På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så hittar toppförvaltaren morgondagens europeiska snabbväxare

ANNONS Att hitta europeiska småbolag som går från att vara lokala marknadsledare till att ta steget ut på en global marknad. Det är framgångsreceptet bakom succéfonden Fondita European Micro Cap. Fonden, som bara i år stigit med cirka 20 procent, har avkastat bättre än sitt jämförelseindex under fyra av de fem senaste åren.

Köp fonden här.

"Det finns många fina små europeiska bolag som inte har någon större analytikertäckning, vilket gör att de tenderar att bli lite bortglömda. Det är här vi hittar våra starkaste köpkandidater", säger Kenneth Blomqvist som förvaltar fonden i en intervju med Facebook-gruppen Aktier (se länk i slutet av artikeln.)

Kenneth Blomqvist, förvaltare

Kenneth anslöt till det finska fondbolaget Fondita 2011 efter att ha förvaltat nordiska och europeiska aktiefonder inom Handelsbanken under 11 år. Han säger att idén till Fondita European Micro Cap kom när han var ute och besökte europeiska bolag och insåg att det var många mindre tillväxtbolag med starkt position och stor potential som mer eller mindre flög under marknadens radar.

“Vi tyckte det fanns många intressanta bolag som stod i färd att ta steget ut globalt efter att ha byggt en stark affär lokalt. Det är det vi menar skiljer micro caps från small caps. Medan small caps redan tagit steget globalt finns hela den resan kvar att göra bland micro caps. Det innebär att möjligheterna är stora om man hittar rätt bolag.”

Letar lokala champions

Fondita European Micro Cap letar således bolag som har byggt upp en stark marknadsposition lokalt och som i nästa steg ska adressera en global marknad. Fonden investerar i kvalitetsbolag i Europa med ett börsvärde om högst 800 miljoner euro (cirka 8 miljarder svenska kronor).

"Vi letar efter lokala marknadsledare som byggt upp en stark position i nischade segment och som står redo att ta klivet ut på en global marknad. Den resan vill vi vara med på", förklarar Kenneth och fortsätter:

"Att bolagen har bevisat sin affärsmodell är viktigt innan vi investerar, vilket gör att vi inte går in i det allra tidigaste skedet i bolagets tillväxtresa. Därför tenderar vi inte investera i de allra minsta bolagen utan köper hellre när bolaget växt till sig lite. Det gör risken mer hanterbar men erbjuder oss fortfarande en stor uppsida om bolaget lyckas skala upp verksamheten globalt."

Utöver att affärsmodellen ska vara testad vill Kenneth se att bolagen präglas av kvalitet, har ambitionen och förmågan att göra förvärv samt att de är entreprenörsdrivna och gärna har starka storägare.

Tematiska drivkrafter bakom tillväxt

Fonden består idag av ett trettiotal bolag som alla drivs av strukturella tillväxttrender och som har medvind av tematiska drivkrafter som demografi, digitalisering, automation av tillverkningsindustri samt miljö och klimat. Flera av dessa trender har accelererat under pandemin, vilket gynnat fondens utveckling.

"Det är mycket som spelat fonden i händerna tematiskt under det senaste året, framförallt den ökade digitaliseringen och fokus på automation och miljö. Som vi ser det kommer dessa trender vara aktuella under lång tid framöver", säger Kenneth.

Bland bolag som förvaltaren tagit in i portföljen – mot bakgrund av de tematiska drivkrafterna – märks svenska Sdiptech (digitalisering), den tyska tillverkaren av läkemedelsutrustning Eckert & Ziegler (demografi), PVA Tepla (automation) som är en tysk tillverkare av utrustning för produktion och bearbetning av högteknologiska industrimaterial samt tyska Steico som tillverkar energibesparande isoleringsmaterial.

I portföljen finns även finska Musti som distribuerar husdjurstillbehör.

"Musti är en klar vinnare på pandemin i takt med att fler köper husdjur. Bolaget har en stark position i Sverige, Finland och Norge och vi tror att det finns fortsatt mycket goda tillväxtmöjligheter framåt”, säger Kenneth.

Småbolag fortsatt attraktiva

Kenneth tycker det ser fortsatt ljust ut för de europeiska småbolagen och menar att man inte ska vara alltför orolig för att värderingarna är på historiskt höga nivåer.

"I ett längre perspektiv tror jag att små tillväxtbolag kommer fortsätta utvecklas bättre än börsen, precis som de har gjort historiskt. Och jag har väldigt stor tilltro till våra bolags förmåga att växa sina verksamheter med lönsamhet."

"Jag brukar säga att en till två gånger per år kan man förvänta sig ordentliga sättningar på aktiemarknaden. Men jag ser ingen överhängande risk för att vi ska få en ordentlig sell-off, och skulle vi få det brukar just småbolagen återhämta sig starkast.”

Köp fonden här.

Se intervjun med Fondita här.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -