Dags att ge din depå fjärrsupport?

Aktieanalys Tyska mjukvarubolaget Teamviewer är en av många aktier som slaktats i techsektorn senaste veckorna. Bolaget är ledande på fjärranslutningslösningar och support. Är det läge att slå till?

Teamviewer är världens största bolag inom fjärranslutningslösningar och fjärrsupport. Totalt finns Teamviewers mjukvara på drygt 2,5 miljarder enheter. 

Huvudintäktskällan för bolaget är ett program som gör det möjligt att koppla samman och fjärrstyra datorer, plattor och mobiler. En annan intäktskälla är videokonferenser och dataöverföring.

Totalt har bolaget idag 603 000 betalande prenumeranter.

Hela marknaden växer i årstakt med runt 25 procent. Marknaden gynnas av att allt fler arbetar hemma och IoT. Pandemin har naturligtvis gynnat bolaget kraftigt.

Bolaget grundades 2005. Huvudkontoret ligger i sydtyska Göppingen som ligger i Baden-Würtenberg, samma region som mjukvarujätten SAP.

Teamviewer har en gratisversion av mjukvaran som används för att locka in nya kunder. Fördelen med det här upplägget är att införsäljningskostnaderna kan hållas väldigt låga.

Nya betalande användare kan redan produkten och vet precis varför de vill betala. Affärsmodellen bygger på en prenumerationstjänst.

Tillväxten både är och har varit mycket kraftig. 2018 omsatte Teamviewer 230 miljoner euro. 2020 landade omsättningen på 456 miljarder euro och i år spås omsättningen stiga till 539 miljarder euro.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 456 539 690 871
Rörelsemarginal, % 36,00% 36,50% 39,00% 40,70%
Vinst/aktie EUR 0,51 0,44 0,73 1,06
Utdelning EUR        
         
Källa: Marketscreener        


2020 var den geografiska fördelningen följande Europa (exklusive Tyskland), Mellanöstern och Afrika stod för 27 procent, USA för 25 procent, Tyskland för 16 procent i Tyskland och Asien och Stillahavsregionen stod för 13 procent.

Tillväxten sker samtidigt som bolaget uppvisar riktigt höga rörelsemarginaler på 36 procent.

När resultatet för det fjärde kvartalet presenterades uppgav Teamviewer att faktureringstillväxten under kommande kvartal kommer att ligga på mellan 20 och 40 procent.

Under det första kvartalet 2021 var faktureringstillväxten 26 procent.

Teamviewers egen prognos för helåret 2021 är en fakturering på mellan 585 och 605 miljoner euro.

Teamviewer noterades den 25 september 2019 på Frankfurtbörsen. Noteringen var den största tyska tech-introduktionen sedan it-bubblan. Introduktionspriset var 25 euro.

Bolaget sattes på börsen av riskkapitalbolaget Permira som fortfarande är största ägare i Teamviewer med 20 procent av aktierna.

Bolaget börsintroducerades inte för att de behövde mer pengar utan för att Pemira ville göra en exit. Permira köpte Teamviewer 2014 för 870 miljoner euro. Idag värderas Teamviewer till 6,2 miljarder euro.

Aktien har bland annat pressats av en oro hos investerarna att jämförelsetalen är tuffa, men har också dragits ner i den allmänna techoron under de senaste veckorna.

Hittills i år har aktien fallit 29 procent och sett över de senaste tolv månaderna är fallet 27 procent.

Det saknas naturligtvis inte risker på nedsidan. En är att det skulle komma konkurrerande mjukvaror. En annan risk med så många användare och känsliga data som Teamwiever hanterar är att det uppstår säkerhetsluckor.

En annan risk av mer tillfällig karatär är att storägaren Permira vill göra en fullkomlig exit och sälja de resterande 20 procenten. Det skulle i och för sig också kunna vara en katalysator för aktiekursen.

Just nu har dock Teamviewer den sällsynta mixen av hög organisk tillväxt och höga marginaler under flera år framöver. Samtidigt som aktien tagit mycket stryk. Det är för bra för att inte sätta köp på aktien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Se Placeraredaktionens aktieinnehav

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TEAMVIEWER SE INH O.N. Köp 31,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -