering i ett företag. Som förvaltare av en ESG-fond handlar det om att välja bolag som uppfyller ESG-kriterier. Samtidigt ska de skapa förutsättningar för en långsiktig bra avkastning.

I praktiken är det upp vill varje fondbolag att ta ställning till hur den egna hållbarhetsanalysen ska bedrivas och hur stränga investeringskraven ska vara. De fondbolag som hållit på längst med ESG-investeringar har 30 års erfarenhet.

Många satsar på de bolag som redan är bäst i klassen, andra väljer att satsa på att påverka de som är mindre bra, men där uppsidan att samhällseffekterna blir stora när en förändring till det bättre sker. Det finns fonder som har en mer tematisk ansats och bara investerar i miljöbolag.

En del fondbolag utesluter vissa branscher och väljer in bolag som är ESG-förebilder. Andra fondbolag väljer att ta strid, vara aktiva ägare och påverka bolagen i önskad riktning, vilket gör att de inte utesluter vissa branscher utan som exempel kan de investera i oljebolag för att påverka dem att aktivt investera i förnybar energi och på så sett bidra med positiva samhällseffekter när det transformeras. Ytterligare en dimension är att det finns passivt indexbaserade ESG-fonder som följer olika ESG-index med olika investeringsprinciper samtidigt som det finns en uppsjö med aktivt förvaltade ESG-fonder.

De olika angreppsätten gör att ESG-fonduniverset är allt annat än enhetligt. Även som investerare har vi kommit olika långt i ESG-tänkandet och vissa av faktorerna kan vara viktigare än andra. Som fondinvesterare i ESG-fonder kan det vara en bra start att börja läsa ESG-policyn för fondbolagen som kan skilja sig väsentligt, så att policyn över stämmer med din egen syn på ESG.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -