Flödet till ESG-fonder allt starkare

Fondkommentar Enligt en rapport från Morningstar var det ett fortsatt rekordinflöde av kapital till ESG-fonder under årets första kvartal. Ett inflöde av kapital som gynnar europeiska fondförvaltare, och vi hittar några nordiskbaserade ESG-fonder bland världens största.

Intresset för ESG-fonder fortsätter att växa i det närmaste lavinartat. Hela 185 miljarder dollar landade nettoinflödet till ESG fonder under de tre första månaderna 2021. Det motsvarar en tillväxt på 17 procent jämfört med kvartalet före som också var ett rekordkvartal.

Europabaserade fonder tar den absoluta majoriteten av nettoinflödet på motsvarande 79 procent samtidigt som knappt 12 procent letar sig till USA baserade fonder. Enligt Morningstar närmare sig nu det globala totala beloppet i ESG-fonder svindlande 2 000 miljarder dollar.

Det enorma investerarintresset gör att det startar nya ESG-fonder i ett enormt tempo, under årets första kvartal såg 169 nya ESG-fonder dagens ljus. Sista kvartalet 2020 lanserades 215 ESG-fonder. Knappt två tredjedelar av de nystartade fonderna hade europeisk hemvist.

Europabaserade ESG-fonder tog majoriteten av det nya kapitalet under inledningen på året. Men den största tillväxten hittar vi i segmentet resten av världen där tillväxten var över 30 procent. Drygt 17 miljarder dollar flödade in i länder som Kanada, Australien, Japan, Kina och Nya Zeeland.

83 procent av det globala kapitalet i ESG-fonder ligger i europeiskt baserade ESG-fonder. Samtidigt har USA bara attraherat 12 procent. Det är uppenbart att Europa har en mer utvecklad och diversifierad ESG marknad, med huvuddelen av världens ESG-fonder.

Den europeiska ESG-fondindustrin såg ett inflöde på motsvarande 147 miljarder dollar. Det motsvarar drygt hälften av det totala nettoinflödet till alla typer av Europabaserade fonder inräknat icke ESG-fonder.

Hela 70 procent av nettoinflödet till europeiska ESG-fonder gick till aktivt förvaltade fonder, och 30 procent till passiva indexfonder och börshandlade fonder så kallade ETF:er.

Samtidigt tar ESG-investeringar fart i USA. Flödet under första kvartalet till USA-baserade ESG-fonder nådde ny rekordnotering, med ett nettoinflöde på 21,5 miljarder dollar och det är mer än sista kvartalet ifjol. Årets nettoinflöde är fem gånger högre än första kvartalet 2019.

Det finns ytterligare en tydlig skillnad mellan USA och Europa. I USA var nettoinflödet till aktivt förvaltade fonder det motsatta mot Europa. Av de 21,5 miljarder dollar placerades i ESG-fonder gick 15 miljarder dollar till passivt förvaltade fonder, vilket motsvarar 70 procent flödet.

De aktivt förvaltade USA ESG-fonderna är fortfarande i majoritet på motsvarande 60 procent av det totala förvaltade kapitalet i ESG-fonder. Men för tre år sedan stod de för över 80 procent.

Vi hittar flera nordiska ESG-fonder bland världens största och mest betydelsefulla mätt i förvaltat kapital.

Enligt dataanalysföretaget MSCI som rankat de 20 största ESG-fonderna i världen placerar sig Nordeas Klimatfond med ett förvaltat kapital på 7,4 miljarder dollar sig på tionde plats. Det är en plats bakom den norska pensionsfonden KLP Aksje Global Indeks med 7,7 miljarder dollar under förvaltning.

Längre ner på listan hittar vi en annan Nordeafond. På 15-plasts återfinns Nordea 1 – Emerging Stars Equity Fund med 6,4 miljarder dollar under förvaltning. Handelsbanken Hållbar Energi tar plats 17 över världens största ESG-fonder. Det förvaltade kapitalet är knappt 5,9 miljarder dollar.

Listan innehåller 11 aktivt förvaltade ESG-fonder och 4 indexfonder samt 5 börshandlade fonder med ESG-inriktning. De tre absolut största ESG-fonden är faktiskt USA-baserade, den största av dem är aktivt förvaltad och de andra två är passivt förvaltade.

Handelsbanken Hållbar Energi som knep 17-plasten mätt i förvaltat kapital var faktiskt den femte bästa fonden under 2020 på att attrahera nytt kapital. Hela 3,5 miljarder dollar kom in till fonden under fjolåret, vilket är en stark prestation. Nordea 1 Klimatfond såg ett nettoinflöde under fjolåret på knappt 3 miljarder dollar, vilket gör den till den sjunde bästa mätt efter nytt kapital. Systerfonden Nordea 1 Emerging Stars Equity lockade till sig 1,6 miljarder dollar. Det ger en elfte plats.

Norska pensionsbolaget KLP som är Norges största pensionsförvaltare förlitar sig på månadsinflöde för tjänstepensioner knep 16 platsen för nettoinflöden under 2020.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -